Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Ακόμα και για έναν έμπειρο και προχωρημένο χρήστη ή για κάποιον τεχνικό, η διαδικασία του format και της επανεγκατάστασης των Windows, μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία, αλλά είναι λίγοπολύ αυτοματοποιημένη κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της.

Το κομμάτι της δουλειάς όμως που αφορά την εκ νέου εγκατάσταση των drivers του κατασκευαστή, (κάρτα ήχου, κάρτα γραφικών, bluetooth, ασύρματο internet, κάρτα ethernet, σύστημα αποθήκευσης hdd, mouse pad, διαχείριση ενέργειας, chipset drivers), και ένα σωρό άλλες συσκευές, ε αυτό είναι ό,τι χειρότερο, γιατί η αναζήτηση πρέπει να γίνει χειροκίνητα με αναδρομή στο site του κάθε κατασκευαστή ξεχωριστά και πάντα με κίνδυνο, αν πρόκειται για παλιό μηχάνημα, να χρειαστεί να ανατρέξουμε σε φακέλους ‘legacy’ ή ‘older’ κλπ.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 1-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εκεί, έχει και χειρότερα. Τα χειρότερα είναι οι drivers των εφαρμογών, που σχεδόν κανένας χρήστης δεν φυλάει τα setups και χωρίς το setup (το δισκάκι CD/DVD ή κάποιο Flash), που περιέχει το αρχείο εγκατάστασης, είναι αδύνατη η επανεγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος. Σκεφτείτε τώρα την περίπτωση να πρόκειται για κάποια αγορασμένη και ακριβή εφαρμογή, όπου δεν έχουμε πια το setup της!!! (Αυτό βέβαια δεν πετυχαίνει πάντα, όμως οι drivers των συσκευών, σίγουρα αποθηκεύονται)

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν προγράμματα που αναλαμβάνουν να αποθηκεύσουν σε κάποιο εξωτερικό μέσον, τα προγράμματα που έχουμε στο σύστημά μας, (πριν το format) και μετά την νέα εγκατάσταση των Windows να κάνουν αυτόματα επανεγκατάσταση όλες τις παλιές εφαρμογές, χωρίς να έχουμε ανάγκη τα setups. Καταπληκτικό!!!

Εδώ θα δείξουμε ένα από όλα αυτά τα προγράμματα, που κατά κοινή ομολογία είναι το καλύτερο. Είναι το Double Driver και είναι εύχρηστο, ελαφρύ, portable, και δωρεάν. Κατεβάζουμε την συμπιεσμένη εφαρμογή από εδώ και την αποσυμπιέζουμε όπου θέλουμε με οποιοδήποτε πρόγραμμα αποσυμπίεσης (7zip, win rar,κλπ). Η εφαρμογή είναι portable, όπως είπα, που σημαίνει ότι δεν εγκαθίσταται στο σύστημά μας. Με διπλό κλικ ανοίγουμε τον φάκελο της και βρίσκουμε το αρχείο ‘dd.exe‘ (αυτό που έχει μπροστά του ένα εικονίδιο). Για να λειτουργήσει στο 100% καλό είναι να κάνουμε δεξί κλικ και να επιλέξουμε, ‘εκτέλεση σαν διαχειριστής‘. Θα μας ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου όπως αυτό που φαίνεται στην πρώτη εικόνα παραπάνω.

Επιλέγουμε από το κεντρικό menu το tab ‘backup‘ και αμέσως μετά, στην κάτω αριστερή πλευρά, το tab ‘Scan current system‘. Η εφαρμογή θα μας εμφανίσει μέσα στο παράθυρό της, όλους τους drivers του συστήματος, όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 2-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Η εφαρμογή μάλιστα έχει την ικανότητα να μην τσεκάρει όλες τις εφαρμογές που βρήκε, αλλά μόνο αυτές που χρειάζονται επανεγκατάσταση από εμάς. Δηλαδή εφαρμογές που θα εγκατασταθούν αυτόματα από τα windows, δεν τις έχει επιλεγμένες! Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις επιλογές. Αν αποφασίσαμε ότι κάποια προγράμματα που είχαμε μέχρι τώρα, δεν τα θέλουμε στο καινούργιο σύστημα, μπορούμε να τα από επιλέξουμε χειροκίνητα.

Τέλος, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να πατήσουμε στο tab ‘backup now‘ στην κάτω δεξιά πλευρά του παραθύρου και η εφαρμογή ξεκινά να κάνει την αποθήκευση των επιλεγμένων εφαρμογών και προγραμμάτων.

Μόλις πατήσουμε το ‘backup now‘, θα μας ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου από το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε, που θα πάει το backup, (αν το αφήσουμε έτσι, θα πάει σε έναν φάκελο στα έγγραφα), όπου η σωστή επιλογή βέβαια είναι να το στείλουμε σε κάποιον εξωτερικό δίσκο, αφού θα κάνουμε υποτίθεται format, γιατί αν μείνει ο φάκελος στα έγγραφα μας, τότε θα χαθεί μαζί με το format.

Η άλλη επιλογή που μας επιτρέπει να κάνουμε, είναι σχετικά με τη μορφή και την ταξινόμηση που θα έχουν τα εξαγόμενα αρχεία, (συμπίεση, αυτόματη εκτέλεση κλπ), όπου εγώ αφήνω την προεπιλεγμένη πρώτη επιλογή. Δείτε παρακάτω.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 3-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Αφού επιλέξουμε την τοποθεσία αποθήκευσης των drivers από το δεξί παράθυρο, επιστρέφουμε στο αριστερό και πατάμε ‘ok’, για να ξεκινήσει η διαδικασία. Στο παράθυρο διαλόγου που θα ανοίξει θα μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδο της αποθήκευσης από τη μπάρα χρόνου.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 4-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Μόλις συμπληρωθεί η μπάρα, η διαδικασία έχει τελειώσει. Αμέσως μετά ανοίγει το τελευταίο παράθυρο, που δείχνει τις εφαρμογές, καθώς και ένα μήνυμα που λέει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 5-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Αν έχουμε συνδέσει κάποιον εξωτερικό δίσκο για την αποθήκευση, τον αποσυνδέουμε και είμαστε ok.

Επαναφορά των Drivers μετά το Format

Για να εγκαταστήσουμε τους drivers μετά το Format, στα καινούργια μας πλέον Windows, αν δεν έχουμε αποθηκεύσει το duble drive, θα πρέπει να το ξανά κατεβάσουμε. Το ανοίγουμε και εκτελούμε το dd.exe με δικαιώματα διαχειριστή. Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, επιλέγουμε το tab ‘Restore‘ και μετά το tab ‘Locate backup‘ όπως φαίνεται στην εικόνα.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 6-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Πατώντας το button ”Locale Backup‘ ανοίγει ένα παράθυρο, όπου αν έχουμε αποθηκεύσει το αρχείο σε εξωτερικό δίσκο, θα πρέπει να διαλέξουμε την τρίτη επιλογή, ‘Other Location‘, ώστε να το αναζητήσουμε στο αποθηκευμένο μέσο.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 7-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Όταν βρούμε το φάκελο πατάμε ok και ανοίγει ένα άλλο παράθυρο που μας δείχνει τους drivers που θα εγκατασταθούν.

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format 8-DUBLE

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

Αρκεί να πατήσουμε το ‘Restore Now‘ και θα αρχίσει η εγκατάσταση. Μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα, (ανάλογα τον όγκο) θα έχουμε τελειώσει. Καμία σχέση με την προηγούμενη ταλαιπωρία!!! Αν δε θέλετε να μπείτε σε όλη αυτή τη διαδικασία του format και της επανεγκατάστασης, αλλά θέλετε να το κάνει κάποιος άλλος αυτό για σας, δείτε το site μου

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top