Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Στην περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε κάπου ένα αρχείο ή πρόγραμμα, ένας καλός τρόπος είναι να το μετατρέψουμε σε μορφή ISO ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσει στον προορισμό του αυτούσιο και χωρίς απώλειες στοιχείων. Αν επίσης έχουμε ανοίξει κάποιο ISO για να το μετατρέψουμε, όπως περιγράφω στο άρθρο μου, Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd, και μετά θέλουμε να το ξανακάνουμε ISO, το δωρεάν πρόγραμμα “ImgBurn“, είναι ο καλύτερος, ο πιο σίγουρος, αλλά και ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνουμε.

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn imgburn

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Πρώτα λοιπόν κατεβάζουμε το setup του προγράμματος από εδώ. Θα μας ανοίξει η σελίδα λήψης, θα επιλέξουμε το miror 7 και θα μας ανοίξει το παράθυρο διαλόγου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, όπου πατώντας το πλήκτρο “αποθήκευση αρχείου“, το αρχείο θα αποθηκευτεί στον υπολογιστή μας

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn IMGBURN3

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Τώρα βρίσκουμε το setup το οποίο πηγαίνει κατά πάσα πιθανότητα στις λήψεις και το εκτελούμε. Δεν χρειάζεται κάποια προσοχη γιατί δεν μας εγκαθιστά κάποια πρόσθετα, ούτε άλλα προγράμματα παγίδες, οπότε με τα γνωστά next, next, instal, που πατάμε είμαστε εντάξει. Στο τέλος ανοίγει η σελίδα της εταιρείας που διαθέτει το ImgBurn και μας ευχαριστεί που κατεβάσαμε το πρόγραμμά τους. 

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn IMGBURN4

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Πώς λειτουργεί: Το πρόγραμμα δημιουργεί μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας την οποία διπλοπατάμε και ανοίγει το παράθυρο της εφαρμογής, με τις διαθέσιμες επιλογές.

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn IMGBURN-5

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Αναλόγως με το τι θέλουμε να φτιάξουμε, επιλέγουμε το κατάλληλο εικονίδιο. Θα σας δείξω δυο βασικές επιλογές, που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, αλλά νομίζω ότι μετά, επειδή ο τρόπος είναι ίδιος, πως θα μπορέσετε μόνοι σας να καλύψετε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση σας τύχει!

Δημιουργία ISO από αρχείο δίσκου

Ας δούμε πρώτα την περίπτωση που έχουμε κάποιο πρόγραμμα μέσα σε ένα CD ή DVD και θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ISO. Φυσικά πρώτα εισάγουμε το CD στον DRIVE του υπολογιστή μας. Μετά επιλέγουμε το εικονίδιο του ImgBurn που λέει, “Create image file from disc” και παίρνουμε την παρακάτω εικόνα.

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn IMGBURN 6

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Το πρόγραμμα έχει εντοπίσει το αρχείο μέσα στον DRIVE και μας το εμφανίζει στο επάνω μέρος του παραθύρου, στην πρώτη επιλογή. Από το εικονίδιο της επιλογής “Destination” μπορούμε να αλλάξουμε τον προορισμό του. Μπορούμε δηλαδή το ISO που θα αποθηκευθεί, να το πάμε όπου θέλουμε. Εγώ εδώ του έχω ορίσει σαν φάκελο προορισμού τις λήψεις. Πατώντας τέλος το μεγάλο κουμπί στο τέλος του παραθύρου όπου δείχνει το CD και τον φάκελο, ξεκινάει η διαδικασία μετατροπής και σε λίγα λεπτά έχουμε έτοιμο το ISO στο φάκελο προορισμού.

Αν είχαμε επιλέξει σαν προορισμό (από το destination), κάποιον άλλον DRIVE του υπολογιστή μας, θα μπορούσε να μας το γράψει κατ’ευθείαν ISO σε ένα άλλο CD.

Δημιουργία ISO από αρχεία που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο

Αν θέλουμε τώρα να δημιουργήσουμε ένα αρχείο ISO από αρχεία που έχουμε μέσα σε κάποιο φάκελο στο σκληρό μας δίσκο, επιλέγουμε το εικονίδιο του προγράμματος που λέει “Creat image file from files/folders“, οπότε μας εμφανίζει την εικόνα που βλέπετε παρακάτω.

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn IMGBURN-7

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Εδώ επειδή ψάχνουμε αρχεία που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε, δεν φορτώνει το πρόγραμμα από μόνο του κανένα αρχείο, αλλά πρέπει να πάμε μόνοι μας στο εικονίδιο με το φάκελο που βρίσκεται πάνω από το ” X ” και να επιλέξουμε το φάκελο με τα αρχεία που θέλουμε να γίνουν ISO και μετά με τον ίδιο τρόπο που δείξαμε πριν να πάμε στον από κάτω φάκελο, που λέει “Destination” και να επιλέξουμε τον προορισμό του αρχείου που θα δημιουργηθεί. Πατάμε κατόπιν όπως προηγουμένως, το μεγάλο εικονίδιο στο τέλος του παραθύρου και το ISO δημιουργείται σε λίγα λεπτά.

Δημιουργία εκκινήσιμου αρχείου ISO (για εγκατάσταση λειτουργικού)

Αφού φτάσαμε μέχρι εδώ, νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να περιγράψω και τη δημιουργία “εκκινήσιμου ISO“, που αφορά βέβαια περισσότερο, αρχεία ISO με περιεχόμενο κάποιο λειτουργικό σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εγκατάσταση λειτουργικού μαζί με format, κάνοντας boot από το δίσκο.

Αφού έχουμε λοιπόν ορίσει ποιο αρχείο θέλουμε να κάνουμε ISO (εννοείται πως είναι αρχείο που περιέχει λειτουργικό σύστημα), όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, καθώς και φάκελο προορισμού, πρέπει να κάνουμε ακόμα μια, δυο κινήσεις ώστε το ISO να μπορεί να κάνει “boot” από τον drive, για να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό μας.

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn IMGBURH-8

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Πάμε στο δεξί μέρος του παραθύρου και επιλέγουμε το button “Advanced“, τότε ανοίγει και ένα άλλο menu ακριβώς από κάτω όπου πρέπει να επιλέξουμε το button “bootable disc” και στην από κάτω επιλογή “options“, να τικάρουμε το κουτάκι που λέει “Make Image Bootable“, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Εκείνο που μένει σαν τελευταία ενέργεια, πριν πατήσουμε το εικονίδιο της δημιουργίας, είναι να βρούμε το αρχείο εκκίνησης μέσα στους φακέλους που περιέχουν το λειτουργικό μας. Κάνουμε κλικ τώρα στο φακελάκι που βρίσκεται δεξιά στο παράθυρό μας, που αντιστοιχεί στην επιλογή “Boot Image” και μας ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου, με τα αρχεία του λειτουργικού, για να βρούμε το αρχείο “boot” και να το τοποθετήσουμε στην κατάλληλη θέση αλλιώς το ISO που θα φτιάξουμε δεν θα κάνει boot από το δίσκο!!! 

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn IMGBURN-9

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

Στο συγκεκριμένο λειτουργικό που ετοιμάζω για το παράδειγμά μας (Windows 10 pro x64 bit) το αρχείο λέγεται”etfsboot.com” και είναι προτελευταίο στη λίστα, μέσα στο φάκελο boot. (Νομίζω πως σε όλα έτσι, ή περίπου έτσι, λέγεται). Αν δεν βλέπουμε όλα τα αρχεία ανοικτά πάμε στο κάτω μέρος του παραθύρου και επιλέγουμε “όλα τα αρχεία“.

Μόλις διπλό πατήσουμε το αρχείο, τότε το πρόγραμμα θα συμπληρώσει το κενό πεδίο της επιλογής “Boot Image” και είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το μεγάλο κουμπί στο κέντρο του παραθύρου και να γράψουμε. Προαιρετικά μπορούμε πατώντας στο button “label” να ορίσουμε και όνομα για το αρχείο μας, ώστε να βλέπουμε τι ακριβώς είναι όταν το βάζουμε στον Drive. Τελειώσαμε. Σε λίγα λεπτά το ISO είναι έτοιμο και μπορούμε να το γράψουμε σε δισκάκι εγκατάστασης, ακόμα και με το πρόγραμμα εγγραφής ISO που διαθέτουν τα Windows ή φυσικά με το ImgBurn. (Όποιο μας εξυπηρετεί καλύτερα).

Μπορείτε αν θέλετε να δείτε τη δημιουργία Bootable ISO για την εγκατάσταση των Windows, από αυτό το VIDEO. Και επειδή, η δημιουργία ISO, έχει μεγάλη σχέση με την εγκατάσταση των Windows, δείτε το άρθρο μου ‘Εγκατάσταση windows 10 με format (καθαρή εγκατάσταση)’, από εδώ, όπου περιγράφω τρόπο και για την ενεργοποίηση τους, (για όσους δεν τα έχουν αγοράσει!!!).

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική — Δωρεάν προγράμματα

Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

8 Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Ο/Η γιωργος λέει:

  γεια θελω να ρωτησω κατι. εχω κατεβασει ενα παιχνιδι 19 GB και ειναι το battlefield 4 repack . πως μπορω να το γραψω σε dvd ? δεν ειναι σε zip/winrar/iso . ειναι πολλα αρχεια σε ενα φακελο .

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Αν το αρχείο έχει συνολικό μέγεθος πάνω από 8,5 GB, οπότε δεν χωράει ούτε σε DVD duble layer, τότε μπορείς να το κάνεις ISO, επιλέγοντας από το imgburn το εικονίδιο που λέει ‘Create image file from files/folders’ και να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου. Μετά θα πρέπει να το κάνεις mount (φόρτωση), σε κάποιο εικονικό drive, με την εφαρμογή Virtual Clone Drive, ή όποια άλλη θέλεις, (δες εδώ) και να το τρέξεις από εκεί, χωρίς να χρειαστεί να κάψεις δισκάκι DVD (που δεν υπάρχει άλλωστε τόσο μεγάλο!).

   • Ο/Η Θοδωρής λέει:

    Λοιπόν έχω το εξής πρόβλημα:
    Αγόρασα ένα παιχνίδι από τα Public με τον κωδικό του δίσκου στο εσωτερικό του.
    Όταν πάω να το κατεβάσω από το Steam βάση του κωδικού του δίσκου, μου λέει ότι είναι άκυρο αλλά η εγκατάσταση στον υπολογιστή από τον δίσκο γίνεται κανονικά.
    Τώρα θέλω να το περάσω σε υπολογιστή που δεν έχω CD Driver (οπτικό μέσο δηλαδή)
    Πήρα τα αρχεία του δίσκου από άλλον υπολογιστή και τα μετέφερα με usb και το έκανα εγκατάσταση στον υπολογιστή κανονικά με τον κωδικό….το multiplayer του παιχνιδιού παίζει κανονικά αλλά το single player μου λέει “Please insert the correct DVD-ROM, select OK and restart application”.
    Στην συνέχεια, τα αρχεία τα οποία πήρα από το δίσκο-παιχνίδι, τα μετατρέπω σε εικονικά με το imgburn και τα φορτώνω στο “πρόβατο”. (Την αυτόματη εκτέλεση μου την βγάζει κανονικά μετά το φόρτωμα). Μετά τρέχω το single player και μου λέει “Please insert the correct DVD-ROM, select OK and restart application”. Πιστεύω να σου έδωσα να καταλάβεις. Κάνω κάτι λάθος??? Ευχαριστώ.

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

     Δυστυχώς δεν ξέρω πως συμπεριφέρεται το κάθε παιχνίδι και τι περιορισμούς βάζει ο κάθε κατασκευαστής, για να προστατεύσει την εγκυρότητα της κόπιας. Ενδέχεται να μην αναγνωρίζει τον εικονικό δίσκο, για λόγους διασφάλισης της εγκυρότητας. (Επειδή το αντιγράφεις και το φορτώνεις εικονικά, μπορεί να μην το δέχεται!!!) Νομίζω πως πρέπει να αποτανθείς εκεί που το αγόρασες ή σε κάποιο forum για gamers. Δεν έχω αντιμετωπίσει άλλη φορά παρόμοιο θέμα και έτσι, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία

 2. Ο/Η Αναστάσιος λέει:

  Ήθελα μια διευκρίνιση
  Σε περίπτωση που κάνω ένα iso το λειτουργικό σύστημα από τον σκληρό δίσκο θα έχει μέσα και της ενημερώσεις του? Ευχαριστώ

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Αν εννοείς να κάνεις κλωνοποίηση το υπάρχων λειτουργικό, ναι. Αν έχεις κατεβάσει τις ενημερώσεις , τότε αυτές θα υπάρχουν και στο αντίγραφο. Αυτό όμως δεν αφορά αυτό το άρθρα, αλλά αυτό Στο άρθρο που διαβάζεις, περιγράφω τη δημιουργία ενός ISO από το αρχείο του λειτουργικού συστήματος, που σου δίνει ο κατασκευαστής, πχ η microsoft, και αυτό γιατί το αντίγραφο από κάποιον υπολογιστή (όπου το έχεις ήδη εγκαταστήσει), εμπεριέχει και στοιχεία από το hardware του συγκεκριμένου υπολογιστή και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλακέτα με διαφορετικό chipset!!! Ο σωστός τρόπος είναι να κατεβάσεις το ISO από τη microsoft ‘δες εδώ‘ και μετά να το ανοίξεις με το ‘iso opener‘, να κατεβάσεις ύστερα τις ενημερώσεις, να τις ενσωματώσεις στο ISO και μετά να το ξανακάνεις ISO με τη χρήση του imgburn (το άρθρο που διαβάζεις τώρα). Γενικά είναι λίγο μπερδεμένη διαδικασία αν δεν είσαι έμπειρος χρήστης!!! αλλά έτσι μόνο γίνεται, αν θέλεις να έχεις μια κομπλέ έκδοση σε ISO και να μην περιμένεις τις ενημερώσεις να κατέβουν. Παλιότερα το κάναμε αυτό, για το service pack των windows 7. Στα σημερινά windows 10, οι ενημερώσεις είναι πολύ λιγότερες και κατεβαίνουν γρήγορα, οπότε δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Αν δεν κατάλαβες κάτι, στείλε μου ανταπάντηση. Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

 3. Ο/Η Πανος λέει:

  Καλησπέρα. Έχω εγκατεστημένο ενα προγραμμα σε ενα λαπτοπ και θελω να το περασω και σε δεύτερο αλλά έχω χάσει το cd με το setup file. Μπορώ με την παραπάνω διαδικασία να το εγκαταστησω και σε δευτερο λαπτοπ δημιουργωντας ενα image αρχειο?

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Όχι. Τα αρχεία σε μορφή ISO γίνονται για δύο λόγους. Ο ένας είναι για να μπορεί να γίνει εγκατάσταση κάποιου λειτουργικού, (επειδή έτσι ενσωματώνεται και το αρχείο boot file και ο άλλος, για να μείνει ο φάκελος ολόκληρο, σε περίπτωση μεταφοράς, για να μη χαθεί κάποιο αρχείο. Για να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να έχεις και τον εγκαταστάτη του, όλο το setup δηλαδή. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι το πρόγραμμα που βλέπεις, δεν είναι εγκατεστημένο εκεί που το βλέπεις μόνο, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του υπολογιστή και κυρίως στο μητρώο των Windows, σε πολλά και διάφορα αρχεία. Αυτά λοιπόν που θα τα βρεις; Πες μου για ποιο πρόγραμμα πρόκειται, μήπως το έχω και στο στείλω με mail

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top