Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

Όταν κάποια στιγμή κάνουμε Format στον υπολογιστή μας για να εγκαταστήσουμε νέο λειτουργικό, όλοι ξέρουμε ότι τα δεδομένα που υπήρχαν στο δίσκο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, σβήνονται. Το σβήνονται όμως, είναι πολύ σχετικό, γιατί ναι μεν δεν μπορούμε να τα δούμε απ’ευθείας μέσα από το λειτουργικό, όμως με κάποιο ειδικό πρόγραμμα, μπορούμε πολύ εύκολα να τα ανασύρουμε αυτούσια.

Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό μπορεί να αποβεί από καταστροφικό, έως μοιραίο!!! Μπορεί αυτό να ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά δεν είναι καθόλου. Φανταστείτε να είχαμε σε κάποιον υπολογιστή, προσωπικές φωτογραφίες και να αποφασίσαμε να τον πουλήσουμε, για έναν νεώτερο, τι θα γίνει αν έχουμε κάνει ένα απλό Format ή ακόμα χειρότερα αν στο ίδιο λειτουργικό, είχαμε απλώς διαγράψει τους αντίστοιχους φακέλους και ο επόμενος ιδιοκτήτης έκανε ανάκτηση, έβρισκε αυτά τα αρχεία και τα δημοσίευε στο Internet!!!!!

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner 1-CCleaner

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

Τα προσωπικά δεδομένα, είναι βέβαια κάτι πολύ σημαντικό, αλλά δεν παύουν να αφορούν ένα άτομο όπου στην περίπτωση κοινού θνητού, (αν δεν είναι κάποιος επώνυμος) δεν έγινε και τίποτα. Το πολύ πολύ να αναγκαστούμε να αλλάξουμε σπίτι και γειτονιά, μέχρι να ξεχαστεί το θέμα, και τέλος. Αν πρόκειται για εταιρεία όμως; Τι γίνεται με αυτό που λέμε, ‘επαγγελματικό απόρρητο’, εμπορικά ή βιομηχανικά μυστικά, ή ακόμα και φορολογικά μυστικά, διπλά βιβλία, κρυφοί λογαριασμοί, παρένθετα πρόσωπα, ιδιωτικά συμφωνητικά κ.α. 

Τα ευαίσθητα δεδομένα λοιπόν του σκληρού δίσκου υπάρχουν δυο τρόποι για να τα διαχειριστούμε. Ο ένας είναι να ανάψουμε μια φωτιά και να ρίξουμε μέσα το δίσκο και ο άλλος είναι να διαγράψουμε τον δίσκο με διαδικασία ασφαλούς διαγραφής. Από τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν (το κάνουν και κάποια antivirus), θα δείξω το πιο εύκολο στη χρήση, το ‘CCleaner‘.

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner 2-CCleaner

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

Το CCleaner, κάνει πολλά περισσότερα, τα οποία θα δείξω σε άλλο άρθρο. Τώρα θα δούμε μόνο την ιδιότητα της ασφαλούς διαγραφής. Κατεβάζουμε το CCleaner από αυτό το σύνδεσμο: https://www.piriform.com/ccleaner/download και το κάνουμε εγκατάσταση με τον κλασικό τρόπο. (όποιος δεν ξέρει να κάνει ούτε εγκατάσταση, να σταματήσει να διαβάζει αυτό το άρθρο).

Η εφαρμογή δημιουργεί μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Διπλοπατάμε τη συντόμευση για να ανοίξει η εφαρμογή και από την αριστερή μπάρα επιλέγουμε το tab ‘tools‘ (εργαλεία στην Ελληνική έκδοση), όπως φαίνεται παρακάτω.

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner 3-ccleaner

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

Μόλις επιλέξουμε το tab ‘tools‘, θα δούμε να ανοίγει δίπλα, μια άλλη ενότητα εργαλείων και από αυτήν θα επιλέξουμε το τελευταίο tab, που λέει ‘drive wiper‘ (καθαριστής δίσκου). Με την επιλογή αυτή, θα δούμε στο δεξί μέρος του παραθύρου μια λίστα με τους διαθέσιμους δίσκους, επιλογή για το τι θέλουμε να διαγράψουμε, (κενό χώρο ή όλα) και βάθος καθαρισμού, (πόσα περάσματα να κάνει το εργαλείο πάνω από τα δεδομένα, για πιο ασφαλή καθαρισμό). Δείτε την εικόνα από κάτω.

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner 4-CCleaner

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

Αφού κάνουμε τις επιλογές μας, δηλαδή ποιο δίσκο θέλουμε, τι ακριβώς θέλουμε να διαγράψουμε (κενό χώρο ή όλα) και το βάθος καθαρισμού, πατάμε το κουμπί ‘καθαρισμός‘. Η εφαρμογή, επειδή η διαδικασία αυτή είναι σοβαρή και μη αναστρέψιμη, θα μας εμφανίσει ένα ξεχωριστό παράθυρο διαλόγου, όπου πρέπει να γράψουμε μόνοι μας στο κενό πεδίο, τη λέξη ‘ERASE‘, ώστε να βεβαιωθεί πως ξέρουμε τι κάνουμε!!!

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner 5-CCleaner

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

Αφού γράψουμε τη λέξη ‘ERASE‘ και κάνουμε ένα κλικ στο ‘Εντάξει‘, αρχίζει η διαδικασία διαγραφής και η πρόοδος της φαίνεται στη μπάρα χρόνου, της εφαρμογής. Προσοχή, η διαγραφή με την επιλογή πολλαπλών περασμάτων είναι μη αναστρέψιμη, όπως είπα και πριν, και αν επιλέξουμε από το tab ‘καθαρισμός‘ με το βελάκι, να πάμε στην επιλογή ‘όλου του δίσκου‘, και όχι μόνο του κενού χώρου, θα διαγραφούν και τα ίδια τα Windows!!! Αυτή βέβαια είναι η σωστή επιλογή, αν όπως προείπαμε, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι τα δεδομένα μας δε θα πέσουν σε λάθος χέρια.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Οριστική διαγραφή δεδομένων δίσκου με το CCleaner

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

2 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η Ιασονας λέει:

    Πολυ απλο και κατανοητο….ημουμ αναμεσα σε 3 και 7 φορες το εβαλα 3 εγω..δν ειμαι και cia χαχαχαχχα..τωρα μ λεει 2κ30 ωρες μακαρι να γινει κομπλε η δουλεια..ιδωμεν σε 2 ωρες

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

      Θα πρέπει να μπεις στο BIOS του υπολογιστή και να ορίσεις από το boot priority, από ποιο δίσκο θα κάνει εκκίνηση το σύστημα. Αν δεν ξέρεις πήγαινε σε κάποιον τεχνικό, είναι 2 λεπτά διαδικασία.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top