Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd

Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και μια φορά στη ζωή του με εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος, σίγουρα ξέρει τι είναι το αρχείο ISO. Εμείς εδώ θα το περιγράψουμε αναλυτικά, για όποιους τυχών δεν το ξέρουν. Επίσης επειδή τα ISO αρχεία δεν ανοίγουν με διπλά αριστερό κλικ, όπως τα υπόλοιπα αρχεία που ξέρουμε, αλλά πρέπει 

για να τα ανοίξουμε, πρώτα να τα γράψουμε σε κάποιο δισκάκι ή να τα κάνουμε mount σε κάποιον εικονικό drive, θα δείξουμε έναν απλό τρόπο μέσω ενός μικρού προγράμματος, τον τρόπο για να τα ανοίγουμε να τα επεξεργαζόμαστε, να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε στοιχεία μέσα από τους φακέλους και να τα ξανακάνουμε ISO, αφού πρώτα τα έχουμε φέρει στα μέτρα μας.

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd iris_shutter_logo_by_dezpairevenge-d5xyatf

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd

Πρώτα όμως να πούμε τι είναι το ISO αρχείο, γιατί πρέπει πάντα όταν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με κάτι, καλό είναι να ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό.

Τo αρχείο ISO λοιπόν είναι μια εικόνα δίσκου, ένα συμπαγές αρχείο που μέσα της εμπεριέχει διάφορα αρχεία και φακέλους, πράγματα απαραίτητα για την εγκατάσταση ενός προγράμματος είτε είναι κάποιο λειτουργικό είτε κάποια εφαρμογή ή κάποιο παιχνίδι που παίζεται σε υπολογιστή.

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd Active-ISO-Burner-logoΤα αρχεία ISO φτιάχνονται σε αυτή τη μορφή για διάφορους λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι δύο. Ο ένας είναι να φτάσει το αρχείο ολόκληρο στον προορισμό του, αν πρόκειται κυρίως για διακίνηση μέσω διαδικτύου. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός που αφορά boot εκτελέσεις, είναι ώστε να μπορεί ο υπολογιστής να φορτώνει πολλά προγράμματα με τη σειρά, το ένα κατόπιν του άλλου, όπως τα έχει ορίσει ο προγραμματιστής, χωρίς να χρειάζεται εμείς να βάζουμε πολλά δισκάκια, το ένα μετά το άλλο. Ειδικά βέβαια όταν πρόκειται για λειτουργικό ή επισκευαστικό πρόγραμμα τύπου live linux, όπου μέσα σε εικονικό περιβάλλον μας επιτρέπει να κάνουμε επισκευή. βρίσκεται το αρχείο boot (μέσω του οποίου γίνεται εκκίνηση του προγράμματος πριν από τα Windows) το οποίο είναι αδύνατον να τρέξει σε άλλη κατάσταση εκτός από ISO.

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd open-iso-02
Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd

Σε συμπαγή μορφή βέβαια βρίσκονται και συμπιεσμένα αρχεία τύπου RAR ή ZIP, όμως δεν είναι το ίδιο, γιατί σε αυτού του είδους τα αρχεία το μόνο που διασφαλίζεται είναι η ακεραιότητα και η συμπίεση, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε δημιουργίας εκκινήσιμου δίσκου αλλά ούτε και αυτόματη σειρά εκτέλεσης κατά την εκκίνηση!

Τα αρχεία ISO μπορούμε να τα διαχειριστούμε με συγκεκριμένους τρόπους. Ο κλασικός τρόπος όταν κατεβάσουμε κάποιο αρχείο ή πρόγραμμα αυτής της μορφής, είναι να βάλουμε ένα CD ή DVD στην συσκευή του υπολογιστή και μετά κάνοντας διπλό κλικ επάνω του, να μας ανοίξει το παράθυρο των Windows που μας προτρέπει  να το γράψουμε στο ανάλογο δισκάκι.

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd daemon-ultra
Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd

Ο δεύτερος τρόπος είναι να έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας κάποια συσκευή που δημιουργεί εικονικούς drivers και να φορτώσουμε εκεί το αρχείο εικόνας (ISO), για να μας το ανοίξει, όπως ακριβώς θα άνοιγε αν το είχαμε γράψει σε κάποιο κανονικό CD/DVD. Αυτή η μέθοδος ακολουθείται κατά κόρον από τους GAMERS όπου κατεβάζουν διάφορα παιχνίδια, τα περισσότερα σε μορφή ISO και πριν αποφασίσουν να τα γράψουν μόνιμα σε κάποιο DVD, τα λειτουργούν εκεί προσωρινά, για να διαπιστώσουν τη χρηστικότητα και την αρτιότητα του αρχείου ή να αποφασίσουν αν είναι αυτό που τελικά ζητούσαν. Πολύ εξυπηρετική ομολογουμένως μέθοδος, της οποίας τη διαδικασία και εγκατάσταση μπορείτε να τη βρείτε στο άρθρο μας “Δημιουργία εικονικού DRIVER στο PC για αρχεία  ISO, IMG, NRG, BIN”, από εδώ.

iΠως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd mgburnΟ τρίτος τρόπος που είναι και το αντικείμενο αυτού του άρθρου είναι το άνοιγμα του αρχείου ISO χωρίς να το “κάψουμε“, ώστε να εξετάσουμε τα αρχεία που περιέχει, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε στοιχεία από μέσα, και στη συνέχεια, αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν κανονικό αρχείο η να το ξανακάνουμε ISO με κάποιο πρόγραμμα (το πρόγραμμα ImgBurn, μια χαρά είναι), ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σαν αυτούσιο ISO ακόμα και για χρήση BOOT. Περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία ISO με το ImgBurn, στο άρθρο μας από εδώ.

Ξεκινάμε λοιπόν κατεβάζοντας πρώτα το πρόγραμμά “IsoOpener” από εδώ. Προσοχή εκτός από το μεγάλο γαλάζιο κουμπί ψηλά, στο κέντρο της σελίδας που λέει “Download mirrorδεν πατάμε τίποτε άλλο. Το τονίζω αυτό γιατί ενώ το setup ήδη κατεβαίνει ταυτόχρονα μας ανοίγει και μια δεύτερη σελίδα με κάποια buttons που μας προτρέπει να κατεβάσουμε διάφορες σαβούρες. Αγνοήστε την.

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd iso-opener
Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd

Μόλις κατέβει το πρόγραμμα πάμε και το βρίσκουμε στο φάκελο αποθήκευσης, (συνήθως στις λήψεις) και το διπλοπατάμε για να τρέξει. Η εγκατάσταση είναι παιχνίδι με την ακολουθία εκτέλεση, next, next, next, instal. Δουλειά για μικρά παιδιά, δεν τη δείχνω με εικόνες γιατί δεν χρειάζεται. Το πρόγραμμα δεν προσπαθεί να μας εγκαταστήσει πρόσθετες εφαρμογές, ούτε κρύβει κάποια παγίδα και σε 20 δευτερόλεπτα είναι έτοιμο και εγκατεστημένο. Το παράθυρο έχει όλα κι’όλα δύο πεδία με ένα κουμπί αναζήτησης το καθ’ένα. Το επάνω μας δίνει το δικαίωμα να αναζητήσουμε το ISO και το κάτω μας ρωτάει που θέλουμε να μας αποθηκεύσει το φάκελο με το ανοικτό αρχείο, όταν το τελειώσει.

Επιλέγουμε λοιπόν το αρχείο μας, επιλέγουμε και το φάκελο προορισμού και τέλος. Τώρα έχουμε το ISO ανοικτό στο φάκελο που επιλέξαμε, να το διαχειριστούμε όπως θέλουμε. Πατήστε στον παραπάνω σύνδεσμο που προανέφερα, για να δείτε πως θα το ξανακάνετε πάλι ISO με το ImgBurn, αλλά με το περιεχόμενο που εσείς θέλετε να έχει.

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό VIDEO.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

 

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

7 Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Ο/Η Νικος λέει:

  Γεια σας
  Θα ηθελα την βοήθεια σας για την εγκατάσταση ενος προγραμματος πχ ubuntu – lubuntu αν και νομίζω ότι το ίδιο με το iso opener γινεται και αν ανοιξουμε ενα iso με winrar.
  Το ερώτημα μου ειναι τι κανουμε στη συνέχεια,γιατι δεν βλεπω κάποιο αρχειο π.χ setup -run η κατι παρομοιο για να κανω την εγκατάσταση χωρις dvd.
  Σας ευχαριστω πολύ
  Νικος

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Για να κάνεις εγκατάσταση κάποιο linux θα πρέπει να ‘κάψεις’ ένα DVD με το ISO της έκδοσης που θέλεις. (Μπορείς αφού το κατεβάσεις, να το γράψεις και με το εργαλείο που υπάρχει ενσωματωμένο στα Windows). Μετά πρέπει να ξεκινήσεις τον υπολογιστή από το DVD, ρυθμίζοντας τα BIOS κατάλληλα, από το boot menu. Δεν θα κάνεις εγκατάσταση μέσα από τα Windows, αλλά κατ ευθείαν στο δίσκο. Δεν έχεις καμιά δουλειά, να ανοίξεις η να πειράξεις το ISO του linux, αλλά θα το εγγράψεις στο DVD, αυτούσιο, όπως κατέβηκε από το site του linux.

 2. Ο/Η νικος λέει:

  θα ηθελα να ανοιξω το fifa 17 πως θα το κανω

 3. Ο/Η Ανδρεας Χαραλαμπιδης λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητηρια για τη δουλεια σας.
  Κατεβαζω το αρχειο windows 10 iso απο τη διευθυνση που λέτε αλλά αφού κατέβει όταν κάνω double click ανοίγει κανονικά και βλέπω τα αρχεία μεσα. Είναι σωστό αυτό?
  Ευχαριστώ..

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Το αρχείο ISO που κατεβάζεις, πρέπει να το γράψεις σε DVD και μετά να ρυθμίσεις τα BIOS ώστε να ξεκινάει ο υπολογιστής από το CD/DVD drive. Έχοντας λοιπόν το δίσκο του DVD που έγραψες, μέσα στο drive, θα κάνεις επανεκκίνηση και ο υπολογιστής θα κάνει εκκίνηση από το DVD. Έτσι θα διαβάσει το DVD εγκατάστασης και θα κάνεις εγκατάσταση, ακολουθώντας τα βήματα που σου λέει το σύστημα. Αν δεν το έχεις ξανακάνει και δεν ξέρεις, απευθύνσου σε ειδικό.

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Στα Windows 10 ναι, είναι δυνατόν!!!

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top