Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Αντίθετα με τις κλασικές εφαρμογές, που έχει ο κάθε ένας από εμάς, εγκατεστημένες στον υπολογιστή του, οι εφαρμογές portable, ενώ κάνουν την ίδια δουλειά, δεν απαιτούν εγκατάσταση, δεν εγγράφονται στο μητρώο του λειτουργικού, δεν επιβαρύνουν το σύστημά μας, δεν τις βρίσκουμε στο ευρετήριο εγκατεστημένων εφαρμογών και μπορούμε να τις μεταφέρουμε με απλό Copy – Paste, με ένα Usb Flash και να τις τρέξουμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή, όπως ακριβώς μεταφέρουμε μια φωτογραφία, ένα έγγραφο ή οποιοδήποτε άλλο, μη λειτουργικό αρχείο.

Το όφελος που έχουμε από τη χρήση αυτών των εφαρμογών, εκτός από την ευελιξία, είναι κυρίως η δυνατότητα που μας δίνεται να τις διαγράψουμε με απλό delete, χωρίς να μείνει κάποιο ίχνος τους, στο μητρώο του λειτουργικού και άρα χωρίς τα γνωστά κατάλοιπα, που με τον καιρό, επιβαρύνουν το σύστημά μας. Επίσης για όσο χρόνο τις χρησιμοποιούμε, το σύστημα παραμένει ελαφρύ και γρήγορο, αφού ενώ είναι απολύτως λειτουργικές, ταυτόχρονα συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν!!!

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 2-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Ένα είναι μόνο το μειονέκτημα αυτών των εφαρμογών. Επειδή δεν είναιφορτωμένες‘ στο σύστημα εξ αρχής, κάθε φορά που τις ανοίγουμε, εκκινεί ένας προσωρινός loader, που βρίσκεται μέσα στο φάκελο της εφαρμογής, ο οποίος loader, όπως δηλώνει και το όνομά του, φορτώνει την εφαρμογή, εκείνη τη στιγμή, οπότε κατά την εκκίνηση, υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση. Αυτό όμως το πρόβλημα, χαρακτηρίζεται ως αμελητέο, αφού η χρονική αυτή καθυστέρηση, είναι πολύ μικρή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των portable εφαρμογών είναι ο φάκελος αρχείων που διαθέτουν οι περισσότερες από αυτές. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι, αν πχ χρησιμοποιούμε το open office, σε μορφή portable, όταν αποφασίσουμε να το μεταφέρουμε με κάποιο φλασάκι, κάπου αλλού, παίρνοντας το φάκελο της εφαρμογής, μαζί θα πάρουμε και τα αρχεία που έχουμε δημιουργήσει, γιατί αποθηκεύονται και αυτά μέσα στο φάκελο της εφαρμογής. Οπότε συνεχίζουμε την εργασία μας σε άλλον υπολογιστή, έχοντας πάντα μαζί μας και τα αρχεία που δημιουργήσαμε, για περαιτέρω επεξεργασία!!!

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 3-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Οι περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, (κυρίως οι δωρεάν και οι μικρού όγκου), διατίθενται και σε εκδόσεις portable. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, γράφοντας το όνομα της εφαρμογής που θέλουμε και δίπλα τη λέξη portable‘, θα ανακαλύψουμε αν η εφαρμογή που ψάχνουμε υπάρχει σε αυτή τη μορφή. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι, σε μορφή portable, κυκλοφορούν όλοι οι γνωστοί browsers, πχ Chrome, Firefox, Opera, διάφοροι players, όπως ο πασίγνωστος VLC, τα Office open και libre, ο FTP File Zilla, το Skype, κλπ.

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 4-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Το μεγαλύτερο καλό, με όλες αυτές τις εφαρμογές, είναι πως, όταν αποφασίσουμε να τις μεταφέρουμε, μεταφέρονται μαζί τα αρχεία και οι ρυθμίσεις τους. Αν έχουμε δηλαδή στον υπολογιστή μας, ή μέσα σε ένα στικάκι, το Skype, σε οποιοδήποτε μηχάνημα και να το τρέξουμε, θα ανοίξει το δικό μας Skype, όπως το είχαμε ρυθμίσει, μαζί με τους κωδικούς, τις επαφές μας κλπ κλπ. Δεν θα μας ζητήσει ξανά στον άλλο υπολογιστή να ξανά συνδεθούμε, απλά το τρέχουμε με διπλό κλικ και ανοίγει το Skype μας, οπουδήποτε!!! Το ίδιο και με τους browsers, αν έχουμε αποθηκεύσει το προφίλ μας, στον Chromw ας πούμε, και τον μεταφέρουμε με κάποιο stick, σε άλλον υπολογιστή, όταν τον ανοίξουμε θα διαπιστώσουμε πως έχουν μεταφερθεί μαζί και οι ρυθμίσεις και τα θέματα και οι σελιδοδείκτες και τα πρόσθετα. Καλό ε!!!

Πού θα βρούμε portable εφαρμογές

Ευτυχώς υπάρχουν κάποια σοβαρά, νόμιμα και αξιόπιστα sites, όπου εκεί μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες εφαρμογές portable, κατ’ευθείαν από τους επίσημους δημιουργούς, οπότε δεν χρειάζεται να τις αναζητάμε στα χαμένα και μια μια, χωρίς μάλιστα να ξέρουμε, αν η εφαρμογή που μας ενδιαφέρει, υπάρχει σε portable. Παραθέτω τα δυο μεγαλύτερα site του είδους, για να κάνετε την αναζήτησή σας, εύκολα. 1) softpedia.com με περισσότερες από 850 εφαρμογές και 2) portableapps.com με πάνω από 300, ταξινομημένες ανά κατηγορία, για εύκολη ανεύρεση. Πιστεύω να σας καλύψουν!!!

Πώς μετατρέπουμε μια εφαρμογή, σε portable και αν είναι νόμιμο

Επειδή είναι δυνατόν μέσω της μετατροπής μιας εφαρμογής, σε portable, να ξεπεράσουμε προβλήματα κλειδώματος, καταφέρνοντας να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, χωρίς να την αγοράσουμε (αν πρόκειται για εμπορική εφαρμογή), πολλές φορές η μετατροπή, μπορεί να είναι παράνομη!!! Portable εφαρμογές που βρίσκουμε συνήθως σε πλατφόρμες Torrent, είναι 99% με παραβιασμένα τα πνευματικά δικαιώματα, άρα πειρατικές. Γι’αυτό το λόγο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουμε σε χώρους δουλειάς, όπου υπάρχει έλεγχος από δημόσιες αρχές, πχ Σ.Δ.Ο.Ε. 

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 5-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Για κάποιους όμως, ίσως να είναι και η μοναδική λύση. Τι εννοώ… Αν για παράδειγμα κάποιος είναι γραφίστας και δεν θέλει ή δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει το Photoshop ή το Illustrator, ή το Corel, που στοιχίζουν από 1500€ το κάθε ένα, μπορεί να τα έχει εγκατεστημένα σε μορφή portable, σε ένα USB Stick, και να τα ‘τρέχει’ από εκεί, οπότε αν γίνει κάποιος έλεγχος στο γραφείο η στην εταιρία του, να τραβήξει το Stick και να το βάλει στην τσέπη του, εξαφανίζοντας την εφαρμογή από τον υπολογιστή, χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος!!! Δε λέμε βέβαια να το κάνετε αυτό, απλώς το αναφέρουμε σαν παράδειγμα!!!

Εκτός από αυτά όμως, υπάρχουν ένα σωρό εφαρμογές που είναι δωρεάν, δεν είναι portable, αλλά ο δημιουργός τους δεν έχει αντίρρηση στο να τις μετατρέψουμε, αρκεί να μην τις εκμεταλλευτούμε εμπορικά. Όλες αυτές, μπορούμε να τις μετατρέψουμε μόνοι μας σε portable, με τη δωρεάν πλατφόρμα online μετατροπήςCameyo‘. Το  Cameyo μας επιτρέπει τη μετατροπή σε εφαρμογές με μέγεθος, έως 50MB. Επισκεπτόμαστε το site της εταιρίας και κάνουμε εγγραφή, ή login, αν έχουμε ήδη λογαριασμό. Αν η εφαρμογή που επιθυμούμε, μετατρέπεται σε portable, (δεν μετατρέπονται όλες), η διαδικασία είναι πολύ απλή και την περιγράφω παρακάτω.

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Κατ’ αρχήν, μόλις εισάγουμε email και κωδικό, θα πρέπει να πάμε στα εισερχόμενα mail μας και να βρούμε αυτό που μας έστειλε πίσω, η εφαρμογή. Το ανοίγουμε και πατάμε επάνω στο πρώτο link που υπάρχει, για να επιβεβαιώσουμε την εγγραφή μας. Πατώντας στο link θα μας βάλει αυτόματα στο περιβάλλον της πλατφόρμας και θα δούμε μια εικόνα όπως αυτή παρακάτω.

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 1-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Το επόμενο βήμα μας, είναι να πατήσουμε επάνω στο εικονίδιο ‘ + ‘ που βρίσκεται στην αριστερή μπάρα εργαλείων. Στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέγουμε το checkbox ‘Create a new Cameyo package, from software installer‘, έπειτα την παρακάτω επιλογή, ‘Local machine‘, και τέλος από το πεδίο αναζήτησης, να βρούμε το exe της εφαρμογής, το οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε σε portable. Δείτε την παρακάτω εικόνα, όπου περιγράφονται με τη σειρά τα βήματα.

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 6-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Τελευταίο βήμα, αφού έχει φορτωθεί το αρχείο μας, όπως φαίνεται και στην εικόνα, είναι να πατήσουμε ένα από τα δυο χρωματισμένα πλήκτρα ‘Auto ή Online‘, για να γίνει η μετατροπή. Όταν τελειώσει η μετατροπή, πατάμε το πλήκτρο ‘Download‘ που εμφανίζεται και η εφαρμογή, σε μορφή portable πια, κατεβαίνει στον υπολογιστή μας. Η διαδικασία είναι απλούστατη και δε θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Διαχείριση portable εφαρμογών με την επίσης φορητή εφαρμογή ‘PortableApps’

Ένας πολύ καλός τρόπος, (ίσως ο καλύτερος), αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιούμε φορητές εφαρμογές, είναι κάνοντας χρήση ενός διαχειριστή εφαρμογών portable. Η εταιρία portableapps.com στην οποία αναφερθήκαμε προηγούμενα, (διαθέτει πάνω από 300 έτοιμες portable εφαρμογές), διαθέτει επίσης και μια φορητή πλατφόρμα για αυτές τις εφαρμογές. Κατεβάζοντας την ομόνυμη πλατφόρμα ‘portableapps‘ μπορούμε στον υπολογιστή μας ή απευθείας σε κάποιο USB Stick, να φορτώσουμε επάνω της όσες εφαρμογές θέλουμε και από εκεί να κάνουμε εκτέλεση, ενημέρωση, προσθήκη και αφαίρεση εφαρμογών. Το πλεονέκτημα της είναι λοιπόν ακριβώς αυτό, δηλαδή ότι μπορούμε να την έχουμε εγκατεστημένη σε ένα stick και να χρησιμοποιούμε όλες τις εφαρμογές από εκεί, σε όσους υπολογιστές θέλουμε, κρατώντας μάλιστα αρχεία και ρυθμίσεις, εντός της εφαρμογής και άρα πάντα μαζί μας!!!

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 7-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Για να την κατεβάσουμε, επισκεπτόμαστε τη σελίδα του κατασκευαστή και επιλέγουμε έναν από τους δυο συνδέσμους, αναλόγως που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εφαρμογή. Βρίσκουμε την εφαρμογή εκεί που ορίσαμε να κατέβει και την εκτελούμε.

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 8-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Συνεχίζουμε την εγκατάσταση και στο παράθυρο που εμφανίζεται (βλ παραπάνω εικόνα), επιλέγουμε ‘Νέα εγκατάσταση‘. Στο επόμενο παράθυρο επιλέγουμε ‘για όλους τους χρήστες’ αλλά και τη θέση που θέλουμε να εγκατασταθεί ή καλύτερα να τοποθετηθεί, γιατί είπαμε, η εφαρμογή δεν εγκαθίσταται, απλώς στέκεται κάπου. Αν πχ θέλουμε να την τοποθετήσουμε κατ’ευθείαν σε στικάκι, διαλέγουμε την πρώτη επιλογή. (Δείτε την παρακάτω εικόνα).

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 9-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Πατώντας ‘επόμενο’ η εφαρμογή τελειώνει τις διεργασίες της και είναι έτοιμη για χρήση. Τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε τη χρήση της, προσθέτοντας εφαρμογές. Για να γίνει αυτό, πατάμε επάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής και την ανοίγουμε στην οθόνη μας. Από το παράθυρο της, επιλέγουμε {Διαχ εφαρμογών -> Λήψη περισσοτέρων ενημερώσεων -> Ανά κατηγορία}.

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 10-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Από το παράθυρο που ανοίγει, επιλέγουμε όσες εφαρμογές θέλουμε και απλά περιμένουμε να κατέβουν και να εγκατασταθούν εντός της πλατφόρμας. Ο χρόνος που θα χρειαστεί, εξαρτάται από τον αριθμό και τον όγκο των επιλεγμένων εφαρμογών, καθώς και από την ταχύτητα της σύνδεσής μας. Όταν τελειώσει η διαδικασία, θα δούμε τις εφαρμογές στο αριστερό μέρος του παραθύρου, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση 11-portable

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

Η εφαρμογή μπορεί να ‘εγκατασταθεί’ και σε υπηρεσία cloud, για να μπορούμε να την εκτελούμε από οποιοδήποτε υπολογιστή, αρκεί να υπάρχει σύνδεση ADSL ή VDSL. Για να γίνει αυτό θα πρέπει, εκεί που επιλέξαμε στο παράδειγμά μας ‘φορητό-εγκατάσταση σε μια φορητή συσκευή‘, να επιλέξουμε ‘Cloud‘. Όλη η υπόλοιπη διαδικασία εγκατάστασης, είναι ίδια. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές τύπου portable και θα διαπιστώσετε πόσο εύχρηστες και βολικές είναι. Όλες οι διαδικασίες που περιγράφω, γίνονται πολύ εύκολα και δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Αν θέλετε να σβήσετε κάποια εφαρμογή ή ολόκληρη την πλατφόρμα διαχείρισης, απλώς διαγράψτε τη με δεξί κλικ, σαν να σβήνετε ένα έγγραφο ή μια φωτογραφία. Τόσο εύκολα. Τις εφαρμογές αυτές είπαμε, αφού δεν εγγράφονται στη registry του λειτουργικού, δεν τις ‘βλέπει’ καν, ο υπολογιστής, τις βλέπει μόνο ο χρήστης. Είπαμε, είναι σα να μην υπάρχουν.

Δείτε επίσης: 

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Portable εφαρμογές, προγράμματα που δεν χρειάζονται εγκατάσταση

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

5 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η Γιωργος Τριανταφυλλου λέει:

    Σας ευχαριστουμε….πολυ καλη ενημερωση….τυχαια σας βρηκα σημερα,ψαχνοντας να βρω για το πως δοτλευουνε οι portable εφαρμογες και συγκεκριμενα βρηκα το portable σε Photoshop, αλλα με εχει κουρασει,δεν τα εχω καταφερει ακομα να ανοιξει & να δουλεψει…το παλευω ακομα,δυσκολη μερα σημερα…δεν εχω ιδεα απο portable…θα δουμε…Γεια σας.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top