Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

Όσοι έχετε laptop θα έχετε παρατηρήσει πως η μπαταρία του, με΄το πέρασμα του χρόνου αντέχει όλο και λιγότερη ώρα. Το να μειώνεται η αυτονομία σε μια φορητή συσκευή είναι ό,τι χειρότερο, αφού τις φορητές συσκευές τις αγοράζουμε μόνο και μόνο για τη φορητότητά τους, οπότε χωρίς μπαταρία, το βασικό τους προσόν (η αυτονομία) ακυρώνεται, μαζί με το λόγο της ύπαρξής τους.

Άσχετα από το θέμα αυτού του άρθρου, αλλά μιας και μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε κάτι σχετικό με την επιλογή συσκευών που κάνει ο κάθε ένας από εμάς.

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση Laptop1

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

Τo laptop είναι η πιο άχρηστη μορφή υπολογιστή, και η χειρότερη αγορά που μπορεί να κάνει κάποιος. Έχουν μόνο μειονεκτήματα και όσοι τα αγοράζουν επειδή είναι πιο όμορφα από τα desktop (σταθερά), τους παραπέμπω στη περίφημη ρήση του Αϊνστάϊν ‘Δεν είμαι σίγουρος για το αν το σύμπαν είναι ατέλειωτο, για το μόνο πράγμα που είμαι σίγουρος ότι είναι ατέλειωτο, είναι για την ανθρώπινη βλακεία!’

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση laptop2

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

Τα laptop είναι πιο ακριβά από τους αντίστοιχους σταθερούς υπολογιστές, έχουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, δεν αναβαθμίζονται (ή αναβαθμίζονται ελάχιστα), ζεσταίνονται, συντηρούνται δύσκολα (για ένα απλό καθάρισμα πρέπει να πάνε σε τεχνικό), αν πάθουν βλάβη στη μητρική, τα πετάμε (μαζί με τα λεφτά μας), κλπ. Είναι απαραίτητα όμως αν θέλουμε να τα μεταφέρουμε μαζί μας ή ακόμα και μέσα στο σπίτι, από δωμάτιο σε δωμάτιο για ερασιτεχνική πάντα χρήση και για λίγη ώρα, πάντα. Αγορά laptop, για να κάθομαι σε ένα γραφείο να παίζω παιχνίδια με τις ώρες, δεν επιτρέπεται!!!

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση laptop3

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

Στο θέμα μας τώρα. Η μπαταρία του laptop όταν είναι πλήρως φορτισμένη υποτίθεται ότι πρέπει να σταματάει να φορτίζεται, (υπάρχει άλλωστε και το ανάλογο κύκλωμα στη μητρική πλακέτα που είναι υπεύθυνο για αυτή την εργασία, αλλά και κατάλληλο λογισμικό που φορτώνεται στο δίσκο μαζί με τα άλλα προγράμματα του κατασκευαστή της συσκευής). Όμως κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο εν μέρει, δηλαδή δυστυχώς για μας η μπαταρία συνεχίζει να φορτίζεται (ελάχιστα βέβαια, αλλά συνεχίζει) και αυτό είναι αρκετό για να αλλοιώσει τη σύσταση των στοιχείων της και στο τέλος να την καταστρέψει!

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση laptop4

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

Η λύση είναι απλή. Μόλις η μπαταρία φορτιστεί (από το 90% και πάνω είναι ok), τη βγάζουμε από το laptop και την αποθηκεύουμε γεμάτη! Λειτουργούμε τη συσκευή μας μόνο με το καλώδιο του ρεύματος, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα (μια φορά το μήνα περίπου) πρέπει να θυμόμαστε να βάζουμε τη μπαταρία πάνω στο laptop και να συμπληρώνουμε το ρεύμα που έχει χαθεί ή ακόμα καλύτερα να κάνουμε έναν πλήρη κύκλο φόρτισης αποφόρτισης, (εννοώ να τη φορτίζουμε πλήρως, μετά να βγάζουμε το καλώδιο και να την δουλεύουμε μέχρι να αδειάσει, να την επαναφορτίζουμε και τέλος να την αποσπάμε από την συσκευή και να την ξανά αποθηκεύουμε.

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση laptop5

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

Αυτοί οι τακτικοί κύκλοι φόρτισης – αποφόρτισης , διατηρούν την μπαταρία σαν καινούργια και αποφεύγουμε το φαινόμενο της αδράνειας, που είναι το ίδιο καταστρεπτικό με το φαινόμενο της υπερφόρτισης, γιατί αν αφήσουμε τη μπαταρία εκτός φόρτισης για πολύ καιρό το αποτέλεσμα είναι το ίδιο καταστρεπτικό!

Τώρα βέβαια έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά κάποια laptop που η μπαταρία τους είναι εσωτερική και για να τη βγάλουμε πρέπει να λύσουμε το καπάκι της συσκευής (πράγμα αδύνατον)! Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να προσέχουμε όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη να βγάζουμε το καλώδιο από την πρίζα και όταν κοντεύει να αδειάσει, να το ξαναβάζουμε. Σίγουρα μεγάλη φασαρία, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να την διατηρήσουμε λίγο περισσότερο. Πάντως στη δεύτερη περίπτωση, ό,τι και να κάνουμε η μπαταρία είναι καταδικασμένη!

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική Άρθρα windows Δωρεάν προγράμματα

Πως να διατηρήσω τη μπαταρία του laptop σε καλή κατάσταση

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top