Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο μια νέα μάστιγα, ο γνωστός πια ‘ιός κλειδώματος‘. Βρίσκεται κρυμμένος σε κάποιες ιστοσελίδες και μόλις τις επισκευθούμε εμφανίζεται στην οθόνη μας μια ειδοποίηση, ότι τάχα παρανομήσαμε και τώρα πρέπει να πληρώσουμε μέσω πιστωτικής κάρτας ένα ποσόν, προκειμένου να ξεκλειδωθεί ο υπολογιστής μας.

Αυτός ο ιός είναι περισσότερο γνωστός ως ‘ιός της αστυνομίας‘, γιατί εμφανίζει μια σελίδα με τα σήματα της αστυνομίας, το Εθνόσημο και διάφορα άλλα σύμβολα, με σκοπό να τρομάξει τους δειλούς, τους άσχετους και τους βλάκες (τον περισσότερο κόσμο δηλαδή) να πληρώσουν για να μην έχουν, δήθεν,  άλλες συνέπειες. Να αναφέρω επίσης τον τύπο του ιού αυτού, που είναι Ransom Malware και στη διεθνή βιβλιογραφία νποροούμε να τους βρούμε να αναφέρονται και σαν, cryptoviruses, cryptotrojans, cryptoworms ή scareware.

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος apati-IOS-astynomias

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος

Η λύση είναι σχετικά απλή και βρίσκεται σε ένα bootable antivirus, που είναι τροποποιημένο έτσι ώστε να σβήνει από το μητρώο των Windows, αρχεία αυτού του τύπου, που μπλοκάρουν δηλαδή την εκκίνηση. Λογικό είναι βέβαια να χρειάζεται bootable διαδικασία, αφού το σύστημά μας, αν το σβήσουμε δεν μας επιτρέπει να ξαναμπούμε στα windows, οπότε μας αποκλείει την επιλογή να τρέξουμε κάποιο antivirus από εκεί. Ένα καλό, δοκιμασμένο και εύκολο στη χρήση antivirus αυτού του τύπου, είναι το ‘Kaspersky Windows Unlocker‘ που είναι σε μορφή ISO φυσικά, (αφού είναι bootable) και το κατεβάζουμε από εδώ. Αφού βάλουμε στο drive ένα κενό CD, διπλοπατάμε επάνω στο αρχείο ISO που κατεβάσαμε και περιμένουμε να γίνει η εγγραφή. (Εννοείται πως τη διαδικασία την κάνουμε σε κάποιον άλλον υπολογιστή, ο οποίος δουλεύει κανονικά).

Για να ξεκινήσουμε, εισάγουμε το CD στο drive του μολυσμένου υπολογιστή και επιλέγουμε να γίνει εκκίνηση, όχι από το σκληρό δίσκο, αλλά από το drive, (Η επιλογή γίνεται μέσα από το BIOS ή πατώντας κατά την εκκίνηση το πλήκτρο F12, για επιλογή μέσου εκκίνησης, σε νεώτερους υπολογιστές). Αν έχουμε επιλέξει σωστά την εκκίνηση από CD/DVD, θα δούμε στην οθόνη μας την παρακάτω εικόνα.

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος Download-Kaspersky-Windows-Unlocker-Software-Free

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος

Πατάμε ένα οποιοδήποτε πλήκτρο για να εκκινήσει το πρόγραμμα και στην επόμενη οθόνη που θα εμφανιστεί αμέσως μετά, επιλέγουμε τη γλώσσα, (δεν περιλαμβάνονται Ελληνικά). Μετά τη επιλογή της γλώσσας πρέπει να αποδεχθούμε τους όρους χρήσης, όπως φαίνεται παρακάτω.

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος 3

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος

Μετά,  στην οθόνη που εμφανίζεται υπάρχουν δύο tabs, το ένα για να ξεκινήσει το scan και το άλλο για να κάνει update. Επιλέγουμε φυσικά το update, ώστε να ενημερωθεί η εφαρμογή με όλες τις νέες υπογραφές ιών. Είναι σημαντικό να είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet με καλώδιο (θύρα ethernet) από το router, γιατί το ασύρματο δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας, αφού δεν είμαστε μέσα στα Windows. (Δείτε την εικόνα παρακάτω).

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος kaspersky-rescue-disk-scanner

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος

Μόλις τελειώσει το update μπορούμε να ξεκινήσουμε το scaning, από το διπλανό tab. και μέσα σε λίγη ώρα θα είμαστε ok. Η εφαρμογή βρίσκει όλα τα λειτουργικά που υπάρχουν στον υπολογιστή μας, και όλους τους φυσικούς δίσκους αυτόματα. (Αυτό το αναφέρω για κάποιους που έχουν εγκατεστημένα περισσότερα από ένα, λειτουργικά). Τέλος όποιος επιθυμεί μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας όχι CD/DVD, αλλά USB Stick. Η ακολουθία είναι ακριβώς ίδια. Αν κάποιος δεν μπορέσει να λύσει το πρόβλημα, μπορεί να πάει στο site μου, από εδώ, και να επικοινωνήσει μαζί μας, ώστε να τον βοηθήσουμε προσωπικά.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  Δωρεάν προγράμματα

Ξεκλειδώστε τον υπολογιστή από τους ιούς κλειδώματος

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top