Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Ο σκληρός δίσκος (HDD) του υπολογιστή μας, όσο κάνουμε χρήση του συστήματος και χωρίς απαραίτητα να κάνουμε κάποιον λάθος χειρισμό, σιγά σιγά γεμίζει με άχρηστα και κατακερματισμένα αρχεία, τα οποία το λειτουργικό δεν έχει τη δυνατότητα να τα απομακρύνει από μόνο του.

Αυτή η συσσώρευση αχρήστων αρχείων, (junk) έχει σαν αποτέλεσμα, την δυσλειτουργία, την καθυστέρηση, αλλά και την αστάθεια σε πολλές περιπτώσεις του συστήματος. Ακόμα όμως και να μην υπήρχαν όλα αυτά και μόνο η μείωση της χωρητικότητας του δίσκου, θα ήταν αρκετός λόγος για να προχωρήσουμε στον καθαρισμό αλλά και στην ανασυγκρότηση, που θα πω παρακάτω τι είναι.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 1-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Η Microsoft γνωρίζοντας το πρόβλημα, φρόντισε να εφοδιάσει όλες τις εκδόσεις των Windows με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορεί ο χρήστης, όποτε κρίνει, με χειροκίνητο τρόπο, να προχωρά στην εκκαθάριση του δίσκου του. Εκκαθάριση και ανασυγκρότηση γίνεται μόνο στο δίσκο που περιέχει το σύστημα και όχι στους δίσκους που τυχών έχουμε προσθέσει, μέσα ή έξω από τον υπολογιστή μας, και τους χρησιμοποιούμε για αποθήκευση δεδομένων. Για να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό κάνουμε διπλό αριστερό κλικ στο εικονίδιο του υπολογιστή (ο υπολογιστής μου), εφόσον υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας, ώστε να εμφανιστεί το παράθυρο που περιέχει τους δίσκους, για να βρούμε το δίσκο συστήματος, που συνήθως είναι ο C:\\. Δείτε την εικόνα παρακάτω.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 2-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Αν δεν υπάρχει το εικονίδιο του υπολογιστή στην επιφάνεια εργασίας, τότε πρέπει να πάμε στο εικονίδιο της έναρξης (το σήμα των Windows, στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης μας και να το βρούμε από εκεί, αναλόγως την έκδοση). Μόλις βρούμε το δίσκο C:\\ πρέπει να κάνουμε επάνω του δεξί κλικ και από το menu που αναπτύσσεται να επιλέξουμε ‘ιδιότητες‘.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 3-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Πατώντας επάνω στο ‘ιδιότητες’ ανοίγει ένα νέο menu, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι ιδιότητες του δίσκου. Από αυτό το παράθυρο επιλέγουμε το tab ‘εκκαθάριση δίσκου’.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 4-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Μετά από αυτή την επιλογή, ανοίγει νέο μικρό παράθυρο, που περιέχει τη μπάρα προόδου και μας δείχνει την πρόοδο που κάνει το σύστημα, ενώ αναγνωρίζει τα άχρηστα αρχεία. Δείτε την παρακάτω εικόνα.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 5-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Τελειώνοντας την αναγνώριση, εμφανίζεται ένα άλλο παράθυρο (υπομονή τελειώνουμε!!!), όπου εκεί εμφανίζονται οι ομάδες των αρχείων που το σύστημα έχει επιλέξει για διαγραφή. Εκεί καλό είναι να επιλέξουμε χειροκίνητα, όλα τα κουτάκια, (check box) χωρίς πρόβλημα, αφού τα windows θα σβήσουν μόνο αυτά που δεν είναι απαραίτητα από το σύστημα. Μετά την επιλογή όλων, πατάμε το τab ‘ok’ στο κάτω μέρος του παραθύρου, (δείτε την εικόνα παρακάτω).

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 6-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Αν θέλουμε, πριν πατήσουμε ‘ok’ μπορούμε να επιλέξουμε και το tab ‘περισσότερες επιλογές’, και στο παράθυρο που θα ανοίξει να επιλέξουμε την δεύτερη επιλογή ‘ ώστε να καθαρίσουμε τα παλιά αρχεία συστήματος και όλα τα σκιώδη αντίγραφα, εκτός του τελευταίου που χρησιμεύει σαν σημείο επαναφοράς, που μπορεί να το χρειαστούμε σε μελλοντική πιθανή αστοχία του συστήματος. Αφού τελειώσουμε τις επιλογές μας πατάμε ‘ok’, δείτε παρακάτω.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 7-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Μετά το ‘ok’ εμφανίζεται η μπάρα προόδου, (δείχνει την πρόοδο σβησίματος) και μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία είμαστε έτοιμοι. Αν δούμε τώρα το δίσκο μας θα διαπιστώσουμε ότι έχει μεγαλώσει κατά πολύ η χωρητικότητά του, και χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή μας θα διαπιστώσουμε και μια σαφή βελτίωση στο χρόνο εκτέλεσης των εντολών μας.
Εκτός όμως από τα εργαλεία των Windows, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, που βοηθούν στον καθαρισμό του συστήματός μας. Μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σχετικά με το Revo Uninstaller και να βρείτε χρήσιμες τεχνικές και εργαλεία, τόσο για τον καθαρισμό του δίσκου από άχρηστα αρχεία, αλλά κυρίως πράγματα που αφορούν τη βασική λειτουργία του Revo Uninstaller και αφορούν την ασφαλή απεγκατάσταση προγραμμάτων.

Ανασυγκρότηση δίσκου

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 8-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Αφού κάναμε τον καθαρισμό του δίσκου, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως εντάξει, θα πρέπει να κάνουμε και μια ανασυγκρότηση, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοση. Η ανασυγκρότηση γίνεται γιατί το σύστημα αποθηκεύει αρχεία σε διάφορους ελεύθερους τομείς του δίσκου, όπου βρει κενό χώρο και ποτέ όλα μαζί. Όταν καθαρίσουμε το δίσκο και ελευθερωθούν πολλοί τομείς, τότε το εργαλείο της ανασυγκρότησης, θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει σε ένα σημείο του δίσκου, όλα τα συναφή αρχεία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η κεφαλή του δίσκου να μην κάνει μεγάλες διαδρομές, ώστε να συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια ενός αρχείου, όταν αυτό ζητηθεί από το χρήστη. Είναι εύκολο να καταλάβουμε πως αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και πιο εύρυθμη λειτουργία. Αν θέλετε να δείτε τι είναι το σύστημα αποθήκευσης αρχείων και πως λειτουργεί, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τη σημασία της ανασυγκρότησης, μπορείτε να δείτε το προηγούμενο άρθρο μου που αφορά το σύστημα αρχείων και τη λειτουργία του.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 9-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Για να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση ακολουθούμε την ίδια περίπου διαδρομή με αυτή της εκκαθάρισης. Ακολουθούμε λοιπόν τα βήματα ‘Υπολογιστής –> Δεξί κλικ στον C:\\ –> Ιδιότητες‘ και στο παράθυρο ιδιοτήτων, επιλέγουμε το tab ‘Εργαλεία‘, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Πατώντας στο tab ‘εργαλεία‘ ανοίγει το παραπάνω παράθυρο. Σε αυτό το παράθυρο επιλέγουμε το tab ‘Ανασυγκρότηση‘. Από τα παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε το δίσκο συστήματος (C:\\), και μετά πατάμε το tab ‘Ανασυγκρότηση δίσκου‘, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων 10-clean-disc

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι ανάλογος με το μέγεθος του δίσκου, αλλά και του όγκου των δεδομένων που έχουμε αποθηκευμένα. Η διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται να γίνεται, αν χρησιμοποιούμε δίσκο SSD και αυτό γιατί ο SSD δεν είναι σειριακής προσπέλασης, αλλά τυχαίας, όπως ακριβώς και η μνήμη RAM, οπότε όπου και να βρίσκεται η πληροφορία, ο χρόνος ανάκτησης είναι ο ίδιος! {Γι’αυτόν άλλωστε το λόγο οι δίσκοι SSD είναι και πολύ πιο γρήγοροι). Για όποιον το επιθυμεί υπάρχουν και άλλα εργαλεία, τρίτων κατασκευαστών, με περισσότερες δυνατότητες και καλύτερη απεικόνιση του κατακερματισμού. Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πλέον διάσημο εργαλείο ανασυγκρότησης τρίτου κατασκευαστή, το γνωστό ‘Defraggler‘. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε το σχετικό VIDEO

Δείτε επίσης:

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τους δίσκους σας ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να το λύσετε, επισκεφθείτε το site μας. Μπορούμε να σας λύσουμε όλα τα προβλήματα εύκολα και γρήγορα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  —  Δωρεάν προγράμματα

Καθαρισμός δίσκου και ανασυγκρότηση δεδομένων

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

6 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ 210 85 44 966 λέει:

    Αγαπητέ Αντωνη ! προσφέρεις εργο για εμας που δεν εχουμε χρονο να ασχοληθουμε ! το να τα βρισκεις μαζεμενα βασικα πραγματα – ο χρονος μασ ειναι τωρα ελαχιστος και ας ειμαστε ανθρωποι τησ τεχνολογιας -εγω προσωπικα δεν εχω υπομονη να ψαξω -εχουμε τοσα με το μερακαματο που ουτε στουσ φιλουσ που ξερουν δεν μπορουμε να παμε τον υπολογιστη.
    οτι θελεις για ηλεκτρονικα ισχυος UPS ,INVERTERS ,BATTERY CHARGERS ,SOLLAR CELLS ,ETC και πολλες αλλες τεχνολογιες στον επιστημονικο τομεα παρεμε τηλεφωνο η γραψε μου -οπως καταλαβαινεις δεν μπορω και πληροφορικη σε ολεσ τισ λεπτομερειες τα ξεχνω μια φορα τον χρονο στην αναγκη – ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ανθρωποι που δεν εχουν ιδεα ! στειλε μου ενα LINK να το στειλω σε πολλουσ φιλους μη τεχνικουσ που θα θελουν τετοια βοηθεια -και συνεχισε
    κωστας Μπουτοπουλος

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι όταν μπορώ να βοηθάω. Αν θέλεις να στείλεις το site σε φίλους, μπορείς απλά να πατήσεις το εικονίδιο του FB στην πλαϊνή μπάρα και μέσω του facebook σου, θα γίνει share σε όλους τους φίλους σου αυτόματα. Τώρα αν θέλεις να ακολουθήσεις άλλο τρόπο, στέλνοντας link με χειροκίνητο τρόπο, μπορείς να κάνεις copy paste το URL του site ή της σελίδας στην οποία βρίσκεσαι κάθε φορά. Το link του site είναι ‘ http://www.pcpas.com ‘ και για το επαγγελματικό μου site ‘επισκευές κατασκευές υπολογιστών και ιστοσελίδων’ το link είναι, ‘ http://www.sfakianakis.net.gr ‘. Και πάλι σε ευχαριστώ!!!

  2. Ο/Η thitakapa λέει:

    καλησπερα σας και ευχαριστω πολυ για καθε σας πληροφορια

  3. Ο/Η thitakapa λέει:

    καλησπερα σας και ευχαριστω για καθε πληροφορια

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top