Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Ο φάκελος Windows old, δημιουργείται από τα ίδια τα Windows,όταν προβαίνουμε σε αναβάθμιση του συστήματος μας. Όταν πχ είχαμε εγκατεστημένη στο σύστημά μας την έκδοση ‘XP‘ είχαμε δικαίωμα, αντί να κάνουμε format και νέα καθαρή εγκατάσταση, (που είναι και το σωστό!!!) να τα αναβαθμίσουμε στη νέα έκδοση ‘VISTA‘, μέσα από τα XP, χωρίς να υπάρξει η ανάγκη να μεταφέρουμε αρχεία φακέλους και προγράμματα, αφού όλα παρέμεναν στη θέση τους και άλλαζε μόνο το λειτουργικό.

Επειδή όμως οι αναβαθμίσεις, μπορεί να τύχει να αστοχήσουν, η Microsoft αποφάσισε να δώσει στο σύστημα τη δυνατότητα δημιουργίας αυτού του φακέλου, ώστε αν τελικά κάτι πάει στραβά, τότε ο χρήστης να μπορεί με τη χρήση αυτού του φακέλου, να γυρίσει το σύστημά του, στην προηγούμενη κατάσταση, αναιρώντας ουσιαστικά την αναβάθμιση.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 1-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Η πρώτη φορά που είδαμε το φάκελο Windows Old να δημιουργείται στο σύστημά μας, ήταν αυτή της αναβάθμισης των XP σε VISTA. Από τότε, αυτή η τακτική, ισχύει σταθερά. Δόθηκε όταν ήρθαν τα 7, όπου όποιος ήθελε επίσης, αντί για καθαρή εγκατάσταση, μπορούσε να κάνει αναβάθμιση, διατηρώντας αρχεία φακέλους και εφαρμογές.

Επίσης τον ξανά είδαν να δημιουργείται, όσοι επέλεξαν την αναβάθμιση από τα 7 στα 8,1 και όσοι επέλεξαν την αναβάθμιση από 8,1 σε 10.

Ο φάκελος Windows Old που δημιουργείται στο δίσκο C:\\, ουσιαστικά είναι ένα πλήρες backup, ώστε σε περίπτωση ανάγκης, με την βηματική καθοδήγηση της Microsoft, εφόσον το επιθυμούμε, αν κάτι πάει στραβά ή αν δεν μας αρέσει το νέο λειτουργικό που επιλέξαμε, να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση.

Για να αναβαθμίσουμε από τα 7 ή τα 8,1 σε 10, ή Microsoft μας οδηγούσε μέσω του εργαλείου αναβάθμισης, στη λήψη και εγκατάσταση του νέου λειτουργικού, δίνοντάς μας μάλιστα τη δυνατότητα αναβάθμισης (άρα και επιστροφής στο προηγούμενο λειτουργικό, μέσω αυτού του φακέλου), ή καθαρής εγκατάστασης. Αν θέλετε δείτε προηγούμενο άρθρο μου, Απεγκατάσταση των Windows 10 και επαναφορά στην προηγούμενη έκδοση. όπου περιγράφω τις επιλογές που μας δίνονται από τη Microsoft.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' screen_epilogi

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Στα σημερινά Windows 10, (που μας ενδιαφέρει και περισσότερο για το σήμερα), ο φάκελος αυτός δημιουργείται μόνος του, όταν μετά από λήψη ενημερώσεων, το σύστημά μας, ενώ παραμένει στα Windows 10, αναβαθμίζεται στην έκδοση 1607. Επειδή η έκδοση 1607, αν και ο μέσος χρήστης δεν το καταλαβαίνει,(αφού αυτό που φαίνεται είναι οι αλλαγές στην οθόνη της έναρξης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα),  ουσιαστικά είναι ένα νέο λειτουργικό, με πολλές αλλαγές στο παρασκήνιο και πολύ καλύτερη λειτουργία.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 2-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Εφόσον διαπιστώσουμε πως το σύστημά μας λειτουργεί απρόσκοπτα, μετά την αναβάθμιση, δεν έχουμε κανένα λόγο να διατηρούμε το φάκελο Windoes Oil, ο οποίος αναλόγως τις συνθήκες μπορεί να πιάνει χώρο, από 12 GB για συστήματα 32 Bit σε δίσκο HDD, έως 35 GB για συστήματα 64 Bit, σε δίσκο SSD. Η διαγραφή γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους.

1ος τρόπος διαγραφής του φακέλου Windows Old, μέσα από την εκκαθάριση δίσκου.

Με διπλό κλικ, ανοίγουμε το εικονίδιο ‘αυτός ο υπολογιστής‘ και μετά ακολουθούμε τη σειρά: Δεξί κλικ στον C:\\–> αριστερό κλικ στο ‘ιδιότητες‘ –> στο Π.Δ που ανοίγει, πατάμε αριστερό κλικ στο ‘εκκαθάριση δίσκου‘, όπως φαίνεται παρακάτω.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 3-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Επιλέγοντας εκκαθάριση δίσκου, το σύστημα κάνει τον υπολογισμό των αρχείων, που φαίνεται σε μια μπάρα προόδου, ανοίγει το παράθυρο διαλόγου με τις διαθέσιμες επιλογές. Από εκεί επιλέγουμε το tab ‘εκκαθάριση αρχείων συστήματος’, και όλα τα checkbox που βρίσκονται στο επάνω μέρος του παραθύρου και μετά επιλέγουμε ‘OK‘, όπως φαίνεται παρακάτω.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 4-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Μετά από έναν σύντομο υπολογισμό που κάνει ξανά το σύστημα μας ανοίγει το παρακάτω παράθυρο, όπου ελέγχουμε και πάλι τα checkbox με τις επιλογές και πατάμε ‘OK‘.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 5-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Μετά από λίγο θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου από τη Microsoft, όπου θα μας ειδοποιεί πως θα σβήσουν αρχεία συστήματος κλπ, πατάμε ‘OK’ και τελειώσαμε. Ανάλογα με τις δυνατότητες του υπολογιστή μας και το μέγεθος του φακέλου, η διαδικασία θα πάρει από λίγα δευτερόλεπτα, έως μερικά λεπτά και έχουμε απαλλαγεί από τα περιττά GB του φακέλου Windows Old.

2ος τρόπος διαγραφής του φακέλου Windows Old, μέσω της αλλαγής του χρήστη, που έχει τα δικαιώματα του φακέλου ‘Windows Old’.

Επειδή η Microsoft αρέσκεται στο να μας τα κάνει όλα δύσκολα, αν και θα μπορούσαμε με ένα δεξί κλικ και μετά διαγραφή, να σβήναμε το φάκελο Windows Old, εύκολα απλά και γρήγορα, δεν μας δίνει αυτό το δικαίωμα, γιατί υποτίθεται για λόγους ασφαλείας, τα δικαιώματα του συγκεκριμένου φακέλου, ανήκουν στο SYSTEM και όχι σε εμάς, δηλαδή στους USERS!!!

Τώρα θα μου πείτε γιατί να μπλέξουμε παραπέρα, αφού και με τον παραπάνω τρόπο, η δουλειά έγινε, θα σας απαντήσω ότι ο ίδιος ο φάκελος καθώς και μερικά αρχεία ολίγων MB σε πολλά συστήματα δεν σβήνουν με την παραπάνω διαδικασία. Αυτό βέβαια δεν είναι και τίποτα σημαντικό, όμως αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σωστοί, ο δεύτερος τρόπος που θα περιγράψω παρακάτω, είναι ο 100% σωστός, (γιατί σ’αυτή τη ζωή, όλα είναι θέμα τάξης και όχι μόνο ουσίας!!!).

Ανοίγουμε το εικονίδιο ‘υπολογιστής‘, μετά ανοίγουμε με διπλό κλικ το δίσκο C:\\ και μετά κάνουμε δεξί κλικ στο φάκελο ‘Windows Old‘ και από το menu που αναπτύσσεται, επιλέγουμε ‘ιδιότητες‘.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 6-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Από το παράθυρο που ανοίγει, επιλέγουμε ασφάλεια και στο νέο παράθυρο, επιλέγουμε το tab ‘για προχωρημένους

7Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' -windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Στο παράθυρο που ανοίγει και δίπλα από το SYSTEMS επιλέγουμε ‘αλλαγή‘ και στο Π.Δ που ανοίγει, γράφουμε ‘USERS’, όπως φαίνεται παρακάτω και πατάμε ‘ok’.

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 8-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Στο επόμενο παράθυρο τσεκάρουμε τα δύο checkbox, πάνω και κάτω όπως φαίνεται παρακάτω και πατάμε πάλι ‘ok’

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο 'C:\\' 9-windows-old

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

Αμέσως μετά το σύστημα θα εμφανίσει ένα τελευταίο παράθυρο διαλόγου, όπου θα μα ρωτάει αν θέλουμε πλήρη δικαιώματα, εννοείτε ότι θα πατήσουμε ‘ναι’ και ουσιαστικά τελειώσαμε. Στο τελευταίο παράθυρο θα δούμε τα αρχεία να ‘τρέχουν’ και ανάλογα με τη δυνατότητα του υπολογιστή μας, μετά από λίγη ώρα ο φάκελος ‘Windows Old’ θα έχει διαγραφεί οριστικά.

Δείτε επίσης:

Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Πώς σβήνουμε το φάκελο windows old από το δίσκο ‘C:\\’

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

4 Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Ο/Η Δημήτριος Παπαφιλίππου λέει:

  Συνγχαρητήρια, άπειρα μπράβο, μας ξεστραβώνετε πολύ ουσιαστικά.
  Σας διαβάζουμε, συνεχίστε αυτό που κανετε.
  Να είστε καλά πάντα!!

 2. Ο/Η Δημήτριος Μιφλίδης λέει:

  Επειδή εγκατέστησα τα Windows 8 .1 σε δεύτερο σκληρό δίσκο ΑΛΛΑ μέσα στο ίδιο μηχάνημα δεν μπορώ να αφαιρέσω τελείως τον φάκελο Window old έχει μέσα δύο αρχεία χωρίς περιεχόμενο αλλά θα ήθελα αν γίνεται να τον διαγράψω τελείως.Ακολούθησα τις οδηγίες σας και λειτούργησαν άψογα στα περισσότερα αρχεία αλλά δυστυχώς έμεινε μία κουτσουλιά. Υπάρχει κάποιο ακόμη ¨¨τριꨨ για να διαγράψω αυτά τα δύο αρχεία?? είναι το …….ProgramFilesCommonX64 …..και το δεύτερο είναι το……. SystemX64…..

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Άφησέ το έτσι. Ίσως να υπάρχει κάποια μικρή αστάθεια στο σύστημά σου, λόγω έλλειψης κάποιου αρχείου δευτερευούσης σημασίας. Το πιθανότερο είναι να διαγραφεί μελλοντικά από τη Microsoft, μέσω κάποιας ενημέρωσης. Μην ασχολείσαι περισσότερο, γιατί δεν υπάρχει λόγος και μπορεί με την επιμονή σου να κάνεις και κάποια ζημιά στο σύστημα.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top