Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Το start menu για το οποίο έγινε τόσος θόρυβος και θεωρήθηκε ως η κύρια αιτία της εμπορικής αποτυχίας των windows 8, επιτέλους επέστρεψε. Ανανεωμένο, πιο λειτουργικό, πιο καλαίσθητο και μάλιστα, προσαρμόσιμο!!! Είναι το πρώτο menu που δίνει η microsoft με δυνατότητα να το φτιάξουμε όπως θέλουμε. Για εμάς τους χρήστες η επιστροφή του menu είναι μια χαρά, κακό είναι για κάποιες εταιρείες που κέρδισαν πολλά χρήματα πουλώντας το start menu ξεχωριστά σαν extra gadget.

Το νέο λοιπόν menu, όταν είναι compact μπορεί να ρυθμιστεί κατά ύψος και πλάτος, αρκεί να πάμε το ποντίκι στα όριά του και κρατώντας πατημένο το αριστερό κλικ, να το σύρουμε

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 http://pcpas.com/wp-content/uploads/2015/09/menu_1.png

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Λέω όταν είναι compact, γιατί το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να το ξεχωρίσουμε και να γίνει δυο μέρη, αριστερά το menu με όλα τα προγράμματα και δεξιά την οθόνη έναρξης με τα γνωστά από τα Windows 8, πλακίδια.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας επιλέγωντας “εξατομίκευση” και ύστερα στο  παράθυρο που ανοίγεται επιλέγουμε “έναρξη”, όπως φαίνεται στην εικόνα

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-2

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Κατόπιν πάμε δεξιά, εκεί που λέει “χρήση της έναρξης πλήρους οθόνης” και αλλάζουμε την επιλογή από “ανενεργό” σε “ενεργό”. Με αυτή την επιλογή όταν πατήσουμε στο εικονίδιο της έναρξης, εμφανίζονται τα πλακίδια ενώ ακριβώς πάνω από το εικονίδιο, βλέπουμε μια διαφάνεια που όταν την κλικάρουμε τότε εμφανίζεται και το κλασικό menu με όλα τα προγράμματα.

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-3

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

όπως φαίνεται ακριβώς από κάτω

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-4

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Αλλαγή χρώματος στο start menu και στη γραμμή εργασιών

Άλλη μια ρύθμιση που μας επιτρέπουν τα Windows 10 να κάνουμε, είναι αυτή του χρώματος. Με δεξί κλίκ πάνω σε ένα κενό σημείο της οθόνης μας, ανοίγει το menu και από εκεί πάλι διαλέγουμε την εξατομίκευση. Ανοίγει φυσικά το ίδιο παράθυρο, όμως τώρα από το αριστερό menu του παραθύρου με τις επιλογές, κλικάρουμε το “χρώματα”. 

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-5

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Επιλέγουμε από το χρωματολόγιο όποιο χρώμα μας αρέσει και στη συνέχεια μπορούμε να ρυθμίσουμε που θα εφαρμοστεί. Οι επιλογές είναι “αυτόματο” όπου τα φόντα παντού είναι απαλό μπλε, αν όμως θέλουμε μπορούμε να εμφανίσουμε σαν background το χρώμα της επιλογής μας, στην έναρξη και στη γραμμή εργασιών.

Ξεκαρφίτσωμα πλακιδίων από την έναρξη

Έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε όσα πλακίδια θέλουμε από την έναρξη, μπορούμε να τα αφαιρέσουμε ακόμα και όλα αν θέλουμε και να μείνει μόνο το start menu, όπως ήταν στα Windows 7 (πιο κομψό όμως!), αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ σε όποιο πλακίδιο δεν θέλουμε και μετά να επιλέξουμε “ξεκαρφίτσωμα” από την έναρξη

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-6

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Μπορούμε επίσης να απενεργοποιήσουμε τα ενεργά πλακίδια, αυτά που αλλάζουν με δυναμικό τρόπο τύπου RSS, αυτά δηλαδή που είναι συνδεδεμένα με κάποιο site και δίνουν real time πληροφορίες για τον καιρό ή την ειδησεογραφία, κλπ. Πάλι με δεξί κλίκ επάνω στο πλακίδιο και επιλέγοντας “απενεργοποίηση δυναμικού πλακιδίου“. 

 Επιλογή εφαρμογών που εμφανίζονται στην έναρξη.

Μπορούμε να διαλέξουμε τους φακέλους που θα εμφανίζονται στην έναρξη, αφού τα καινούργια μας δεκάρια μας επιτρέπουν να το ρυθμίσουμε και αυτό. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και μετά επιλέγουμε “έναρξη“. Από εκεί βλέπουμε τις επιλογές μας.

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-7

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Αν θέλουμε μπορούμε να εμφανίζουμε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνότερα, προς διευκόλυνσή μας, ή τις πιο πρόσφατες εφαρμογές, ή και τα πρόσφατα ανοιγμένα αρχεία. Για την τρίτη επιλογή “χρήση έναρξης πλήρους οθόνης” δεν θα πούμε γιατί μιλήσαμε ήδη γι’αυτήν στην αρχή του άρθρου.

Προσθήκη προσωπικών φακέλων στη έναρξη

Από την έναρξη επίσης μπορούμε, αν πάρουμε την τελευταία επιλογή “επιλέξτε τους φακέλους που θα εμφανίζονται στην έναρξη” και εκεί μπορούμε να ρυθμίσουμε, ποιοι προσωπικοί φάκελοι θα εμφανίζονται στην έναρξη. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να εμφανίσουμε στην οθόνη έναρξης όλη τη βιβλιοθήκη που μας έδινε παλιότερα το Windows 7 και περισσότερα ακόμα, αφού περιλαμβάνει, έγγραφα, στοιχεία λήψης, μουσική, εικόνες, βίντεο, οικιακή ομάδα και δίκτυο.

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-10

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Μια άλλη δυνατότητα που έχουμε είναι να αναδιατάξουμε τα πλακίδια, δηλαδή να τους αλλάξουμε θέση, να δημιουργήσουμε ομάδες, όπου απομακρύνοντας κάποιο πλακίδιο μας ανοίγει επιλογή για να δώσουμε και όνομα στην ομάδα που θέλουμε να φτιάξουμε. Πλέον η ομάδα μπορεί να μετακινηθεί γκρουπ (όλα τα πλακίδια μαζί). Τέλος μπορούμε να αλλάξουμε σχήμα και μέγεθος στα πλακίδιά μας, κάνοντας δεξί κλικ επάνω τους και επιλέγοντας “αλλαγή μεγέθους”.

Δημιουργία  συντομεύσεων ρύθμισης, για την έναρξη!!!

Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, ουσιαστικές και χρήσιμες, φαίνεται πως η microsoft αυτή τη φορά κατάλαβε τι θέλαμε και με τον καινούργιο σχεδιασμό του λειτουργικού, δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Στην γραμμή εργασιών δεξιά, δίπλα από την ένδειξη της γλώσσας βρίσκεται ένα εικονίδιο το οποίο ανοίγει τις ρυθμίσεις, (κάτι σαν άμεσος πίνακας ελέγχου). 

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-8

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Όταν κλικάρουμε αυτό το εικονίδιο ανοίγει ένα παράθυρο όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, και από εκεί  επιλέγοντας το “όλες οι ρυθμίσεις” ανοίγει αυτός ο νέος πίνακας ελέγχου που βλέπουμε παρακάτω, ο οποίος δεν έχει καταργήσει τον προηγούμενο αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά.

Από εκεί μπορούμε να πάρουμε με δεξί κλικ όποια εφαρμογή θέλουμε, αν την χρησιμοποιούμε τακτικά, και να την μεταφέρουμε ώστε να ανοίγει και από την έναρξη.

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-9

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Κατάργηση προγραμμάτων από το mεnu “έναρξη”

Με άνεση πλέον μπορούμε να κάνουμε απεγκατάσταση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, από το menu της έναρξης, μόνο με ένα δεξί κλικ. Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να πάμε στην γνωστή απεγκατάσταση προγραμμάτων. Βλέπουμε ότι όλα πλέον είναι σε απόσταση ενός κλικ!

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-11

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Εμφάνιση εφαρμογών στην επιφάνεια εργασίας

Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να εμφανίσουμε μια εφαρμογή και στην επιφάνεια εργασίας! Εδώ χρειάζονται μια, δυο παραπάνω κινήσεις, αλλά μην τρομάζετε, πάλι εύκολα είναι τα πράγματα. Με δεξί κλικ επάνω στην εφαρμογή από το menu που ανοίγει (βλ παραπάνω εικόνα) παίρνουμε την τελευταία επιλογή, “άνοιγμα θέσης αρχείου” Όταν κλικάρουμε αυτή την επιλογή μας ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο φαίνεται η συγκεκριμένη εφαρμογή τονισμένη με ένα γαλάζιο χρώμα, (δεν την ψάχνουμε). Κάνοντας δεξί κλίκ επάνω της, ανοίγει ένα menu και από εκεί, από την επιλογή “αποστολή προς“, ανοίγει ένα μικρότερο menu από όπου διαλέγουμε το “επιφάνεια εργασίας δημιουργία συντόμευσης” και αυτό ήταν, τώρα βλέπουμε την εφαρμογή μας σαν συντόμευση χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε την έναρξη για να την βρούμε.

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-12

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Το παλιό menu Classic Shell

Για τους λάτρεις του κλασικού βρήκαμε το site του κατασκευαστή Classic Shell, όπου από εκεί μπορείτε να διαλέξετε και να εγκαταστήσετε το παλιό menu των Windows 7, που όλοι αγαπήσαμε

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 menu-13

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Κατεβάστε το από εδώ και με 5 δολάρια κρατήστε ζωντανή την ανάμνηση των Windows 7!!!
Αν παρεμπιπτόντος θέλετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε δωρεάν και την πλαϊνή μπάρα, από εδώ.

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10 sidebar

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήWindowsΔωρεάν προγράμματα

Πως θα προσαρμόσουμε το Start Menu στα Windows 10

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top