Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

Μια παραλλαγή αυτού του ιού, με τα ίδια χαρακτηριστικά, ήταν ο γνωστός ιός της αστυνομίας. Αυτός ο ιός κλείδωνε τον υπολογιστή και ζήταγε λύτρα για να μας επιτρέψει το ξεκλείδωμα. Ο νέος ιός ‘locky‘, ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία αυτόν τον καιρό, κλειδώνει συγκεκριμένους τύπου αρχείων στον υπολογιστή μας, με μια πολύπλοκη κωδικοποίηση και στη συνέχεια μας ζητάει λύτρα, ώστε να μπορέσουμε να ξανά έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας.

Η εξέλιξη λοιπόν του κακόβουλου λογισμικού ‘Cryptolocker‘ ή ‘Ransomware‘, μεταφέρεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου το μήνυμα που λαμβάνουμε, περιέχει επισυναπτόμενο μολυσμένο αρχείο, ή μέσα από σελίδες που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και τις επισκεπτόμαστε χωρίς να το ξέρουμε. Τέτοιες σελίδες είναι κυρίως οι εκπαιδευτικές, που αναφέρονται στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται 1-locky

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος  εξέδωσε ανακοίνωση και εφιστά την προσοχή γιατί η εξάπλωση του ιού τείνει να γίνει μάστιγα αυτόν τον καιρό. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό είναι τύπου ‘Crypto Malware‘ και έχει τη δυνατότητα να πλήξει όλα τα λειτουργικά συστήματα και όχι μόνο τα windows. To malware αυτό χρησιμοποιεί ένα πολύ εξελιγμένο αλγόριθμο κρυπτογράφησης και κρυπτογραφεί (κλειδώνει) κυρίως αρχεία τύπου (*.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.). Θεωρητικά όμως μπορεί να κρυπτογραφήσει όλους τους τύπους αρχείων, δίνοντάς τους την κατάληξη ‘locky’. Τρόπος αποκρυπτογράφησης δεν υπάρχει, παρά μόνο αν μπορέσει κάποιος και απεγκαταστήσει το mallware, μέσω κάποιου antivirus, (όπως θα δούμε παρακάτω), ή πληρώσει τους εγκληματίες-hackers.

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται 2-locky

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

Οι hackers, απαιτούν τα λύτρα, στέλνοντάς μας e-mail, μέσω ενός ανώνυμου προγράμματος περιήγησης (χρήση VPN από κάποιον proxy server), όπως έχω περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο μου περί ανώνυμης περιήγησης, και μας ζητούν η πληρωμή να γίνει σε ψηφιακό νόμισμα, ‘bitcoin’ (BTC). Η Ελληνική αστυνομία ζητάει να μην πληρώνει κανένας, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται οι hackers και ενισχύεται η περαιτέρω δράση τους.

Αν θέλουμε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους απειλές, θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας ένα γνήσιο λειτουργικό σύστημα, που να έχει τη δυνατότητα να παίρνει όλες τις νέες ενημερώσεις, που κλείνουν τα κενά ασφαλείας. Αν έχουμε εγκατεστημένα Windows και είναι γνήσια, η Microsoft μας στέλνει κάθε μήνα, νέες ενημερώσεις, που κλείνουν τα κενά ασφαλείας. Οι πρακτικές, να κάνουμε μόνοι μας ή να κάνει κάποιος φίλος μας εγκατάσταση Windows στον υπολογιστή μας, με windows που

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται 3-locky

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

βρήκε και κατέβασε από το Internet, και στη συνέχεια να κλείνουμε τις ενημερώσεις για να μη μας ανακαλύψει η Microsoft, θεωρούνται απαράδεκτες και πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πρέπει να καλύπτουν όλα τα παραπάνω. Τέλος η χρήση antivirus πρέπει να ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτική, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να περιηγηθούμε στο Internet χωρίς antivirus και να μην πάρουμε κάποιον ιό. Αν δεν έχετε εγκατεστημένο ήδη κάποιο antivirus στον υπολογιστή σας, κατεβάστε κάποιο από τη σελίδα μας, ‘Δωρεάν προγράμματα για τον υπολογιστή και τα windows‘, στην ενότητα, ‘ποιο amtivirus να διαλέξω για τον υπολογιστή μου’. Το καλύτερο όμως απ’όλα είναι να μην ανοίγουμε άγνωστα e-mail και τυχών συνημμένα που περιέχουν, όπως και να μην επισκεπτόμαστε ύποπτες ιστοσελίδες.

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται android-antivirus

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

Αν τώρα πέσαμε θύματα αυτών των αηδιαστικών τύπων, τι μπορούμε να κάνουμε! Αν διαβάζετε το άρθρο μου, ήδη είστε σε καλό δρόμο. Πρώτα πρώτα κατεβάστε από την Kaspersky την ειδική έκδοση antivirus, για αυτού του είδους τους ιούς και δείτε το σχετικό προηγούμενο άρθρο μου που αφορά ιούς κλειδώματος, από εδώ. Επίσης αν μετά τη χρήση αυτού του antivirus, το πρόβλημα παραμένει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο bootable antivirus, που θα βρείτε εδώ, αλλά καλό θα ήταν πριν το χρησιμοποιήσετε να δείτε το σχετικό άρθρο μου, που αφορά τη χρήση του, από εδώ. Αν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει drive για CD/DVD, μπορείτε να δείτε το άρθρο μου που αφορά τη δημιουργία Bootable USB με το πρόγραμμα Rufus, από εδώ.

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται ANTISPY-2

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

Το πιο σημαντικό από όλα το άφησα για το τέλος. Παίρνετε τακτικά Backup, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Η διαδικασία είναι απλούστατη και απόλυτα αυτοματοποιημένη. Αν δεν ξέρετε πως να το κάνετε, δείτε το παλιότερο άρθρο μου, ‘πώς-θα-συγχρονίσουμε-αρχεία-και-φακέλους για ένα πλήρες backup‘, όπου περιγράφω τον τρόπο, αλλά υπάρχει και η δωρεάν εφαρμογή.

Αν παρ’όλα αυτά δεν λύσατε το πρόβλημα σας ή έχετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα και αναζητάτε λύση από ειδικούς, επισκεφθείτε το site μας ή επικοινωνήστε απ’ευθείας μαζί μας. Ελπίζω να βοήθησα.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  —  Δωρεάν προγράμματα 

Τι είναι ο ιός locky και πως αντιμετωπίζεται

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top