Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Αν παρατηρήσει κάποιος, έναν έμπειρο χρήστη υπολογιστή, θα διαπιστώσει πως δεν κάνει όλες τις ενέργειες μόνο με το ποντίκι, αλλά πάρα πολύ συχνά χρησιμοποιεί κάποια πλήκτρα του πληκτρολογίου τα οποία όταν τα πατάει είτε μεμονωμένα ή συνδυαστικά, παράγουν διάφορα αποτελέσματα, ανάλογα τη χρήση που γίνεται εκείνη τη στιγμή και ανάλογα βέβαια με το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή! Το τονίζω αυτό γιατί πράγματι η χρήση των συντομεύσεων είναι πολύ εξυπηρετική, μας βοηθάει να κάνουμε πράγματα πολύ πιο γρήγορα και ταυτόχρονα με άλλα, αλλά δυστυχώς δεν ισχύουν οι ίδιες συντομεύσεις για όλες τις εφαρμογές.

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι; keyboards1

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Πολλές φορές δεν ισχύουν καν οι ίδιες συντομεύσεις στην ίδια εφαρμογή, από την παλιότερη έκδοση, σε σχέση με μία νεώτερη!!!Γι’αυτόν τον λόγο κάποιες ακριβές και προσεγμένες εφαρμογές, όπως αυτές της Adobe που αναπτύσσει σχεδιαστικά προγράμματα σαν το Photoshop, to Illustrator, το InDesign, κ.α  προσφέρουν επιλογές προσαρμογής στις προηγούμενες εκδόσεις ή ακόμα και προσομοίωσης άλλων δημοφιλών εφαρμογών, προς διευκόλυνση του χρήστη!

Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου των Windows

Οι συντομεύσεις των windows είναι πράγματι χρυσάφι όχι μόνο γιατί μ’αυτές μπορούμε να κάνουμε κάποιες εργασίες πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τη χρήση μόνο του mouse, αλλά και γιατί υπάρχουν πράγματα που γίνονται αποκλειστικά και μόνο με αυτές.

Δεν έχει βέβαια κανένα νόημα να κάτσω να τις γράψω εδώ, μία μία, αφού υπάρχουν έτοιμες και στα Ελληνικά στην επίσημη Ιστοσελίδα της Microsoft.

Συντομεύσεις για τα Windows XP από εδώ

Συντομεύσεις για νεώτερες εκδόσεις από εδώ

Βασικές συντομεύσεις πληκτρολογίου

Αφού οι συντομεύσεις υπάρχουν στην επίσημη σελίδα της Microsoft, είπα ότι δεν κρίνω σκόπιμο να τις γράψω και εγώ όλες, άλλη μια φορά. Επειδή όμως η microsoft δεν τις ξεχωρίζει σε βαθμίδες ανάλογα με τη χρησιμότητά τους, ούτε και ασχολείται με την περιγραφή της χρήσης τους, έχω φτιάξει έναν περιγραφικό και χρήσιμο (νομίζω) οδηγό, με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες, που θα σας λύσει τα χέρια 

Αντιγραφή, αποκοπή, επικόλληση.

Αντιγραφή: Ctrl + C, Αποκοπή: Ctrl + X, Επικόλληση: Ctrl + V
Αυτές οι εντολές ισχύουν όχι μόνο σε όλες τις εκδόσεις των Windows, αλλά και σε όλες τις εφαρμογές, πχ σε όλο το Office.

Αποθήκευση

Αποθήκευση: Ctrl+S (Save)
Αποθηκεύει την εργασία μας σε οποιοδήποτε αρχείο, πρόγραμμα, ή φάκελο, εργαζόμαστε

Αναίρεση προηγούμενης ενέργειας

Αναίρεση: Ctrl + Z
Αναιρεί την προηγούμενη ενέργεια μας, πχ τη μετονομασία ενός φακέλου, την διαγραφή ενός αρχείου. Μπορεί να σβήσει κάτι που γράψαμε ή ακόμα και να επαναφέρει κάτι που σβήσαμε. Πάρα πολύ χρήσιμη συντόμευση, δουλεύει και σε πολλές εφαρμογές, εκτός από τα Windows και σε μερικές μάλιστα μας επιτρέπεται να κάνουμε και πολλά βήματα πίσω πραγματοποιώντας πολλαπλές αναιρέσεις.

Επιλογή ολων

Επιλογή: Ctrl + A
Πατώντας το ctrl μαζί με το Α, αν είμαστε μέσα σε μια σελίδα στον browser είτε σε ένα έγγραφο του Office ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, επιλέγεται όλο το κείμενο, όσες σελίδες και αν είναι. Ακολούθως μπορούμε συνδυαστικά να χρησιμοποιήσουμε τη συντόμευση Ctrl + C για να τα αντιγράψουμε, Ctrl + X για να αποκόψουμε ή Ctrl + V για να το επικολλήσουμε κάπου. Με τη συντόμευση αυτή μπορούμε να επιλέξουμε και ολόκληρους φακέλους και υποφακέλους.

Αναζήτηση (find)

Αναζήτηση: Ctrl + f
Αυτή η επιλογή μας επιτρέπει να βρούμε μια λέξη ή ένα στοιχείο, στον φάκελο που εργαζόμαστε και αν εργαζόμαστε στο Office ή σε κάποια άλλη εφαρμογή όπως κάποιο notepad++ ή κάτι παρεμφερές, ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου με πολλαπλές επιλογές, όπως να κάνει αντικατάσταση μιας λέξης ή να βρει μια λέξη όσες φορές και αν υπάρχει μέσα στο κείμενο κλπ. Είναι μια συντόμευση πραγματικό χρυσάφι ειδικά για εμας που ασχολούμαστε με την κατασκευή ιστοσελίδων και είναι αναγκαίο να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις στην PHP ή στο CSS κάποιας ιστοσελίδας. Δείτε την παρακάτω εικόνα.

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι; CTRL-F

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;
Εκτύπωση σελίδας (print)

Εκτύπωση: Ctrl + P
Πατώντας Ctrl + P, το σύστημα μας εμφανίζει ένα παράθυρο διαλόγου το οποίο διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή γιατί είναι ανάλογο του εκτυπωτή που διαθέτει ο καθ’ένας. Αν θέλουμε πατάμε OK και εκτυπώνουμε αμέσως ή αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις στον εκτυπωτή και να εκτυπώσουμε μετά. Δείτε στην εικόνα, το παράθυρο ρυθμίσεων εκτυπωτή, που εμφάνισε το σύστημα, όταν πάτησα Ctrl + P,  στον δικό μου υπολογιστή, την ώρα που έγραφα αυτό το άρθρο.

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι; CTRL P

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Νέο παράθυρο (New)

Νέο: Ctrl + N
Αυτή η συντόμευση ισχύει περισσότερο για τις εφαρμογές του Office ή για παρόμοιες εφαρμογές. Πατώντας Ctrl + N, τη στιγμή που εργαζόμαστε σε κάποιο φύλλο πχ του Word ή του Excell, μας ανοίγει ένα καινούργιο παράθυρο (φύλλο), αφήνοντας όμως ανοικτό στο παρασκήνιο και το προηγούμενο, οπότε με την ανάλογη συντόμευση ή με το mouse να εναλλάσσουμε φύλλα και έτσι να εργαζόμαστε σε δύο ή και περισσότερα φύλλα ταυτόχρονα.

Κλείσιμο ενεργού παραθύρου

Κλείσιμο: Alt + F4
Για όποιον δεν θέλει να πάει με το ποντίκι στο ” X ” στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και να το κλείσει, υπάρχει και αυτή η εναλλακτική. Είναι πάντως μια συντόμευση που λίγοι την χρησιμοποιούν, όχι και τόσο ιδιαίτερης αξίας!! 

Εναλλαγή ανοικτών παραθύρων

Εναλλαγή: Alt + Tab
Με αυτό το συνδυασμό μπορούμε να εναλλάσσουμε τα ανοικτά παράθυρα, ώστε περνώντας αυτά από μπροστά μας να επιλέξουμε όποιο θέλουμε, στην περίπτωση βέβαια που έχουμε ανοίξει πολλά και έχουμε χαθεί!

Μεγέθυνση και σμίκρυνση

Μεγέθυνση-σμίκρυνση: Ctrl + τροχός ποντικιού
Εδώ βέβαια δεν είναι αμιγώς συντόμευση πληκτρολογίου αφού έχουμε και χρήση του mouse, αλλά πρέπει να το δείξουμε γιατί πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμη κίνηση, αφού τόσο εύκολα μπορούμε να μεγεθύνουμε ή να σμικρύνουμε το περιεχόμενο οποιουδήποτε ενεργού παραθύρου, από σελίδα σε κάποιον browser μέχρι φύλλο του Office.Κινώντας τον τροχό εμπρός (προς την οθόνη), το παράθυρο μεγαλώνει, ενώ προς τα πίσω μικραίνει.  Αν το κάνετε μια φορά, μετά θα το κάνετε πάντα!!!

Απ’ευθείας μόνιμη διαγραφή αρχείου/φακέλου

Διαγραφή αρχείου/φακέλου: Shift + Delete
Διαγράφουμε μόνιμα αρχεία ή φακέλους, χωρίς δυνατότητα επαναφοράς, αφού τα επιλεγμένα αντικείμενα σβήνονται απ’ευθείας, χωρίς να περάσουν απ’τον κάδο! Όταν χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συντόμευση εμφανίζεται στην οθόνη μας ένα παράθυρο διαλόγου με το προειδοποιητικό μήνυμα.

Άνοιγμα διαχείρισης εργασιών

Άνοιγμα:  Ctrl + Shift + Escape
Είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να ανοίξουμε το παράθυρο διαχείρισης εργασιών και μερικές φορές, αν το σύστημά μας έχει “κολλήσει” ίσως να είναι και ο μοναδικός!

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι; work-manager

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Συντομεύσεις με το κουμπί των Windows

Πάρα πολλές και πολύ χρήσιμες συντομεύσεις με το κουμπί των Windows, από την πρώτη που είναι το άνοιγμα της έναρξης, με την εμφάνιση όλων των στοιχείων του υπολογιστή, μέχρι τις πιο απίθανες εργασίες. Τις πιο βασικές και συχνές θα δούμε παρακάτω.

Κλείδωμα υπολογιστή (Lock)

Κλείδωμα: Windows + L
Ένας γρήγορος τρόπος για να κλειδώσουμε τον υπολογιστή, χωρίς να τον κλείσουμε όμως και χωρίς να χρειαστεί να αποθηκεύσουμε τις τρέχουσες εργασίες. Αυτή η μέθοδος κλειδώματος είναι κατάλληλη για περιπτώσεις που είμαστε αναγκασμένοι να εγκαταλείψουμε βιαστικά το γραφείο μας και δεν προλαβαίνουμε να κλείσουμε τον υπολογιστή, αλλά δεν θέλουμε να μείνει και ανοικτός, για λόγους ασφαλείας.

Εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας (Desktop)

Εμφάνιση: Windows + D
Όταν έχουμε ανοικτά πολλά παράθυρα και θέλουμε στα γρήγορα και με μια κίνηση να εμφανίσουμε την επιφάνεια εργασίας, χωρίς όμως να κλείσουν μόνιμα τα παράθυρα, αυτή είναι μια σωτήρια συντόμευση. Ξαναπατώντας το κουμπί των Windows + D, όλα τα παράθυρα επανέρχονται στη θέση τους.

Άνοιγμα του παραθύρου “εκτέλεση” (Run)

Άνοιγμα: Windows + R
Το παράθυρο εκτέλεση μας επιτρέπει να κάνουμε όποια ρύθμιση θέλουμε, όχι μόνο επιφανειακή αλλά και πολύ προχωρημένη, αφού από εκεί δίνουμε εντολές που αφορούν τα βάθη του συστήματος. Είναι μια εργασία που δεν επιτρέπεται να την κάνουν αρχάριοι, γιατί από τις εντολές που δέχεται η “εκτέλεση” των Windows, μπορεί να καταστρέψουμε το σύστημά μας. Μείνετε εδώ, σε επόμενο άρθρο θα γράψω για τις εργασίες που μπορούμε να κάνουμε από αυτό το παράθυρο, με ασφάλεια!!!

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι; run

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Μεγεθυντικός φακός

Μεγέθυνση: Windows + ” + “
Σμίκρυνση: Windows + ” – ”
Με αυτή τη συντόμευση βάζουμε σε λειτουργία τον μεγεθυντικό φακό που είναι μια από τις πολλές διευκολύνσεις που έχει προβλέψει η Microsoft για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η μεγέθυνση ξεκινάει από το 200 % και φθάνει έως το 1500 %. Με το πλήκτρο  – φυσικά πετυχαίνουμε σμίκρυνση.

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι; facebook-magnifying-glass-01

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Πλήκτρο των Windows (μόνο του)

Αυτή τη συντόμευση την άφησα τελευταία μιας και είναι η πιο σημαντική αλλά και η πιο “κινήσιμη“, αφού την χρησιμοποιούμε συνέχεια για να ανοίξει το παράθυρο έναρξης το οποίο μας δίνει πρόσβαση σε όλο τον υπολογιστή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κύρια αιτία της αποτυχίας των Windows 8 και 8,1 ήταν η έλλειψη του κουμπιού έναρξης. Η συντόμευση αυτή εννοείται ότι λειτουργεί στις εκδόσεις 7 και 10.

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι; Windows_10_build_10240_(RTM)

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

Δεν θα ασχοληθούμε με άλλες συντομεύσεις γιατί τις υπόλοιπες τις θεωρώ πολύ δευτερευούσης σημασίας, (αν δεν ήμουν ευγενής, θα τις έλεγα άχρηστες). Αν κάποιος έχει κατά νου κάποια χρήσιμη και σημαντική (κατά τη γνώμη του) συντόμευση, που τυχών ξέχασα, ας την γράψει από κάτω στα μηνύματα.

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Τι κάνουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, ποιες και πόσες είναι;

About the Author

pcpas.com
Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top