Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Μια κατάσταση που δημιουργείτε συνήθως μετά από format, αλλά μπορεί να προκύψει και σε άλλη χρονική στιγμή, εξ αιτίας ενός διαφορετικού παράγοντα, όπως κακός χειρισμός, σβήσιμο κατά λάθος από τον ίδιο το χρήστη, ή προσβολή από κάποιο malware.

Κύρια αιτία βέβαια παραμένει το format και η εγκατάσταση νέου λειτουργικού, όπου αμέσως μετά, το ίδιο το λειτουργικό αδυνατεί να κατεβάσει αυτόματα, τους κατάλληλους drivers για τις περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή.

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 1-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Να πούμε εδώ, για όποιον δεν το γνωρίζει, ότι το λειτουργικό (windows), διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων και όταν κάνουμε την αρχική εγκατάσταση, τότε μέσω της διαδικασίας του update, κατεβάζει και εγκαθιστά, με βάση το μηχάνημα, μόνο του και εντελώς αυτόματα, drivers, για όσες συσκευές είναι ανιχνεύσιμες.

Πολλές φορές μάλιστα, ακόμα και αν ο κατασκευαστής της συσκευής, δεν έχει αναπτύξει drivers για τη δική μας έκδοση λειτουργικού, τότε πάλι με αυτόματη διαδικασία, μπορεί να εγκαταστήσει συμβατό πρόγραμμα ή έναν γενικό οδηγό, που δεν είναι ακριβώς αυτός που πρέπει, όμως επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί, αλλά και να φαίνεται στο παράθυρο, ‘διαχείριση συσκευών’, ώστε αν θέλουμε εμείς αργότερα, να επισκεφθούμε το site του κατασκευαστή και να κατεβάσουμε έναν καταλληλότερο οδηγό.

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 2-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλες οι συσκευές ανιχνεύσιμες, οπότε είναι δυνατόν, μετά την εγκατάσταση, να μην ακούμε ήχο, ή να μη λειτουργεί το WI FI και το Bluetooth, ή ακόμα να μην λειτουργεί η κάρτα γραφικών, με αποτέλεσμα να βλέπουμε στην οθόνη μας γραμμές, μεγάλα εικονίδια και γράμματα, κλπ. Υπάρχουν βέβαια και άγνωστες συσκευές που λειτουργούν στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν λειτουργεί, όμως η μη εγκατάσταση του driver να επιφέρει άλλου είδους απώλειες, όπως πχ υπολειτουργία του USB 3, ή κακή διαχείριση ενέργειας και πολλά άλλα.

Γι αυτό το λόγο καλό είναι, έστω και αν φαίνεται πώς όλα λειτουργούν εντάξει, μετά από ένα format, να επισκεπτόμαστε τη ‘διαχείριση συσκευών’ για να βεβαιωθούμε πως όλα είναι σωστά εγκατεστημένα!!! Για να το κάνουμε αυτό, (ότι λειτουργικό και αν έχουμε), πάμε στην αναζήτηση, όπως φαίνεται στην εικόνα παραπάνω, και γράφουμε ‘διαχείριση συσκευών’. Η αναζήτησή μας θα εμφανιστεί στην κορυφή του παραθύρου και θα πρέπει να την κλικάρουμε, για να μας ανοίξει το παράθυρο της εφαρμογής, (δείτε την παρακάτω εικόνα).

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 3-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Αν η εικόνα που θα δείτε είναι κάπως έτσι, τότε όλα είναι εντάξει και δεν χρειάζεται να πειράξετε τίποτα. Αν όμως αυτό που θα δείτε μοιάζει με την εικόνα παρακάτω, τότε υπάρχει πρόβλημα. 

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 4-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Για να ανακαλύψουμε ποια είναι η ‘άγνωστη’ συσκευή, γιατί από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, κάνουμε επάνω της δεξί κλικ και επιλέγουμε ‘ιδιότητες’. Στο παράθυρο που μας ανοίγει, επιλέγουμε το tab ‘λεπτομέρειες’ και μόλις ανοίξει πάμε στο παραλληλόγραμμο παράθυρο που λέει ‘Περιγραφή συσκευής’ και πατάμε στο βελάκι που βρίσκεται δεξιά. Βλέπουμε να αναπτύσσεται μια αρκετά μεγάλη λίστα. Από αυτή τη λίστα, μας ενδιαφέρει μόνο η επιλογή ‘Αναγνωριστικό Υλικού’.

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 5-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Επιλέγοντάς το, θα μας ανοίξει ένας μικρός κατάλογος με τρεις-τέσσερις επιλογές. Μας ενδιαφέρει η πρώτη γραμμή και πιο συγκεκριμένα οι αριθμοί ή τα γράμματα, που βρίσκονται μετά το ‘VEN’ και το ‘DEV’. Αυτά είναι η ταυτότητα που έχει δώσει ο κατασκευαστής, στο συγκεκριμένο υλικό. Να πω ότι, είναι μοναδικά και με αυτά τα στοιχεία θα ψάξουμε στο διαδίκτυο να βρούμε, για ποια συσκευή πρόκειται, ώστε να αντιστοιχίσουμε στη συνέχεια τους κατάλληλους drivers. Στην παρακάτω εικόνα που βλέπουμε πχ, μας ενδιαφέρουν οι αριθμοί ‘1106’ και ‘3044’.

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 6-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Από εδώ και πέρα αρχίζει το ψάξιμο, αλλά ευτυχώς δεν είναι στο άγνωστο, γιατί υπάρχει ένα site στο διαδίκτυο, το ‘PCI Database‘, που διαθέτει όλες, ή σχεδόν όλες τις πληροφορίες, (αν είμαστε εξαιρετικά άτυχοι και λείπει αυτό που ενδιαφέρει εμάς!!!).

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 7-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Στα πεδία ‘Vendor’ και ‘Device’ πληκτρολογούμε τους αντίστοιχους αριθμούς και ακαριαία μας επιστρέφει το αποτέλεσμα, δηλαδή το είδος της συσκευής και τον κατασκευαστή. Από εδώ και πέρα, όλα είναι εύκολα, αφού μπορούμε να πάμε στο site του κατασκευαστή και να αναζητήσουμε τη συσκευή μας με το όνομα ή τον κωδικό της. Θα μπορούσα να κλείσω εδώ το άρθρο, όμως θα σας δώσω και μια επί πλέον πληροφορία που μπορεί κάποιοι να τη βρουν σαν ακόμα καλύτερη λύση.

Υπάρχει λοιπόν η σελίδα ‘DriversGuide‘, η οποία διαθέτει σήμερα, σχεδόν 2.000.000 drivers και μπορούμε να κάνουμε απ’ευθείας την αναζήτηση μας από εκεί, χωρίς να επισκεφθούμε καθόλου το site του κατασκευαστή. Αν έχουμε να κατεβάσουμε περισσότερους από έναν drivers, ίσως είναι καλύτερη λύση, γιατί δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε από site σε site, με δεδομένο ότι οι συσκευές σε έναν υπολογιστή, ποτέ δεν είναι του ίδιου κατασκευαστή.

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή 8-egatastasi

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

Η διαδικασία είναι απλή. Στο πεδίο αναζήτησης κάνουμε επικόλληση το αποτέλεσμα που πήραμε από τη σελίδα ‘PCI Database’, και πατάμε το button ‘Search’, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Επειδή θα μας επιστρέψει πολλά αποτελέσματα, θα πρέπει να πάμε στα φίλτρα αναζήτησης και στο tab “operating System’, να επιλέξουμε το δικό μας λειτουργικό και να ξανά ψάξουμε. Μόλις μας φέρει το αποτέλεσμα, επιλέγουμε το button ‘Free Download’ και μετά στο μεγάλο πράσινο button ‘Download Now’. Η εφαρμογή θα μας ζητήσει να συμπληρώσουμε τη φράση που φαίνεται στην οθόνη, για να βεβαιωθεί ότι δεν είμαστε ρομπότ και θα μας κατεβάσει το driver  που ζητήσαμε. Μπορούμε να επαναλάβουμε την αναζήτηση όσες φορές θέλουμε, αφού η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και χωρίς περιορισμούς. 

Αν θέλετε να κάνετε format στον υπολογιστή σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το άρθρο μου ‘Πώς αποθηκεύουμε τους drivers των συσκευών πριν το format‘ και μάθετε τον τρόπο για να κρατήστε τους drivers σε κάποιο εξωτερικό μέσον, για αυτόματη επανεγκατάσταση. Επίσης αν δεν θέλετε να κάνετε μόνοι σας αυτή τη διαδικασία ή έχετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα και δεν μπορείτε να το λύσετε, δείτε το site μου.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  —  Δωρεάν προγράμματα

Πώς θα βρω drivers για τις άγνωστες συσκευές του υπολογιστή

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

2 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η Ευθύμιος Βούρος λέει:

    Με έχετε ενθουσιάσει και διαβάζω ακατάπαυστα όλες τις δημοσιεύσεις σας.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top