Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus

Έχουμε εξηγήσει επαρκώς νομίζω σε προηγούμενα άρθρα τι είναι το antivirus και τι ακριβώς κάνει. όμως έχουμε πει για το κλασικό antivirus που εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας, πάνω στο λειτουργικό, ενώ το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό το antivirus δουλεύει σε πραγματικό χρόνο και εποπτεύει το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να το προσβάλει τίποτα (υποτίθεται) και ο ρόλος του είναι να απομονώνει τα διάφορα malware πριν καν εγκατασταθούν σε κάποιο πρόγραμμα, φάκελο ή αρχείο του συστήματος. (Στα Windows τα malware στοχεύουν στο system 32).

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus boot_cd_bootable_anti_virus_windows_dos
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το κλασικό antivirus δεν μπορεί να μας βοηθήσει και πρέπει να βρούμε υποχρεωτικά μια άλλη λύση, γιατί είτε αστόχησε και χρειάζεται επικουρικά να τρέξουμε και κάποιο δεύτερο, στην περίπτωση που η βάση υπογραφής ιών έμεινε ελλιπείς για κάποιο λόγο, ή ακόμα χειρότερα όταν έχουμε πέσει στην περίπτωση όπου κάποιος ιός έθιξε το αρχείο εκκίνησης του λειτουργικού μας, οπότε δεν μπαίνει καθόλου στα windows και η οθόνη μας παραμένει μαύρη, όσο και αν περιμένουμε.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus bartpe
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus
Εκεί η μοναδική λύση είναι κάποιο Bootable Antivirus, το οποίο ξεκινάει από τον CD/DVD driver και είναι τελείως ανεξάρτητο από το λειτουργικό. Δεν τρέχει μέσα από το σύστημα, ώστε να υπάρχει η ανάγκη να είναι σε λειτουργία, ούτε επηρεάζεται από καμία άλλη εγκατάσταση. Τρέχει σε περιβάλλον DOS, πριν καν το μηχάνημα μας εμφανίσει τα στοιχεία του BIOS.

Και βέβαια δεν χρειάζεται να εμφανίσει τα BIOS διότι τα bios είναι υπεύθυνα για την φόρτωση του λειτουργικού, πράγμα που στην περίπτωσή μας δεν θα συμβεί. Το bootable antivirus παίρνει απ’ευθείας τον έλεγχο και ξεκινάει να σαρώνει όλο το λειτουργικό, ενώ αυτό είναι αποθηκευμένο στο δίσκο και ουσιαστικά νεκρό. 

Κατόπιν η σάρωση συνεχίζεται και σε όλα τα αρχεία και τους φακέλους που είναι αποθηκευμένοι στο δίσκο και το αποτέλεσμα θα φανεί κατά την επανεκκίνηση και εννοώ πως αν είχαμε επιτυχία τότε το σύστημα μας θα εκκινήσει.


Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus avast-bootable-antivirus
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus
Κάποια από αυτά τα εργαλεία μάλιστα κάνουν και επιδιόρθωση κατεστραμμένων αρχείων του χρήστη ή του συστήματος, μέχρι και κατεστραμμένων τόμων και sectors του δίσκου.

Πως θα μπω στo BIOS;

Όλα αυτά καλά αλλά πρέπει να δείξουμε και τον τρόπο που γίνονται! Όταν ξεκινάμε τον υπολογιστή μας, αρχικά βλέπουμε μια μαυρη οθόνη και αμέσως μετά το λογότυπο του κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας. Στην επόμενη οθόνη βλέπουμε όλα τα χαρακτηριστικά του μηχανήματος, όπως τους συνδεδεμένους δίσκους, τον τύπο και την ποσότητα μνήμης, την τεχνολογία των συνδέσεων, (ίσως έχετε παρατηρήσει διάφορες άγνωστες λέξεις του τύπου ATA, SATA2-3, MEMORY CART DDR3  FRONT AUDIO OK, κλπ).

Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται από το BIOS του συστήματος, που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο αλλά και την φόρτωση του λειτουργικού. Με λίγα λόγια αυτό το βασικό σύστημα εισόδου εξόδου, αν αστοχήσει ουσιαστικά δεν έχουμε υπολογιστή. Στην τελευταία οθόνη που ποστάρει αυτό το σύστημα, στην κάτω κάτω σειρά μας πληροφορεί για το ποιο πλήκτρο πρέπει να πατήσουμε για να εισέλθουμε στο διαχειριστικό του, και να κάνουμε αλλαγές.


Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus Bios-which-key
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus
Στο συγκεκριμένο BIOS της PHOENIX βλέπουμε ότι πρέπει να πατήσουμε το πλήκτρο DEL για να μπούμε στο setup. Όμως γιατί να το κάνουμε αυτό;

Επειδή τα περισσότερα μηχανήματα είναι ρυθμισμένα να ξεκινάνε με πρώτη επιλογή τον HDD που έχει το λειτουργικό, για οικονομία χρόνου, αν εμείς έχουμε βάλει το BOOTABLE CD για να ξεκινήσει  το σύστημα από εκεί, τότε δεν θα ξεκινήσει, αλλά θα πάει πάλι να διαβάσει τον HDD, δεν θα βρει το αρχείο εκκίνησης  όπως είπαμε πριν, και θα σταματήσει εκεί. 

Θα πρέπει λοιπόν μα πατήσουμε το DEL στο συγκεκριμένο BIOS, γιατί σε άλλα μας ζητάει F2 ή F1 ή δεν ξέρω και’γώ τι, να μπούμε στο SETUP και να αλλάξουμε προτεραιότητα, να πούμε δηλαδή στο bios να μην πάει να διαβάσει πρώτα τον HDD, αλλά το οπτικό μέσο που έχουμε εισαγάγει στον driver. Μόνο έτσι θα ξεκινήσει το bootable cd της επιδιόρθωσης που βάλαμε! 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus 3-Accessing-Bios
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus
Μπαίνοντας λοιπόν στο setup θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα την παραπάνω οθόνη. Αν πατήσουμε πάνω στο tab BOOT, που φαίνεται στην πρώτη γραμμή σαν πέμπτη επιλογή (από αριστερά πάντα μετρώντας), θα μας ανοίξει ο κατάλογος με όλες τις πιθανές επιλογές. Εκεί λοιπόν πρέπει να ορίσουμε σαν πρώτη επιλογή το CD/DVD. O τρόπος που θα γίνει η μετακίνηση είναι διαφορετικός για κάθε κατασκευαστή BIOS, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί φαίνεται σε άλλα bios στο δεξί παράθυρο, όπως εδώ ή σε μια γραμμή, στην κάτω πλευρά του ιδίου παραθύρου.

Όταν ορίσουμε την επιλογή μας και δούμε το CD/DVD σαν “1st Boot Device” πατάμε F10 κατά 99% ή κάποιο άλλο πλήκτρο που μας ορίζει ο κατασκευαστής (υπάρχουν οδηγίες για όλα μέσα στο εν λόγω παράθυρο), για να αποθηκευτούν οι αλλαγές, και αυτό ήταν. Τώρα πρέπει να τρέξει το antivirous cd και να μας λύσει το πρόβλημα.

Στη σελίδα δωρεάν προγράμματα και στη θέση “Bootable Antivirus” έχω συνδέσμους για κάποια από αυτά και μπορείτε να κατεβάσετε όποιο θέλετε. Μπορεί βέβαια να είμαστε τυχεροί και στον υπολογιστή μας να είναι ορισμένο σαν 1rst boot device το CD/DVD, οπότε μπορούμε να κάνουμε μια δοκιμή πριν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή μπορούμε να βάλουμε το CD να κλείσουμε το μηχάνημα από το κουμπί, μετά να το ξανά ανοίξουμε και να περιμένουμε. Αν φορτώσει το πρόγραμμα antivirus και το τρέξει τότε ok, είμαστε τυχεροί.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus cd-usb
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus
Μπορούμε επίσης να τρέξουμε κάποιο bootable antivirus και από USB, και μάλιστα είναι ακόμα καλύτερο γιατί με το που θα συνδεθούμε στο Internet το λογισμικό ανανεώνεται, ενώ αν το έχουμε φτιάξει σε CD πρέπει κάθε φορά να φτιάχνουμε άλλο CD ενημερωμένο, οπότε πετάμε τα CD μας. (Εντάξει φτηνά είναι!!)

Η όλη διαδικασία είτε με CD είτε με USB Flash, είναι ακριβώς η ίδια, απλώς αντί να ορίσουμε πρώτη προτεραιότητα το CD/DVD, ορίζουμε τα USB.

Στο άρθρο μας “φτιάξτε bootable USB με το RUFUS” περιγράφω τη διαδικασία που ακολουθούμε για να φτιάξουμε ένα bootable USB. Όλα τα βήματα είναι ίδια και δεν έχει σημασία αν του φορτώσουμε antivirus, λειτουργικό για εγκατάσταση ή οτιδήποτε άλλο.

Υποχρεωτική σύνδεση στο Internet

Σημαντικό!!! Είτε χρησιμοποιήσουμε CD είτε USB θα πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι με καλώδιο Ethernet από το Router μας, απευθείας στο Internet γιατί αν ο ιός είναι νέος, μπορεί το υπάρχων CD ή USB να μην έχει στη βάση του την υπογραφή του ιού, οπότε να μην τον βρει, με συνέπεια να μην επιτύχει η εκκαθάριση.

Δείτε επίσης:

Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική – Δωρεάν προγράμματα

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το Bootable Antivirus

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top