Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή;

Κάποτε τα υπολογιστικά συστήματα κατασκευάζονταν σε εύρος ζώνης 16 bit, αλλά εδώ και πολλά χρόνια και μετά την τεράστια πρόοδο της τελευταίας εικοσαετίας, το bandwidth αυτό έχει εξαφανιστεί εντελώς και στη θέση του έχουμε πλέον τα γνωστά συστήματα των 32 ή 64 bit…..

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά για τον υπολογιστή ή το laptop μας! Σημαίνει ότι σε κάθε ωρολογιακό κύκλο της CPU (επεξεργαστής), από την κεντρική αρτηρία διασύνδεσης, τον FSB (front side bus), μπορούν και περνάν 32 ή 64 bit δηλαδή 32 ή 64 κομμάτια πληροφορίας. Με δεδομένο ότι ο υπολογιστής μας επεξεργάζεται πληροφορίες, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες πληροφορίες περνάνε στη μονάδα του χρόνου, τόσο πιo γρήγορος είναι ο υπολογιστής.

Όμως για να έχουμε ή να μετατρέψουμε ένα σύστημα από τα 32 στα 64 bit υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις! Πρέπει οπωσδήποτε ο επεξεργαστής να υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία, (αυτό βέβαια τα τελευταία 7 με 8 χρόνια είναι standard), εννοείται πως και η μητρική πλακέτα κάνει το ίδιο αφού υποστηρίζει τον ανάλογο επεξεργαστή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή; 64bit_icon

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή;

Αφού θεωρήσουμε ότι αυτή η παράμετρος είναι καλυμμένη, θα πρέπει να πω ότι το μεγάλο πλεονέκτημα των συστημάτων 64 bit είναι η ικανότητα να εκμεταλλεύονται πολλά GB μνήμης RAM (κύρια μνήμη) σε αντίθεση με τα 32 bit συστήματα όπου δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν περισσότερα από 3,5 GB. Αν έχουμε λοιπόν ένα σύστημα 64 bit και 2 ή 3 GB ram, όχι δεν κερδίζουμε σε ταχύτητα αλλά μάλλον χάνουμε κιόλας διότι οι απαιτήσεις αυτού του συστήματος απορροφούν όλη τη μνήμη και έτσι δεν μένει παρά ένα μικρό ποσοστό αυτής, για τις εφαρμογές μας.

Ένα μέγεθος μνήμης που θα μας κάνει να δούμε πραγματική διαφορά είναι τα 8 GB και αυτό γιατί πρέπει να υπολογίσουμε την ποσότητα που χάνεται για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λειτουργικού και των εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο και επειδή αυτά είναι ήδη μετρημένα σας λέμε ότι από τα 8 gb μόνο τα 4 με 5 μας μένουν ελεύθερα για την χρήση των εφαρμογών μας. Με δεδομένες τις σύγχρονες απαιτήσεις, αυτά τα μεγέθη αν και ακούγονται μεγάλα, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή; memory-ram

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή;

Να δούμε όμως τι συμβαίνει όταν δεν επαρκεί η κύρια μνήμη και γιατί τα 64 bit και η μεγάλη μνήμη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχουμε έναν υπολογιστή με απρόσκοπτη λειτουργία και χωρίς “κρασαρίσματα”. Όταν η μνήμη εξαντληθεί είτε γιατί έχουμε ανοίξει κάποιο βαρύ πρόγραμμα είτε γιατί έχουμε ανοίξει πολλά προγράμματα μαζί, τότε ο επεξεργαστής αναλαμβάνει μέσω του ελεγκτή κυκλοφορίας, να πάρει από τη ram ένα ποσοστό πληροφοριών ώστε να αδειάσουν κάποιοι θύλακες και να μπορέσει το πρόγραμμα που εκτελείται να φορτώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή; system-64-bit

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή;

Τα στοιχεία αυτά η CPU τα μεταφέρει στον σκληρό δίσκο όπου σε κάποιο τμήμα του το σύστημα για τέτοιες περιπτώσεις διατηρεί ένα χώρο που λέγεται αρχείο σελιδοποίησης. Όταν το σύστημα χρειαστεί πάλι όσα αποθηκεύτηκαν εκεί, τότε η CPU τα επαναφέρει στην κύρια μνήμη, μέχρι να χρειαστεί πάλι να αδειάσει και ούτω καθ’ εξής. Θα μου πείτε που είναι το πρόβλημα! Το πρόβλημα είναι στο χρόνο, διότι η μεταφορά των bit από τον σκληρό δίσκο (HDD) είναι τουλάχιστον 10 φορές πιo αργή από ότι όταν γίνεται από τη ram!!!! Τα 64 bit λοιπόν και οι μεγάλες μνήμες είναι μονόδρομος, εκτός και δεν έχουμε δουλειά να κάνουμε, οπότε καθόμαστε μπροστά στον αργό υπολογιστή μας και περνάμε άσκοπα τη ώρα μας!!

Για να δούμε πόσα bit είναι το σύστημα μας ακολουθούμε τη διαδρομή, “κουμπί έναρξης–πίνακας ελέγχου–σύστημα”. Το παράθυρο που ανοίγει μας δείχνει τα πάντα για τα βασικά συστήματα του υπολογιστή, όπως τα μέγεθος και τον τύπο της μνήμης, την οικογένεια και την ταχύτητα του επεξεργαστή, την έκδοση των windows και τον αριθμό σειράς, και βέβαια αυτό που ψάχνουμε δηλαδή τα 32 ή 64 bit, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική – Δωρεάν προγράμματα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit για τον υπολογιστή;

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

3 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η Νίκος λέει:

    Υπάρχει διαφορά, ως προς τον χώρο αποθήκευσης που καταλαμβάνεται στο σκληρό δίσκο, όταν αποθηκεύουμε δεδομένα σ’ αυτόν, εάν το σύστημά μας είναι 32 η 64 bit;

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

      Όχι βέβαια, η διαφορά μεταξύ 32 και 64 bit είναι η διαφορά εύρους του εμπρόσθιου διαύλου επικοινωνίας, γνωστού ως FSB, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ κεντρικού επεξεργαστή (CPU) και κύριας μνήμης (RAM). Στα συστήματα 32 bit περνάνε κάθε μονάδα χρόνου, ανά 32, ενώ στα 64 bit συστήματα, τα bit περνάνε ανά 64. Αυτό σημαίνει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά πρακτικά. Φυσικά τα Windows που είναι 64μπιτα, καταλαμβάνουν 8 GB περίπου παραπάνω στο δίσκο κατά την εγκατάσταση. Τίποτα άλλο δεν αλλάζει από εκεί και μετά.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top