Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει, να προσπαθείτε να δείτε στον υπολογιστή κάποιο DVD και το σύστημα μέσω του player που επιλέξατε να σας επιστρέφει το μήνυμα: cannot play the file because the required video codec is not installed on your computer. Η πρώτη σκέψη που σας περνάει απ’το μυαλό ποια είναι; Τι ατυχία ρε γμτ, ε; Ε λοιπόν δεν είναι ατυχία, δεν έχει χαλάσει ο drive του pc, ούτε γδάρθηκε το DVD και δεν παίζει, ούτε φταίει η σύνδεση στο Internet, αν το αρχείο δεν είναι σε φυσικό μέσο αλλά μας το έστειλε κάποιος ή το κατεβάσαμε μόνοι μας από κάποια πηγή.

Η απάντηση είναι απλή, το “κακό” έρχεται από την έλλειψη κωδίκων

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι video-formats-codecs
Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι

Τι πάει να πει αυτό!! Είναι απλό, κάθε αρχείο, (γιατί και τα CD/DVD αρχεία είναι), για να το διαβάσει το σύστημά μας, επειδή είναι κωδικοποιημένο, πρέπει να διαθέτει τον αντίστοιχο αποκωδικοποιητή. Θα πεί κάποιος γιατί να είναι κωδικοποιημένο, μήπως για λόγους ασφαλείας; Αφού δεν είναι κάτι απόρρητο, είναι ας πούμε το DVD μιας βάφτισης, γιατί χρειάζεται η κωδικοποίηση του!

Η κωδικοποίηση είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας του υπολογιστή. Αφού το πυρίτιο από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο μικροεπεξεργαστής, αντιλαμβάνεται μόνο 2 καταστάσεις (χαμηλή – υψηλή) ή (κλειστό – ανοικτό), οι κατασκευαστές ήταν υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν δυαδικούς κώδικες, δηλαδή συστοιχίες αριθμών, (συνήθως οκτάδες) τα γνωστά μας byte, και με βάση αυτά να γράψουν προγράμματα σε γλώσσα μηχανής, (αυτό που καταλαβαίνει ο Η/Υ).

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι binary-digit
Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι

Σε ό,τι αφορά τώρα τέτοιου είδους αρχεία, όπως τα CD/DVD, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, διότι δεν γίνεται μια απλή κωδικοποίηση για μετατροπή της αναλογικής μορφής, σε ψηφιακή, αλλά λόγω της ανάγκης μείωσης του όγκου του αρχείου για την πιο εύκολη αποθήκευση αλλά και την πιο γρήγορη μεταφορά, επεισέρχονται και κάποια άλλα μοντέλα, τα λεγόμενα πρωτόκολλα συμπίεσης

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι moviebox1Αυτά λοιπόν τα πρωτόκολλα τα δημιουργούν οι κατασκευάστριες εταιρείες και το κακό είναι ότι η κάθε μια δημιουργεί τα δικά της, προσπαθώντας να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, ευελπιστώντας να κυριαρχήσει στον χώρο και να υποσκελίσει τον ανταγωνισμό! Αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού λοιπόν είναι, να υπάρχουν σήμερα πάνω από 500 κώδικες σε διάφορα πακέτα, αλλά ευτυχώς για εμάς το 90 % από αυτά  έχουν μείνει στα αζήτητα και δεν υπάρχει η ανάγκη εγκατάστασης τους. 

Υπάρχουν όμως και πολλοί χρήσιμοι κώδικες που είναι ζωτικής σημασίας για τα πολυμέσα του συστήματος, να τους διαθέτουν στις βιβλιοθήκες τους. Εννοείται πως codecs σαν τον mp3, wma, mpeg2, mpeg4, wmv, flv, vob, asf κλπ υπάρχουν σαν standard είτε στα ίδια τα Windows ή ενσωματωμένοι σε όποιον player κατεβάσουμε από το διαδίκτυο.

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι mpeg4tuner
Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι

Ένα κλασικό παράδειγμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση του θέματος είναι η χρήση των οικιακών αποκωδικοποιητών, που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και με μειούμενους βέβαια ρυθμούς συνεχίζεται και σήμερα. Το πρώτο ψηφιακό σήμα το εξέπεμψε η κρατική τηλεόραση με βάση το πρωτόκολλο συμπίεσης mpeg2. Αμέσως μετά, όταν μπήκαν στην ψηφιακή μετάδοση και τα ιδιωτικά κανάλια, προτιμήθηκε το μεταγενέστερο και καλύτερο πρωτόκολλο mpeg4.

Όσοι είχαν προμηθευτεί τους πρώτους αποκωδικοποιητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να δουν μόνο τα κρατικά κανάλια, ενώ από τα ιδιωτικά, αν και κλείδωναν τη συχνότητα, εν τούτοις μπορούσαν να ακούσουν μόνο τον ήχο, χωρίς όμως να βλέπουν εικόνα!!!

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι tv
Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι

Στην περίπτωση της τηλεόρασης ή του CD/DVD player που έχουμε στα σπίτια μας δεν υπάρχει περίπτωση αναβάθμισης γιατί εκεί ο κατασκευαστής δεν επιτρέπει επαναπρογραμματισμό, αφού τα ηλεκτρονικά στοιχεία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε τα προγράμματα και οι κώδικες είναι γραμμένοι μόνιμα με υπεριώδη καύση των θυλάκων που τα εμπεριέχουν (των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων), οπότε όταν και όπου επιτρέπεται είναι επιβεβλημένη η αγορά υλικού (hardware), ενώ στον υπολογιστή η προσθήκη μερικών codecs, λύνει εύκολα το πρόβλημα.

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι free-compression-softwareΠριν κλείσουμε τη σύντομη αυτή περιγραφή στους codecs να πούμε γιατί το μέγεθος του αρχείου μερικές φορές είναι διαφορετικό ενώ πρόκειται για τον ίδιο τύπο συμπίεσης. Ένα αρχείο mp3 που περιέχει ένα τραγούδι μπορεί να είναι 10 mb και το ίδιο τραγούδι σε μια άλλη συλλογή να είναι 18 mb. Αυτό οφείλεται στο ρυθμό δειγματοληψίας, δηλαδή κατά την ώρα της μετατροπής από αρχείο ήχου με πλήρες μέγεθος, σε mp3 εμείς μπορούμε να ορίσουμε τον βαθμό απώλειας. Αν θέλουμε μπορούμε να του ορίσουμε δειγματοληψία στο 150 ή στο 320. Αυτό σημαίνει απώλεια δεδομένων δηλαδή χαμηλότερη ποιότητα, αλλά και πολύ μικρότερο μέγεθος αρχείου. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι ένα CD όταν το γράψουμε σε μορφή ήχου να χωράει 12 με 15 τραγούδια, ενώ όταν το γράψουμε mp3 να χωράει από 60 έως 250 τραγούδια!!! Το ίδιο CD!

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τους codecs του υπολογιστή σας ένα καλό πακέτο για Windows 7 είναι το K lite και μπορείτε να το κατεβάσετε από  εδώ

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Τι είναι οι codecs και για ποιο λόγο είναι απαραίτητοι

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

2 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η Μιχαλης Δεμερτζης λέει:

    Μπορω να κανω μια ερωτηση,ισως για ασχετους αλλα τετοιος ειμαι και εγω.Οταν εχω εγκαταστησει ενα browser ο οποιος περιεχει VPN ,απο κει και περα ο υπολογιστης καλυπτεται οποιονδηποτε αλλο browser και αν ανοιξω;Ας πουμε εχω εγκαταστησει τον Opera που εχει ενσωματωμινο VPS ,αν τωρα ανοιξει το kodi απ ευθειας χωρις να ανοιξω κανενα browser ,καλυπτομαι η πρεπει να εγκαταστησω ενα VPN ανεξαρτητο;Ευχαριστω πολυ ,δεν ξερω αν σας εδωσα να καταλαβετε αλλα οι γνωσεις μου μεχρι εκει φθανουν

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

      Αν ανοίγει σε VPN MODE κάποιος browser, αυτό ισχύει μόνο για τον συγκεκριμένο. Τώρα αν εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα VPN, θα πρέπει να ξεκινάς από αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα σου ανοίγει αυτόματα σε VPN MODE, όποιον browser έχεις εσύ ορίσει στον υπολογιστή σου, ως προεπιλεγμένο. Πάντα όμως θα πρέπει να ξεκινάς από αυτό το πρόγραμμα και όχι κατ ευθείαν από τον browser. Αν βέβαια έχεις ορίσει ως προεπιλεγμένο browser τον opera πχ ο οποίος ανοίγει σε VPN MODE και μετά πας να ανοίξεις κάποια τρίτη εφαρμογή, όπως το KODI, τότε αυτό θα ανοίξει σε VPN MODE, αφού ανοίγει μέσω του opera και ο opera είναι ρυθμισμένος σε αυτόματο VPN. Γενικά όμως να ξέρεις ότι όταν ανοίγει κάποιος browser σε VPN, αυτό φαίνεται, γιατί και στο λέει στην οθόνη σου και σου δείχνει τον proxy server και την περιοχή από την οποία μπαίνει και κάνει και πολλή ώρα να ανοίξει η σελίδα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση λάθους. Δες αν θέλεις ένα άρθρο που έχω γράψει σχετικά με το θέμα αυτό http://pcpas.com/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-internet-%ce%bc%ce%b5-%cf%84/

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top