Μετατροπή αρχείων με το Format Factory

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory

Ένα μεγάλο πρόβλημα για όλους, είναι η μορφή που έχουν κάποια αρχεία, που ενώ τα χρειαζόμαστε, πολλές φορές δεν είναι συμβατά με τη συσκευή μας ή δεν διαθέτουμε το ανάλογο λογισμικό για να τα διαχειριστούμε. Με απλά λόγια, μπορεί να βρούμε στο διαδίκτυο ή να μας στείλει κάποιος μέσω e-mail….

ένα αρχείο Video, ήχου ή εικόνας και είτε επειδή δεν διαθέτουμε τους ανάλογους κώδικες, (δείτε το άρθρο μου για τους κώδικες), ή γιατί οι εφαρμογές που διαθέτουμε στον υπολογιστή μας, δεν μπορούν να διαχειριστούν την συγκεκριμένη κωδικοποίηση (συμπίεση), προκύπτει η ανάγκη της μετατροπής της σε κάποια άλλη μορφή.

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory 1-format-factory

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory

Υπάρχει πάντα βέβαια και η συνηθισμένη  περίπτωση να έχουμε αποθηκευμένο ένα Videoclip (πχ ένα τραγούδι), σε μορφή MPEG2/4) και να θέλουμε να το μετατρέψουμε σε MP3 ή WMA, δηλαδή να κρατήσουμε μόνο τον ήχο. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, αλλά και για πολλά περισσότερα που θα δούμε παρακάτω, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές. Εδώ θα δούμε την πιο διαδεδομένη απλή εύκολη και δωρεάν εφαρμογή, το Format Factory.

Αρχικά κατεβάζουμε το αρχείο από τη σελίδα του κατασκευαστή:  http://www.pcfreetime.com/ και το εκτελούμε, με το γνωστό τρόπο. Μαζί με την κύρια εφαρμογή, πιθανόν να εγκατασταθούν άλλες δυο εφαρμογές που χρησιμεύουν, η μια σαν άλμπουμ φωτογραφιών, (τύπου picasa), και η άλλη για δημιουργία εφέ και επεξεργασία φωτογραφιών. Δεν είναι επικίνδυνες εφαρμογές, δεν φέρουν κάποιον ιό ή malware, και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ή να τις διαγράψουμε, χωρίς κανένα πρόβλημα, αν δεν μας αρέσουν.

Οι ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε στην εφαρμογή, ανοίγοντάς την είναι πολλές. Μπορούμε να ορίσουμε γλώσσα, μέγεθος, χρώμα, κ.α. από τα tab του menu, στην κορυφή του παραθύρου, όπως φαίνεται παρακάτω. Δεν χρειάζεται να δείξω ένα ένα τα tabs με τις λειτουργίες, γιατί μόλις ανοίξετε το παράθυρο της εφαρμογής θα τα βρείτε όλα αμέσως. Το πρόγραμμα είναι απλό και εύκολο.

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory 2-format-factory

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory

Τώρα σε ό,τι αφορά αυτή καθ αυτή τη μετατροπή, τα πράγματα είναι επίσης απλά και εύκολα. Από το αριστερό μέρος του παραθύρου, (εκεί που υπάρχουν τα εικονίδια), επιλέγουμε τον τύπο του αρχείου που θέλουμε να επεξεργαστούμε, πχ κινητό τηλέφωνο, AVI, MP4, GIF, WMV, κλπ. Κάτω από τα εικονίδια υπάρχει λίστα με τους τύπους αρχείων και αναλόγως με τον τύπο που επιλέγουμε, βλέπουμε από πάνω την ανάλογη ομάδα εικονιδίων.

Πατώντας επάνω στο εικονίδιο με τον τύπο του αρχείου που θέλουμε να επεξεργαστούμε, η εφαρμογή μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο, το οποίο είναι ο Browser του υπολογιστή μας, με τις πιθανές θέσεις όπου υπάρχουν αρχεία, ώστε να βρούμε αυτό που θέλουμε να μετατρέψουμε. Εγώ πάτησα στο εικονίδιο AVI και μου άνοιξε το παράθυρο που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory 3-format-factory

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory

Αυτό που μένει τώρα να κάνουμε, είναι να πατήσουμε επάνω στο button ‘προσθήκη’ για να ανοίξει ο browser του υπολογιστή και να βρούμε το αρχείο που θέλουμε να μετατρέψουμε. Αφού βρούμε το αρχείο όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, επιλέγουμε το button ‘ρύθμιση εξαγωγής’, για να επιλέξουμε σε τι θέλουμε να μετατρέψουμε αυτό που εισάγαμε, πχ από AVI σε MPEG4.

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory 4-format-factory

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory

Μόλις κάνουμε την επιλογή μας, πατάμε ok και έχουμε τελειώσει. Το νέο αρχείο θα αποθηκευθεί στο δίσκο C:\\ στη θέση FF Output, που δημιουργεί αυτόματα η εφαρμογή μας. Αν θέλουμε βέβαια μπορούμε από το κάτω μέρος του κεντρικού παραθύρου, εκει που λέει ‘φάκελος εξαγωγής’, να αλλάξουμε τον προορισμό και να το αποθηκεύσουμε όπου εμείς θέλουμε.

Στη νέα έκδοση της εφαρμογής, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί πατάμε προσθήκη και ανοίγει ένα νέο παράθυρο, με τον browser του υπολογιστή για να βρούμε το αρχείο που θέλουμε. Όταν το βρούμε το διπλοπατάμε, αυτό εισάγεται και το νέο παράθυρο κλείνει αυτόματα. Οπότε βρισκόμαστε πάλι στο αρχικό παράθυρο και πατάμε το button ‘έναρξη‘ που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παραθύρου, στη μπάρα με τα εργαλεία. Ακριβώς από κάτω βλέπουμε την πρόοδο της μετατροπής σε ποσοστό %. Όταν τελειώσει η μετατροπή, το πρόγραμμα παίζει μια μουσική για λίγα δευτερόλεπτα, για να μας ειδοποιήσει ότι τελειώσαμε. Τώρα βρίσκουμε το αρχείο μας στον υπολογιστή και το χρησιμοποιούμε, όπως θέλουμε.

Δείτε αν θέλετε και το σχετικό VIDEO.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  —  Δωρεάν προγράμματα

Μετατροπή αρχείων με το Format Factory

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top