Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Μια πραγματικά πολύ έξυπνη λειτουργία, στα Windows, (από τις λίγες που υπάρχουν), είναι η δυνατότητα που μας παρέχεται, ώστε να μπορούμε, αν κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά μας, μετά από κάποια αλλαγή, να μπορούμε να γυρίσουμε τα Windows, σε μια προηγούμενη χρονική στιγμή, όπου δεν υπήρχε πρόβλημα.

Αν πχ ενώ εχθές ο υπολογιστής μας ήταν εντάξει, και σήμερα, είτε γιατί κατεβάσαμε κάτι από το Internet, είτε γιατί εγκαταστήσαμε μια εφαρμογή και αυτή προκάλεσε αστάθεια, αλλά δεν μπορούμε να την καταργήσουμε ριζικά και η αστάθεια παραμένει, τότε μπορούμε μέσω της λειτουργίας ‘αποκατάσταση‘ του πίνακα ελέγχου, να επιστρέψουμε σε μια προηγούμενη χρονική στιγμή και κατάσταση, όπου δεν υπήρχε πρόβλημα.

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 1-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χρονική στιγμή δεν είναι πάντα η αμέσως προηγούμενη. Τι σημαίνει αυτό! Για να μπορούμε εμείς σαν χρήστες να κάνουμε επαναφορά, το σύστημα δημιουργεί είδωλα του εαυτού του, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μόνο του, ώστε να μπορούμε να τα επιλέξουμε όταν τα χρειαστούμε. Τα είδωλα αυτά είναι τυχαία χρονικά σημεία, πράγμα που σημαίνει πως αν επιλέξουμε ένα από αυτά, ναι μεν θα αποκαταστήσουμε το σύστημα, από την άλλη όμως μπορεί να χάσουμε και κάποιες εφαρμογές που χρειαζόμαστε, οπότε θα χρειαστεί, (για αυτά τα χρήσιμα που χάσαμε), να κάνουμε επανεγκατάσταση. 

Επίσης σημεία επαναφοράς δημιουργούν και οι εφαρμογές που σέβονται τον εαυτό τους, (μόνες τους), πριν εγκατασταθούν, ώστε να μας διευκολύνουν στην απεγκατάσταση, αν κάτι πάει στραβά κατά την εγκατάσταση τους.

Με λίγα λόγια, αν αφήσουμε το σύστημα να ενεργεί πάντα εντελώς αυτόματα, ναι μεν θα πετύχουμε την αποκατάσταση, αλλά μπορεί να σβήσουμε και χρήσιμα πράγματα, όπερ σημαίνει και κάποια παραπάνω δουλειά στη συνέχεια.

Και αυτό όμως μπορούμε να το αποφύγουμε, αν θυμόμαστε πριν από κάθε εργασία, (για την οποία έχουμε αμφιβολίες), να δημιουργούμε μόνοι μας σημεία επαναφοράς, οπότε να μπορούμε να γυρίζουμε το σύστημα, την αμέσως προηγούμενη στιγμή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία του, χωρίς να χάνουμε απολύτως τίποτα άλλο!

Δημιουργία σημείου επαναφοράς

Πρώτα λοιπόν θα δείξω πως γίνεται η δημιουργία σημείου επαναφοράς και στη συνέχεια πως γίνεται η αποκατάσταση μέσω επαναφοράς.

  • Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου και πατάμε επάνω στην επιλογή ‘σύστημα‘.
Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 2-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

  • Από το παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε ‘Προστασία συστήματος‘ και από το παράθυρο διαλόγου που ανοίγει επιλέγουμε ‘Δημιουργία‘, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.
Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 3-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

  • Στο νέο παράθυρο που ανοίγει, υπάρχει ένα κενό πεδίο, όπου συμπληρώνουμε ένα όνομα για το σημείο επαναφοράς που θα δημιουργηθεί και πατάμε το buttom ‘δημιουργία‘, όπως φαίνεται παρακάτω.
Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 4-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Τώρα και όσο το σημείο επαναφοράς δημιουργείται, θα πρέπει να βλέπουμε μια μπάρα χρόνου, με μια σκιά να κινείται προς τα δεξιά.

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 5-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Τέλος αν πήγαν όλα καλά, το σύστημα θα μας εμφανίσει το τελευταίο παράθυρο με την ειδοποίηση, ‘Η δημιουργία του σημείου επαναφοράς ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως φαίνεται παρακάτω

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 6-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Επαναφορά των Windows

Ας πούμε τώρα ότι θέλουμε να κάνουμε επαναφορά σε προηγούμενο σημείο, γιατί ο υπολογιστής μας, μετά από μια άστοχη εγκατάσταση, (εφαρμογής ή ενημέρωσης), έπαψε να λειτουργεί σωστά. Τα βήματα είναι τα εξής: 

  • Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου
  • Επιλέγουμε ‘αποκατάσταση
  • Από το παράθυρο της αποκατάστασης επιλέγουμε το tab ‘άνοιγμα επαναφοράς συστήματος

Από το παράθυρο που ανοίγει βλέπουμε το προτεινόμενο σημείο επαναφοράς και πατάμε ‘επόμενο

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 7-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Στο Π.Δ που ανοίγει βλέπουμε κι’άλλα σημεία επαναφοράς, εκτός από αυτό που δημιουργήσαμε και επιλέγουμε όποιο θέλουμε.

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 8-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Μόλις τσεκάρουμε το σημείο που θέλουμε, πατάμε το button ‘επόμενο‘ και από το παράθυρο που ανοίγει πατάμε ‘τέλος‘, όπως φαίνεται παρακάτω.

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς 9-apokatastasi

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

Από εδώ και πέρα, δεν κάνουμε τίποτα. Τα Windows επαναφέρουν αυτόματα το σύστημα σε ένα προηγούμενο είδωλο, (κατάσταση), κάνουν επανεκκίνηση και όταν ξανά ανοίξουν, μας εμφανίζουν σε μήνυμα, ότι η επαναφορά συστήματος έγινε με επιτυχία. Μερικές φορές αν και μπορεί το μήνυμα να αναφέρει ότι δεν έγινε με επιτυχία, παρόλα αυτά, η επαναφορά έχει γίνει κανονικά. Όταν τελειώσει η διαδικασία, μπορούμε να την αναστρέψουμε, δηλαδή να την ακυρώσουμε και να ξαναπάμε στο σημείο που ήμασταν πριν την επαναφορά.

Σημαντικό: Τα αρχεία και οι φάκελοί μας με ό,τι είχαμε μέσα, (εικόνες, videos, έγγραφα, κλπ), δεν πειράζονται, αλλά παραμένουν ανέπαφα, όσες φορές και να κάνουμε επαναφορά και σε όποιο σημείο και να πάμε πίσω, κάτι που μας το λέει και το σύστημα σε μήνυμα, κατά τη στιγμή της επαναφοράς. Η επαναφορά συστήματος αφορά μόνο το ίδιο το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές!

Δείτε αν θέλετε και το σχετικό VIDEO.

Δείτε επίσης σχετικά άρθρα

Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Αποκατάσταση υπολογιστή και δημιουργία σημείου επαναφοράς

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

2 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η manos λέει:

    μετα απο εγκατασταση των windows 10 pro ο υπολογιστησ δεν συνδεεται αυτοματα στο internet οταν τον ανοιγω ή οταν παραμενει σε αδρανεια, παρα μονο αν κανω αντιμετωπιση προβληματων οποτε επαναφερει τον προσαρμογεα δικτυου. τον απεγκατεστησα κατεβασα τουσ drivers αλλα το προβλημα εξακολουθει.

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

      Πολλοί έχουν αυτό το πρόβλημα, μετά την εγκατάσταση των 10. Αυτό οφείλεται στην ασυμβατότητα του λογισμικού της κάρτας δικτύου με το νέο λειτουργικό, πάντα σε σχέση με τη μητρική κάρτα, (η μητρική μπορεί να φορτώσει δεκάρια, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά όλα τα περιφερειακά!). Πολλοί λύνουν το πρόβλημα κάνοντας επανεκκίνηση του υπολογιστή, κάθε φορά που τον ανοίγουν. Άλλοι επιλέγουν να βγάζουν και να ξαναβάζουν την κάρτα δικτύου από τη θύρα usb, οπότε επανέρχεται η σύνδεση. Υπάρχει βεβαίως και η λύση, να βρεις κάποια άλλη κάρτα με καλύτερη συμβατότητα. Να ξέρεις ότι η λειτουργία των περιφερειακών συσκευών είναι συνάρτηση του λειτουργικού (windows), του chipset της μητρικής, και του fairmwair της περιφερειακής συσκευής. Αν κάτι είναι ασύμβατο, τότε παρουσιάζεται ή αστάθεια γενικώς, (όπως στην περίπτωσή σου), μέχρι και μπλε οθόνη, οπότε πρέπει να απεγκαταστήσης το συγκεκριμένο περιφερειακό. Άλλη λύση δεν υπάρχει με λίγα λόγια, δοκίμασε άλλη κάρτα αν σε ενοχλεί πολύ αυτό το φαινόμενο.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top