Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Ο υπολογιστής μας (θεωρητικά τουλάχιστον), βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή του, αμέσως μετά την εγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού (windows) και των απαραίτητων εφαρμογών. Καθώς λειτουργούμε τον υπολογιστή μας είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να δημιουργούνται προβλήματα επιβράδυνσης, ή αστάθειας που μερικές φορές μπορεί να φτάσουν μέχρι του σημείου της πλήρους αστοχίας. Η καλύτερη λύση για να ξεπεραστεί αυτό και να μπορέσουμε να φέρουμε το σύστημά μας στην αρχική του

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 1 aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

κατάσταση, εντελώς αυτόματα και χωρίς να χρειαστεί να ξανακάνουμε χειροκίνητη εγκατάσταση, είναι να έχουμε προνοήσει, αμέσως μετά την εγκατάσταση, να πάρουμε ένα πλήρες Backup, για μελλοντική χρήση. Μιλάμε για ένα ακριβές αντίγραφο, το οποίο δημιουργούμε με κάποιο ειδικό πρόγραμμα και στη συνέχεια, όταν κάτι δεν πάει καλά, να μπορούμε να το φορτώσουμε αυτόματα στον υπολογιστή μας και να ξαναγίνει όπως την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης, (να γίνει δηλαδή αυτόματη επανεγκατάσταση λειτουργικού, drivers και εφαρμογών).

Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τη λειτουργία του ‘AOMEI’, μιας εφαρμογής που κατά κοινή ομολογία είναι ό,τι καλύτερο στη δημιουργία ειδώλου συστήματος για μελλοντική αυτόματη επανεγκατάσταση!!! Κατεβάζουμε την εφαρμογή από αυτό το σύνδεσμο ‘http://www.backup-utility.com/download.html‘ και την εγκαθιστούμε.

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 2-aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Καλό είναι να προτιμήσουμε το σύνδεσμο ‘Local Download’ και όχι το σύνδεσμο της CNET, γιατί συνήθως οι τρίτοι downloaders μαζί με τη βασική εφαρμογή, προωθούν με πλάγιο τρόπο το κατέβασμα και άλλων, τρίτων εφαρμογών, που επιβαρύνουν άσκοπα ή και βλάπτουν το σύστημά μας. Αν και η εφαρμογή είναι δωρεάν, δεν προσπαθεί να μας εγκαταστήσει παράλληλα, ούτε toolbars, ούτε άλλα πρόσθετα, αλλά μιας και το αναφέρουμε καλό είναι να έχετε πάντα ενεργοποιημένο το ‘Unchecky‘, που εμποδίζει τέτοιου είδους λαθροχειρίες!!! Μετά την εγκατάσταση διπλοπατάμε στο εικονίδιο της συντόμευσης και η εφαρμογή ανοίγει. Η εικόνα που παίρνουμε είναι η παρακάτω.

3-aomei 

Για να ξεκινήσουμε τη δημιουργία ειδώλου, επιλέγουμε από τη δεξιά toolbar το εργαλείο ‘Backup’. Με αυτή την επιλογή, αναπτύσσεται στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής, μια σειρά από εργαλεία και από αυτά επιλέγουμε το εργαλείο ‘system backup’, όπως φαίνεται παρακάτω.

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 1 aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Μετά από αυτή την επιλογή ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο οποίο πληκτρολογούμε ένα όνομα για το backup μας, επιλέγουμε το δίσκο που περιέχει το λειτουργικό μας, και το δίσκο στον οποίο θα αποθηκευθεί το backup. Αν υπάρχει συνδεδεμένος εξωτερικός δίσκος, η εφαρμογή τον ανιχνεύει και τον προτείνει, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 4-aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Αφού τα κάνουμε αυτά, πηγαίνουμε στην επιλογή κάτω αριστερά που λέει ‘Backup options’ και ανοίγει το παρακάτω παράθυρο με τις επιλογές. 

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 5-aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Εδώ βλέπουμε μια σειρά από επιλογές που είναι όμως προαιρετικές. Μπορούμε να ρυθμίσουμε με τη σειρά που εμφανίζονται οι καρτέλες, αν θέλουμε να κάνουμε συμπίεση, τεμαχισμό του αρχείου, αυτόματο τακτικό backup (κάτι που δεν εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο), επιλογή αποθήκευσης μόνο για τα σημεία του δίσκου που περιέχουν δεδομένα, και τέλος με την επιλογή VSS, τη δυνατότητα να πάρουμε backup την ώρα που λειτουργούμε τα windows.

Αφού τελειώσουμε με τις επιλογές, (αν κάνουμε κάποιες), πατάμε στο button ‘ok’. Αναλόγως το μέγεθος, μετά από λίγη ώρα και αφού το Backup είναι έτοιμο, θα πάρουμε ένα μήνυμα ολοκλήρωσης. Τώρα αυτό που μένει είναι να δημιουργήσουμε το μέσο εκκίνησης, αφού είπαμε ότι φτιάχνουμε backup ανάκτησης των windows και των drivers και όχι backup αρχείων, σε σύστημα που λειτουργεί.

Δημιουργία μέσου εκκίνησης

Από την αριστερή toolbar επιλέγουμε το εργαλείο Utilities. Τώρα στο κεντρικό παράθυρο αναπτύσσονται κάποιες επιλογές και από αυτές επιλέγουμε τη δεύτερη η οποία είναι η ‘Create Bootable Media’. 

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 6-aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Επιλέγοντας το ‘Create Bootable Media’.η εφαρμογή μας δίνει επιλογή να δημιουργήσουμε το μέσον, βασισμένο σε Linux ή σε windows. Η γνώμη μου είναι να επιλέξουμε το σύστημα windows, γιατί είναι σαφώς καλύτερο.

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 7-aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Το AOMEI μας επιτρέπει να επιλέξουμε αν θα αποθηκεύσουμε το αρχείο μας σε Usb Stick, σε CD, ή στον υπολογιστή μας σαν αρχείο ISO για να το κάψουμε αργότερα σε κάποιο CD. Αν επιλέξουμε αποθήκευση σε USB ή HDD, δεν πρέπει να το αποθηκεύσουμε στο ίδιο μέσο που έχουμε αποθηκεύσει και το Backup. Γενικά προτείνω τη δημιουργία σε κάποιο CD, γιατί είναι η πιο βολική και φθηνή επιλογή. Η διαδικασία αυτή κρατάει το πολύ δυο λεπτά και μετά από αυτό έχουμε τελειώσει.

Επαναφορά Windows από το μέσο εκκίνησης.

Έφτασε λοιπόν η ώρα που αφού καταστρέψαμε το σύστημά μας, τώρα θα πρέπει να το επαναφέρουμε από το αποθηκευμένο Backup, ξεκινώντας από το μέσο εκκίνησης που έχουμε αποθηκεύσει. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή μας από το BIOS, ώστε να κάνει boot από τη συσκευή που δημιουργήσαμε για την εκκίνηση. Αν πχ το μέσο που φτιάξαμε είναι CD, τότε πρέπει να ρυθμίσουμε το σύστημα να ξεκινάει από το drive του CD, και όχι από το HDD. Εισάγουμε λοιπόν το CD και ξεκινάμε τον υπολογιστή. Αν όλα πάνε καλά, στην αρχή θα δούμε το σήμα των Windows, και μετά από λίγο θα δούμε το περιβάλλον του AOMEI.

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 8-aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Όπως είναι φυσικό, όταν ανοίξει το περιβάλλον του AOMEI, αρκεί να επιλέξουμε από την αριστερή toolbar, το ‘Restore’, και από το πεδίο του κεντρικού παραθύρου, το μέσον που είναι αποθηκευμένο το backup, ώστε το σύστημα να μπορέσει να ανιχνεύσει το backup αρχείο. Αν έχουμε ήδη συνδέσει τον εξωτερικό HDD, σε κάποια θύρα USB, η εφαρμογή τον ανιχνεύει αυτόματα. 

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση 9-aomei

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

Πατώντας next αρχίζει η επαναφορά και σε λίγα λεπτά το σύστημά μας είναι και πάλι καινούργιο, εντελώς αυτόματα και χωρίς να προσπαθήσουμε καθόλου. Windows, προγράμματα και drivers σε μια καθαρή και νέα εγκατάσταση!!!

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  —  Δωρεάν προγράμματα

Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση

 

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

5 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η tod λέει:

    Εχω ενα μικρο δίκτυο υπολογιστών και κάθε φορά που χάνεται το setup του για διαφορους λόγους, ειμαι αναγκασμένος να κάνω απο την αρχή εγκατάσταση λειτουργικού και προγραμμάτων.

    Διάβασα τα σχετικά αρθρα, αλλά θα ήθελα και την δική σας καθοδήγηση για την καλύτερη επιλογή όσον αφορά την χρήση προγραμμάτων clone (AOMEI ή EaseUS Todo Backup Free 10.0) και εγκατάσταση του σε άλλους υπολογιστές.

    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

      AOMEI Με κλειστά τα μάτια. Δημιουργείς ακριβές αντίγραφο λειτουργικού και προγραμμάτων, και το επαναφέρεις κυριολεκτικά με 1 κλικ. (Αποθήκευση αντιγράφου στον ίδιο δίσκο φυσικά!). Αλλά δεν κατάλαβα γιατί όταν χάνεις το δίκτυο, πρέπει να ξανακάνεις εγκατάσταση! Αυτό είναι παράλογο. Κανονικά πας στον πίνακα ελέγχου, στην επιλογή ‘κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης’ μετά πας ‘οικιακή ομάδα’ και από εκεί, από την ενότητα, ‘άλλες ενέργειες για την οικιακή ομάδα’ επιλέγεις από τα 5 link που βρίσκονται από κάτω, να ξανά βάλεις τον κωδικό και αν χρειαστεί, να διορθώσεις κάποιες παραμέτρους. Τέλος πάντων για επανεγκατάσταση χρησιμοποίησε το AOMEI αλλά προσπάθησε να ξεπεράσεις το πρόβλημα του δικτύου, γιατί αυτή είναι η σωστή λύση.

      • Ο/Η tod λέει:

        Σε ευχαριστώ πολύ

        • Ο/Η tod λέει:

          Σε περιπτωση που θελω να εγκαταστήσω πολλά pc με ίδιο λειτουργικό και τα ίδια προγράμματα, μπορώ για αρχή να σετάρω το πρώτο pc με λειτουργικό και τα προγράμματά του και κατόπιν ολο το setup του να το κλωνοποιήσω και να το χρησιμοποιήσω για να ετοιμάσω τα άλλα μηχανήματα, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Εδώ το AOMEI να χρησιμοοποιήσω?

          • Ο/Η pcpas.com λέει:

            Φυσικά και μπορείς, αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκαν αυτές οι εφαρμογές. Όμως θα πρέπει οι υπολογιστές να έχουν κοινά σημεία και κυρίως το ίδιο chipset. Πολλές φορές βέβαια συμβαίνει να λειτουργήσει και σε pc με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό είναι θέμα τύχης. Για να είσαι σίγουρος πως θα λειτουργήσει το σύστημα σωστά, θα πρέπει τα μηχανήματα να είναι ίδια ή τουλάχιστον να έχουν το ίδιο chipset στη μητρική τους. Βέβαια γι αυτή τη δουλειά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο άλλο πρόγραμμα, αλλά μπορείς και το AOMEI. Χρησιμοποίησε όποιο σε εξυπηρετεί εσένα καλύτερα. Όλα τα προγράμματα που περιγράφω στα άρθρα μου, λειτουργούν σωστά. Εσύ διαλέγεις!!!

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top