Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Όλοι οι υπολογιστές, είτε είναι desktop, ή laptop, μετά από κάποια περίοδο λειτουργίας, αρχίζουν να έχουν προβλήματα. Οι λόγοι είναι πολλοί και οφείλονται στο χειρισμό που ο κάθε χρήστης κάνει. Οι άπειροι χρήστες κάνουν λάθη ή πέφτουν σε διαδικτυακές παγίδες, εγκαθιστώντας κακόβουλα ή και περιττά λογισμικά,  που επιβαρύνουν το σύστημα άσκοπα, ενώ οι έμπειροι, κάνουν κυρίως δοκιμές και πειράματα.

Έτσι ή αλλιώς, μετά από κάποιον καιρό και για διάφορους λόγους, αρχίζουν οι καθυστερήσεις, οι αστάθειες και οι αστοχίες, πράγματα δηλαδή που μας εκνευρίζουν και μας καθυστερούν από τις εργασίες μας, οπότε το format και η νέα ‘καθαρή εγκατάσταση’, γίνεται μονόδρομος.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 1-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Ο τρόπος για μια καθαρή εγκατάσταση, είναι ένας και μοναδικός. Πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας, το ISO των Windows, σε DVD, ή σε USD Stick, (αν δεν το έχετε δείτε πως θα το κατεβάσετε νόμιμα και δωρεάν από τη microsoft, από προηγούμενο άρθρο μου, από εδώ.) και να έχουμε ρυθμίσει τα BIOS (Basic Input/Output System), της μητρικής πλακέτας.

Αυτό, γιατί ο υπολογιστής μας θα πρέπει να ξεκινήσει, αναζητώντας το λειτουργικό σύστημα, όχι από το δίσκο C:\\, αλλά από τη συσκευή CD/DVD drive, ή από τη θύρα USB, όπου ήδη έχουμε εισάγει το Stick με το ISO των Windows. (Δείτε περισσότερα σχετικά με τη μητρική πλακέτα, στο site μου ‘http://sfakianakis.net.gr/επισκευές υπολογιστών/μητρική πλακέτα‘).

Ρύθμιση του BIOS

Πρώτα λοιπόν θα δείξουμε τη ρύθμιση του BIOS και μετά τα υπόλοιπα. Το BIOS είναι εκείνο που μας δείχνει τα πρώτα γράμματα και σύμβολα, σε λευκό χρώμα, επάνω σε μαύρο φόντο, πριν αρχίσει το σύστημά μας, να ‘φορτώνει’ τα Windows. Εκεί θα πρέπει να πατάμε και να αφήνουμε με ταχύτητα, το κατάλληλο πλήκτρο, στο πληκτρολόγιο, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο setup του BIOS,

Από εκεί θα αλλάξουμε το boot priority (προτεραιότητα εισαγωγής), της συσκευής, ώστε να μην δει το σύστημά μας, πρώτα το δίσκο C:\\ με τα Windows, που ήδη υπάρχουν, αλλά το μέσον στο οποίο έχουμε το ISO, για να ξεκινήσει από εκεί, ώστε να γίνει η εγκατάσταση.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 2-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Στην παραπάνω εικόνα βλέπoυμε τις οδηγίες του ιδίου του BIOS, στην τελευταία σειρά, όπου μας λέει ότι: Αν θέλουμε να μπούμε στο setup, να πατήσουμε το πλήκτρο ‘F2‘, αν θέλουμε να κάνει boot από το δίκτυο, να πατήσουμε το ‘F12‘ ενώ αν θέλουμε να μπούμε στο boot menu, να πατήσουμε το πλήκτρο ‘ESC‘.

Αυτή η τελευταία επιλογή υπάρχει στους υπολογιστές από το 2009 περίπου και μετά. Αν το BIOS της δικής σας μητρικής, σας δίνει αυτή τη δυνατότητα, τότε είστε τυχεροί, γιατί δεν χρειάζεται να μπείτε καν μέσα στο setup, αλλά μπορείτε να κάνετε την αλλαγή προτεραιότητας του μέσου, από το boot menu, όπως φαίνεται παρακάτω.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 3-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Με το που ξεκινάει λοιπόν ο υπολογιστής, πατάμε και αφήνουμε, γρήγορα και πολλές φορές, το πλήκτρο ESC, (αν ανήκουμε στην τελευταία περίπτωση), μέχρι να εμφανιστεί η παραπάνω εικόνα, ή κάποια παρόμοια. Μετά με το βελάκι του πληκτρολογίου, επιλέγουμε το μέσον στο οποίο έχουμε το ISO των Windows. (Αν το έχουμε σε CD/DVD επιλέγουμε αυτό που βλέπετε παραπάνω) και πατάμε ‘ENTER’. Εφόσον έχουμε εισάγει ήδη το δίσκο, η εγκατάσταση θα ξεκινήσει άμεσα.

Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει αυτή η επιλογή και πρέπει να μπούμε στο setup του bios, τότε επιλέγουμε το κατάλληλο πλήκτρο. (Αυτό που μας υποδεικνύει το σύστημα), πχ ΄F2‘, ‘F1‘, ‘Del‘ και βλέπουμε κάτι περίπου σαν την παρακάτω εικόνα.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 4-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Εννοείται ότι επιλέγουμε την καρτέλα ‘BOOT‘, οπότε ανοίγει ένα νέο παράθυρο με όλες τις συσκευές που υπάρχουν στο σύστημα, ώστε να επιλέξουμε αυτήν που θέλουμε. Δείτε την παρακάτω εικόνα.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 5-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Όπως φαντάζομαι, θα βλέπετε ότι στην άκρη του παραθύρου, υπάρχουν και οι οδηγίες του προγραμματιστή του BIOS, σχετικά με τα πλήκτρα που θα χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε επιλογή, να κλειδώσουμε την επιλογή μας και να φύγουμε από το πρόγραμμα. Στα περισσότερα BIOS με τα βελάκια ή με το +/ – πάμε πάνω κάτω, με το enter κλειδώνουμε την επιλογή μας και με F10 αποθηκεύουμε την επιλογή μας και βγαίνουμε από το πρόγραμμα.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Αν τα έχουμε κάνε όλα σωστά, μόλις εκκινήσει το σύστημα, θα δούμε μια προτροπή στην οθόνη μας, που θα λέει ‘press any key to boot from CD or DVD‘, (όπως φαίνεται παρακάτω). Θα πρέπει να πατήσουμε λοιπόν ένα, οποιοδήποτε πλήκτρο από το πληκτρολόγιό μας, για να αρχίσει η εγκατάσταση.

Όμως θα πρέπει να βιαστούμε γιατί ο χρόνος που μας δίνει το σύστημα είναι γύρω στα 5 δευτερόλεπτα. Αν καθυστερήσουμε, τότε αυτόματα θα παρακαμφθεί η διαδικασία και το σύστημα θα πάει να φορτώσει τα ήδη εγκατεστημένα στο δίσκο C:\\ Windows, αγνοώντας το DVD ή το USB Stick, με το ISO που του έχουμε εισάγει. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση και να επιχειρήσουμε εκ νέου.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 6-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Πατώντας λοιπόν κάποιο πλήκτρο, ξεκινάει η διαδικασία εγκατάστασης και βλέπουμε στην οθόνη μας το σήμα των Windows και αμέσως μετά, μια εικόνα, σαν την παρακάτω.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 7-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Επιλέγουμε γλώσσα εγκατάστασης, (αν είναι πολύγλωσσο), και από τη δεύτερη επιλογή διαλέγουμε ώρα και τρέχων format. Αυτό αφορά τη χώρα στην οποία βρισκόμαστε. Την τρίτη επιλογή δεν την πειράζουμε. Τώρα πατάμε το ‘Next‘ για να προχωρήσουμε. Η επόμενη οθόνη εμφανίζει ένα μεγάλο button στο κέντρο που λέει ‘εγκατάσταση τώρα‘ ή ‘install now‘, ανάλογα με το ISO, (αν είναι Ελληνικό ή Αγγλικό), όπως φαίνεται παρακάτω. 

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 8-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Οπότε τώρα πατάμε το ‘Install now’ και συνεχίζουμε. Στην επόμενη οθόνη το πρόγραμμα εγκατάστασης, μας ζητάει το κλειδί των Windows (σειριακός αριθμός) ο οποίος βρίσκεται επάνω στη συσκευασία του DVD που αγοράσαμε από το κατάστημα, εκτός και τα αγοράσαμε από τη microsoft , διαδικτυακά, οπότε το κλειδί βρίσκεται εκεί που εμείς το έχουμε αποθηκεύσει.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 9-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Στην περίπτωση που δεν έχετε product key, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν: ‘W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX‘, ο οποίος είναι κατάλληλος για τις εκδόσεις 10 pro, 32 & 64 bit. Προσοχή όμως, γιατί αυτός ο αριθμός, δεν ενεργοποιεί τα Windows, αλλά απλώς μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την εγκατάσταση και να τα ενεργοποιήσουμε αργότερα. (Το πώς, θα το πούμε παρακάτω).

Επίσης αν κάποιος θέλει να φτιάξει ISO των Windows, χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου σειριακό αριθμό, υπάρχει τρόπος και θα τον βρείτε σε προηγούμενο άρθρο μου από εδώ(Αφορά Windows 8,1, αλλά είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία), όπου με λεπτομέρεια και με παραπομπές σε άλλα άρθρα περιγράφω εκτός από αυτή τη διαδικασία και όλα όσα τυχών χρειάζεστε, όπως 1) δωρεάν κατέβασμα του ISO από τη microsoft. 2) Άνοιγμα αρχείων ISO. 3) Δημιουργία ISO από φακέλους και αρχεία και πολλά άλλα. Αφού εισάγουμε το product key, ή έστω επιλέξουμε την άλλη μέθοδο, χωρίς κλειδί, η επόμενη οθόνη είναι αυτή των όρων χρήσης λογισμικού της microsoft, που πρέπει να αποδεχθούμε για να συνεχίσουμε.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 10-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Μόλις κλικάρουμε το check box, πατάμε ‘επόμενο’ ή ‘next‘ και η επόμενη οθόνη είναι εκείνη που επιλέγουμε, αν θα κάνουμε καθαρή εγκατάσταση, ‘customή αναβάθμιση της υπάρχουσας, με διατήρηση αρχείων και ρυθμίσεων. Φυσικά επιλέγουμεcustom‘, για καθαρή εγκατάσταση, αφού κάθε άλλη επιλογή είναι τέλεια αποτυχία.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 11-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Επιλέγοντας ‘custom’ το επόμενο βήμα είναι η επιλογή του διαμερίσματος δίσκου, που θα εγκαταστήσουμε το λειτουργικό και φυσικά το format. Αν ο δίσκος μας είναι κομμένος σε πολλά κομμάτια, όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα, μπορούμε να τα σβήσουμε όλα, επιλέγοντάς τα και πατώντας μετά, επάνω στην επιλογή ‘διαγραφή’, που βρίσκεται στα εργαλεία που υπάρχουν μέσα σε αυτό το παράθυρο.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 12-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Επιλέγοντας και σβήνοντας όλα τα διαμερίσματα, διαδοχικά, (όπως είναι και το σωστό, γιατί η κατάτμηση δημιουργεί προβλήματα στο δίσκο), φτάνουμε τελικά στην δημιουργία ενός και μόνο διαμερίσματος, που περιέχει όλο το δίσκο, όπως φαίνεται παρακάτω.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 13-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Τώρα πλέον, μόλις πατήσουμε ‘next‘, θα αρχίσει το format του δίσκου, ώστε να καταστεί κατάλληλος για να γίνει επάνω του η εγκατάσταση του λειτουργικού, (η διαδικασία γίνεται αυτόματα). Η επόμενη οθόνη, είναι εκείνη που μας δείχνει ότι η διαδικασία αντιγραφής αρχείων, των Windows, έχει ξεκινήσει. Είναι η κύρια διαδικασία μεταφοράς, των στοιχείων του DVD, στο δίσκο, χωρίζεται σε 5 φάσεις, που αυτόματα διαδέχεται η μια την άλλη. Η πρόοδος φαίνεται σε ποσοστό επί τοις εκατό, και στο τέλος της, γίνεται αυτόματα επανεκκίνηση. Δείτε την εικόνα.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 14-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Μετά την επανεκκίνηση, εφόσον έχουμε αφήσει μέσα στο drive το DVD, θα μας ξαναβγάλει το μήνυμα, ‘press any key to boot from CD or DVD‘. Αγνοούμε το μήνυμα και αφήνουμε το σύστημα να συνεχίσει αυτόματα την εγκατάσταση, γιατί αν πατήσουμε κάποιο πλήκτρο, τότε το σύστημα θα ξεκινήσει πάλι τη διαδικασία από την αρχή!!! Εννοείται πως το DVD ή το USB των Windows μπορεί πλέον να αφαιρεθεί, αφού τα αρχεία του έχουν ήδη αντιγραφεί στο σκληρό μας δίσκο. Αφήνουμε τη διαδικασία να προχωρήσει αυτόματα. Όταν η εγκατάσταση τελειώσει, θα εμφανιστεί μια μπλε οθόνη, που θα μας ρωτάει αν θέλουμε να κάνουμε αυτόματες ή προσαρμοσμένες ρυθμίσεις.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 15-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Αν επιλέξουμε τις αυτόματες ρυθμίσεις, (όπως κάνει το 99% των χρηστών), τότε θα γίνουν όλα αυτόματα και θα εμφανιστεί η επόμενη οθόνη, που μας ζητάει να κάνουμε εισαγωγή στο σύστημα με λογαριασμό Microsoft. Αν θέλουμε παρακάμπτουμε αυτό το βήμα, (κάτι που συνιστώ ανεπιφύλακτα) και πάμε στο επόμενο.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 16-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Το επόμενο βήμα, αφορά τη δημιουργία τοπικού λογαριασμού, η οποία είναι υποχρεωτικά και μπορείτε να το δείτε παρακάτω.(Όταν λέμε υποχρεωτική, εννοούμε ως προς το όνομα, γιατί κωδικό δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε).

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 17-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Πλέον έχουμε τελειώσει. Στην επόμενη φάση, τα windows ρυθμίζουν αυτόματα, τις εφαρμογές του συστήματος και η επόμενη οθόνη, μας ενημερώνει γι’αυτό.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 18-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, (αναλόγως τον υπολογιστή), θα δούμε την εισαγωγική οθόνη των windows, όπως φαίνεται παρακάτω και πλέον βρισκόμαστε μπροστά στα νέα μας windows 10. {Δείτε περισσότερα στο site μας, από εδώ, εδώ και εδώ).

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 19-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Σχετικοί σύνδεσμοι.

Ενεργοποίηση των Windows 10

Είπαμε πιο πριν ότι, αν έχουμε αγοράσει ήδη τα windows 10, από κάποιο κατάστημα, ή διαδικτυακά, τότε έχουμε το product key, οπότε το πληκτρολογούμε στην αρχή της εγκατάστασης και έχουμε τελειώσει, αφού την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε στο Internet, η Microsoft θα μας τα ενεργοποιήσει αυτόματα.

Όμως αν δεν έχουμε αγοράσει κάποια άδεια, ενώ δείξαμε δυο τρόπους ώστε να γίνει η εγκατάσταση, θα συναντήσουμε δυσκολίες στην ενεργοποίηση, αφού η microsoft δεν αναγνωρίζει αυτά τα key και μας αρχίζει στα μηνύματα, ‘ενεργοποιήστε τα windows’, ή ‘τα windows δεν είναι ενεργοποιημένα’ και άλλα τέτοια.

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τα χρώματα, τα εικονίδια της οθόνης, τη συμπεριφορά των δεικτών του ποντικιού, να πάρουμε ενημερώσεις και πολλά άλλα. Γενικά το σύστημά μας, μπορεί να λειτουργεί, αλλά είναι στην κυριολεξία, μισό!!!

Η λύση βρίσκεται σε ένα εργαλείο, το οποίο καταφέρνει να ενεργοποιήσει πλήρως τα windows, σαν να τα είχαμε αγοράσει κανονικά από τη microsoft. Το εργαλείο λέγεται ‘microsoft toolkit. exe

Σημαντικό!!! Τα Windows συμπεριφέρονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σαν να είναι ιός, (βγάζουν μήνυμα ότι είναι κακόβουλο λογισμικό κλπ). Δεν είναι ιός, απλώς λειτουργεί με μια διαδικασία που λέγεται ‘back door‘, ώστε να ξεγελάσει το σύστημα και γι’αυτό τα Windows αντιδρούν έτσι, αλλά είναι απολύτως ασφαλής εφαρμογή. Μην επηρεαστείτε λοιπόν και συνεχίστε τη διαδικασία εφαρμογής, άφοβα!

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 23-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Πρέπει να πατήσουμε το εικονίδιο των Windows, όπως φαίνεται πιο πάνω, για να επιλεγεί η χρήση του για windows, (με το διπλανό εικονίδιο, ενεργοποιείται για Office), και μόλις το κλικάρουμε, θα πάρουμε την παρακάτω εικόνα.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 20-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Αυτό το εργαλείο, ενεργοποιεί τα windows, αλλά και όλα τα Office, αναλόγως ποιο tab θα επιλέξουμε, όπως φαίνεται με τα βελάκια στην παραπάνω εικόνα. Το εργαλείο μπορείτε να το κατεβάσετε από κάποιον torrent client. Αν δεν ξέρετε πως να το κάνετε, δείτε προηγούμενο άρθρο μου, όπου περιγράφω τον τρόπο κατεβάσματος αρχείων torrent, από εδώ.

Αρκεί να πληκτρολογήσουμε ‘microsoft toolkit. exe’, και από τα αποτελέσματα να επιλέξουμε την πιο τελευταία έκδοση, (αν και δεν είναι υποχρεωτικό, αφού όλες δουλεύουν) και να περιμένουμε να κατέβει από τον torrent client, που έχουμε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας, πχ ‘bitcomet‘. Για να μην ψάχνετε, σας δίνω εγώ ένα έτοιμο link, με την τελευταία έκδοση.

Το εργαλείο το εκτελούμε με δεξί κλικ και από το menu που αναπτύσσεται επιλέγουμε το ‘εκτέλεση ως διαχειριστής‘. Το εργαλείο ανοίγει, επιλέγουμε το button που βρίσκεται κάτω δεξιά στο παράθυρο της εφαρμογής και αφορά τα windows και βλέπουμε την παραπάνω εικόνα. Από τα tab στην κορυφή του παραθύρου επιλέγουμε ‘product keys‘ και βλέπουμε την παρακάτω εικόνα.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 21-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Από αυτό το παράθυρο στις δυο επιλογές που βρίσκονται αριστερά, (Product & Edition), από τα βελάκια ρυθμίζουμε, ποια windows θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και ποια έκδοση, πχ Windows 10, έκδοση Professional. Μετά, (αν δεν έχουμε εισάγει αριθμό, στην αρχή της εγκατάστασης) πάμε στο check box, που λέει ‘Enter Custom Key‘, το κλικάρουμε και προκειμένου για Windows 10 profecional 32 η 64 bit, εισάγουμε τον serial number: ‘W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX‘, στο ακριβώς παρακάτω πεδίο. Τώρα πατάμε το button ‘install‘, ώστε να εγκατασταθεί ο serial number. (Αν έχουμε εισαγάγει αυτόν τον αριθμό, στην αρχή της εγκατάστασης, αυτό το βήμα το παραλείπουμε). Μετά επιλέγουμε τα tab ‘Activation‘ και ανοίγει το παρακάτω παράθυρο.

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format 22-egatastasi-windows-10

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

Εδώ πλέον πατάμε στο button ‘EZ-Activator‘ και περιμένουμε να μας βγάλει στο μαύρο παράθυρο το μήνυμα ‘succesfuly installed‘. Τώρα μένει να κάνουμε επανεκκίνηση και τα Windows είναι ενεργοποιημένα.

Σημαντικό: Πριν τρέξουμε το εργαλείο, πρέπει να έχουμε απενεργοποιήσει τον UAC (την ασφάλεια του λογαριασμού χρηστών) και να έχουμε μετακινήσει το δείκτη στο χαμηλότερο σημείο. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε με τη σειρά τα βήματα: Πίνακας ελέγχου–> λογαριασμοί χρηστών–> αλλαγή ρυθμίσεων ελέγχου λογαριασμού χρήστη.

Αν τα κάνατε όλα σωστά, τότε ήδη χρησιμοποιείτε τα νέα σας Windows.

Αν μετά από κάποια ενημέρωση, τα Windows σας εμφανίσουν στην οθόνη του υπολογιστή, ότι ‘τα Windows δεν έχουν ενεργοποιηθεί‘, μπορείτε να ‘τρέξετε’ έναν νεώτερο activator, που θα τον κατεβάσετε από εδώ

Επίσης απαραίτητο είναι να κόψουμε από τη Microsoft, τη δυνατότητα να μας παρακολουθεί, κυρίως μέσω της τηλεμετρίας και γι αυτό, πρέπει απαραιτήτως να διαβάσετε το σχετικό προηγούμενο άρθρο μου, από εδώ

ΝΕΟ!!! Επίσης προσθέτω ένα νέο τρόπο ενεργοποίησης για τα Windows σήμερα (11/03/2018) που γίνεται με ένα εκτελέσιμο αρχείο, γραμμένο σε σημειωματάριο. Το κατεβάζετε μέσω του Serever μου από εδώ σε μορφή ‘zip το αποσυμπιέζετε και το τρέχετε κανονικά πατώντας διπλό αριστερό κλικ και τα Windows ενεργοποιούνται αυτόματα, χωρίς να χρειάζονται ούτε αριθμό, ούτε τίποτα. Νομίζω πως πρόκειται για τον καλύτερο και ευκολότερο ενεργοποιητή που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα!!! Καλή επιτυχία.

Έχω φτιάξει για το θέμα ένα σύντομο VIDEO που αφορά την εγκατάσταση και άλλο ένα VIDEO που αφορά την ενεργοποίηση. Δείτε τα, θα σας βοηθήσουν!!! Επίσης μπορείτε να δείτε αν θέλετε, τη διαδικασία δημιουργίας (άνοιγμα επεξεργασία και κλείσιμο ISO), με τη χρήση του προγράμματος IMGBurn, από αυτό το VIDEO.

Ελπίζω να βοήθησα.

Αν πάλι βλέπετε πως δεν μπορείτε μόνοι σας, τότε επισκεφθείτε το site μας http://sfakianakis.net.gr ή καλέστε μας και βρείτε λύσεις για τον υπολογιστή σας, τα windows, τις εφαρμογές και ότι άλλο θέλετε.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format

 

:

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

27 Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Ο/Η alexandros λέει:

  εισαι υπεροχος φιλε,χωρις εσενα δεν ξερω πως θα το αντιμετωπιζα,εψαξα παντου και δεν βρηκα καποια αμεση λυση για να κανω format το pc μου,ευχαριστωωω!

 2. Ο/Η Dimitris λέει:

  Καλημερα σας.
  Θα ηθελα παρακαλω πολύ να μου πειτε αν υπαρχει τροπος να διαγραψω τελειως σαν λειτουργικο το android 4.4.2 και να εγκαταστησω τα Windows 10 σε ένα tablet Lenovo που εχω γιατι μου αρεσουν γενικα τα Windows,και δεν μπορω το android!?
  Και αν γινεται μπορειτε να μου πειτε ποια είναι τα βηματα που πρεπει να ακολουθησω για να το κανω?
  Γνωριζω να κανω format και install ξανα των Windows σε desktop+laptop μεσα απο Bios,
  Αλλα με το tablet που εχει android δεν βγαζω ακρη!
  Σας ευχαριστω.

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Στο tablet δεν κάνεις format. Η διαδικασία είναι διαφορετική, δηλαδή στο tablet το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι αναβάθμιση του λειτουργικού, ή επανεγκατάσταση, με μια διαδικασία εντελώς αυτόματη. Επίσης ο επεξεργαστής της συσκευής android, δεν διαθέτει συμβατό μικροκώδικα, ώστε να εξυπηρετήσει Windows. Μόνο με κάποια διαδικασία προσομοίωσης και με κάποιες απίθανες αλχημείες, ίσως μπορέσεις να εγκαταστήσεις Windows. Γενικά να ξέρεις πως δεν είναι κατάλληλες όλες οι συσκευές, για όλα τα λειτουργικά. Με λίγα λόγια, καλύτερα ξέχασέ το.

 3. Ο/Η Νασια λέει:

  Καλησπερα..sos !!! Εκανα format πριν 2 μερες στο laptop μου. Εχω ξανα κανει στο παρελθον χωρις κανενα προβλημα.. αυτη την φορα ομως δεν μπορω να βγαλω ακρη! Βλεποντας της φωτιγραφιες σας βλεπω οτι ειναι ακριβος αυτα που βρηκα κ εκανα.. τωρα ομως στο βημα λογαριασμο microsoft δεν με αφηνει να βαλω λογαριασμο λογου σφαλματος.. δεν εχω συνδεση στο ιντερνετ αρα δεν μπορ να πρισπαθησω να λυσω τπτ… μαλλον κατι πρεπει να κανω με τα drivers? 1η φορα μου συμβαινει αυτο κ σπαω το κεφαλι μου να βρω ακρη!! Βοηθηστε με σας παρακαλω! 🙂

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Αφού δεν έχεις σύνδεση στο Internet, πώς θέλεις να φτιάξεις λογαριασμό Microsoft!!!!! Ο λογαριασμός Microsoft γίνεται απ ευθείας με τον server της Microsoft. Πως θα βρεις το server της Microsofτ, χωρίς Internet; Συνδέσου στο Internet και όλα θα γίνουν εύκολα, αλλιώς ξέχασέ το.

 4. Ο/Η vasilis kailas λέει:

  xairete.. exw ta windows 10 kai thelw na kanw format to pc mou kai den mou afinei gt exw bios uefi kai ta windows pou exw einai gia efi
  oti windows exw katevasei windows 10 gia efi einai mporeite na me voithisete na mou peite pws na to kanw na treksei?

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Για να κάνεις εγκατάσταση τα Windows, θα πρέπει να ρυθμίσεις τα BIOS κατάλληλα. Επειδή βλέπω ότι δεν ξέρεις και επειδή αν πειράζεις τα BIOS κάνοντας τυχαίες κινήσεις, μπορεί να κάνεις ζημιά στη μητρική, φέρε μου το μηχάνημα (αν είσαι Αθήνα), να σου κάνω εγώ την εγκατάσταση, ή πάρε με τηλέφωνο 6970705839

 5. Ο/Η vasilis kailas λέει:

  vazw sto bios ola me tin seira pou prepei gia na treksoun alla tpt anoigei pali o upologistis kanonika dokimasa na kanw to insntall kai otan einai anoixtos o upologistis alla tpt.. perimenw minima sas euxaristw..

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Εγκατάσταση με ανοικτό υπολογιστή, δεν γίνεται. Η διαδικασία boot από το οπτικό μέσον (CD/DVD) ή από το USB FLASH, είναι υποχρεωτική. Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να έχεις εισαγάγει το δίσκο με τα Windows και μετά να κάνεις επανεκκίνηση. Τη στιγμή που ποστάρει τα BIOS, στο κάτω μέρος της οθόνης, πρέπει να σε πληροφορεί το σύστημα, για τις διάφορες επιλογές που έχεις. Πρέπει να λέει πχ, BIOS SETUP F2 – BOOT MENU F12 κλπ. Όταν δεις λοιπόν την ειδοποίηση αυτή, κοίτα ποιο πλήκτρο F σου δίνει για το BOOT MENU και πάτησέ το. Τότε στην οθόνη θα σου εμφανίσει ένα μικρό πινακάκι με τις επιλογές BOOT και εσύ με τα βελάκια του πληκτρολογίου θα επιλέξεις αυτό που λέει CD/DVD ή OPTICAL DRIVE και μετά θα πατήσεις ‘enter’. Έτσι θα ξεκινήσει από το DVD και θα προχωρήσεις στην εγκατάσταση. Αν δεν τα καταφέρεις πάρε με τηλέφωνο.

 6. Έχω αγοράσει laptop με win 10 ‘εχω το κλειδί τους… Μπορώ να τα βάλω και στον σταθερό μου υπολογιστή και πώς?? Ευχαριστώ για το χρόνο που μου παραχωρείτε.

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Το κλειδί ισχύει αυστηρά για έναν υπολογιστή. Μάλιστα στην περίπτωση που το laptop ή Desktop είναι αγορασμένο με προ εγκατεστημένα τα Windows (OEM), δεν μπορείς να μεταφέρεις την άδεια, ακόμα και αν καταργήσεις την εγκατάσταση των Windows στον υπάρχοντα υπολογιστή. Με άλλα λόγια, έχεις ένα laptop που η άδεια χρήσης των Windows βρίσκεται αποτυπωμένη στο chipset της μητρικής κάρτας και δεν ισχύει για πουθενά αλλού!!!

 7. Ο/Η jimmm λέει:

  ama thelw na kanw format kai exw ta windows 10 alla ta exw apo enimmerosi ton 7 ti kanw?

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Κατ αρχήν μη γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες, γιατί είναι απαράδεκτο να κακοποιείς την πιο πλήρη γλώσσα του κόσμου, αντικαθιστώντας στοιχεία της (γράμματα), με στοιχεία ενός απλοϊκού και πρόχειρου γλωσσικού μορφώματος, όπως τα Αγγλικά. Για τα windows τώρα, αν έχεις κρατήσει το ISO, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για νέα εγκατάσταση και κανονικά θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της microsoft, γιατί τα στοιχεία του βρίσκονται αποθηκευμένα στο chipset της μητρικής αλλά και σε άλλα parts του hardware, όπως η GPU, η κάρτα δικτύου, κ.α. Αν γίνει κάποιο μπέρδεμα και η microsoft στα βγάλει πλαστά, τρέξε ένα σπαστήρι όπως περιγράφω στο άρθρο μου για την εγκατάσταση και ενεργοποίηση των windows και του office

 8. Ο/Η Ιωαννης λέει:

  Γεια σας
  Έχω σε υπολογιστή παλιό αγορασμένο το 2006 τα windows 10 enterprise. Αρχικά από τα windows 7 με ενημέρωση της Microsoft εγκατέστησα τα windows 10 home με έκδοση την 1511 και για το λόγο ότι δεν μπορούσε να γίνει ενημέρωση σε νεότερη έκδοση, ήταν όλες η προσπάθειες αποτυχημένες κατέβασα με torrent την enterprise (λάθος μου γιατί είναι για τους εμπόρους) στην ίδια έκδοση 1511 και πάλι όμως δεν μπορεί να κάνει ενημέρωση , στον οδηγό ενημέρωσης μου εμφανίζει τα εξής Αδυναμία λειτουργείας των windows 10 στον υπολογιστή σας
  CPU.OK
  Μνήμη.ΟΚ
  Χώρος στο δίσκο.ΟΚ
  Λειτουργ. σύστημα. Επικοινωνήστε με το διαχειριστή για αναβάθμιση windows server η εκδόσεων enterprise
  υπόψιν ότι στα windows home ήταν όλα ΟΚ.
  Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια λύση;
  Ευχαριστω

 9. Ο/Η pevelfan λέει:

  Γεια σας
  Έχουμε ένα θέμα και θέλουμε τη βοήθειά σας, προκαταβολικά ευχαριστούμε.
  Αγοράσαμε τα windows 10 και τα φορέσαμε στον καινούργιο υπολογιστή.
  Μετά πήραμε τηλέφωνο στη Microsoft και μας έβαλε κλειδί για να εγκαταστήσουμε τα windows και στον παλιό υπολογιστή. Δύσκολα μεν αλλά το έκαναν και λειτούργησαν.
  Όμως ο παλιός πλέον σέρνεται και κολλάει. Σίγουρα χρειάζεται να τα ξαναεγκαταστήσουμε γιατί το format δεν κάνει τίποτα. Με τις συμβουλές σας βρήκαμε το κλειδί.
  Το ερώτημα μας είναι:
  Θέλουμε να εγκαταστήσουμε ξανά τα windows, με το κλειδί που βλέπουμε πλέον,
  Θα τρέξουν? Κανονικά ή το κλειδί που μας έδωσαν είναι άκυρο? Ή προεπιλεγμένο όπως εσείς γράφεται?
  Καλή συνέχεια

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Αν τα ξανά εγκαταστήσετε, δε χρειάζονται ενεργοποίηση από εσάς, γιατί το κλειδί αποθηκεύεται σε διάφορα σημεία στο firmeware του hardwere, όπως πχ στη μητρική πλακέτα, στην κάρτα γραφικών και αλλού, οπότε το βρίσει αυτόματα η microsoft με το που θα συνδεθείς στο Internet. Οπότε ξανά πέρασε τα και θα ενεργοποιηθούν μόνα τους.

 10. Ο/Η ιωάννα λέει:

  Γεια σας!
  Έχω το εξής πρόβλημα με τον υπολογιστή μου
  Τον έχω κάνει 4 φορές φορμάτ(μόνο σήμερα 2 φορές) αλλά νομίζω δε γίνεται ολική διαγραφή όπως θα έπρεπε.Δηλαδή το να κάνω φορμάτ και όταν ανοίγει το πσ να μου ξανά βγάζει την εικόνα στην επιφάνεια εργασίας που χρησιμοποιούσα πριν σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…
  Το καταλαβαίνω άλλωστε γιατί ο υπολογιστής δεν έχει την ταχύτητα που θα έπρεπε να έχει μετά από φορμάτ συν ότι συνεχίζονται τα κολλήματα…
  Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνω λάθος….
  Ακολούθησα τα βήματα σας κατά γράμμα παρότι δεν μου ζήτησε κώδικο(φαντάζομαι ενεργοποιήθηκαν όταν συνδέθηκα στο ίντερνετ).Να σημειώσω ότι όταν έφτασα στην επιλογή του διαμερίσματος δίσκου είχε αρκετά τα οποία και έσβησα εκτός από ένα που δεν μου έβγαζε την επιλογή διαγραφής.Όταν τελείωσα με το φορμάτ άνοιξε το πσ και είδα ότι κάτι πάλι δεν πήγαινε καλά ξεκίνησα από την αρχή και όταν έφτασα ξανά στην επιλογή διαμερίσματος δίσκου είχε πάλι αρκετά μέρη τα οποία θεωρώ θα έπρεπε να μην υπήρχαν αφού τα είχα ήδη διαγράψει!
  Έχετε να μου προτείνετε κάτι?
  Ευχαριστώ

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Όταν κάνεις format, δηλαδή διαμόρφωση δίσκου, όπως λέγεται στα Ελληνικά, ο δίσκος όχι μόνο διαγράφεται, αλλά επίσης χωρίζεται σε τομείς κατάλληλα διαμορφωμένους, ώστε να εγγραφούν επάνω του τα Windows. Σε αυτή τη φάση ταυτοποιούνται από τη cpu και τη ram οι διευθύνσεις των τομέων, όπου επάνω τους το πρόγραμμα εγκατάστασης θα εγγράψει συγκεκριμένα αρχεία. Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο, να κάνεις format και να μείνει κάτι από τα προηγούμενα, επάνω στο δίσκο. Απλά ΔΕΝ κάνεις format!!! Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς κάνεις λάθος και δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω από μακριά.

 11. Ο/Η Giannis Giakmoulidis λέει:

  Sygnomi gia to aparadekto sta latinika keimeno, alla kati exei paei strava kai den mporo na grapso ellinika.Ekana arketes prospathies alla den katafera tipota. Kati symvainei me ta tuneup utilities. Otan kano klik epanv sto eikonidio tous, stin othonh emfanizete h endeiksi agglika inomenon politeion kai Ellinika Ellados opvs itan prin xathi apo tin othoni. Mou vgazei enan pinaka kai mou leei patiste synexeia. Kano klik epano kai amesos h andeiksi hanete. mipos mporeite na me voithisete? Mipos an doso to laptop gia format diorthothi to kako? Tha sas imoun ypoxreomenos an mou dinate mia symvouli. Eyxaristo ek ton proteron, Giannis Giakmoulidis.

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Δοκίμασε να γράψεις με κάποιο άλλο πληκτρολόγιο, ή με το πληκτρολόγιο οθόνης. Άμα γράψει Ελληνικά, αυτό θα σημαίνει ότι έχει κολλήσει το πληκτρολόγιό σου. Αν όχι, ίσως να πήρε κάποια ενημέρωση (όπως γίνεται συνήθως) και στράβωσαν όλα!!! Αν δε τα καταφέρεις, δες το με κάποιον τεχνικό, γιατί από μακριά δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο. Καλή επιτυχία.

 12. Ο/Η Γιάννης λέει:

  προσπαθώ να εγκαταστήσω win10 pro σε sata disk drive
  έχω δυο σκληρούς δίσκους Ide και ένα SATA 3 … η μητρική υποστηρίζει έως SATA 2
  δοκίμασα πολλές φορές και με πολλούς τρόπους με USB
  Αφού γράψει τα αρχεία εγκατάστασης …. στη φάση εγκατάστασης ξεκινάει και με βγάζει τη γνωστή μπλέ οθόνη με διάφορα σφάλματα … ένα κάθε φορά …
  δοκίμασα πολλές φορές και με διάφορα … απογοητεύτηκα …. διάβασα και εφάρμοσα διάφορα και το BIOS … τιποτε …
  έχω εγκαταστήσει πολλές φορές διάφορα windows εδώ και χρόνια … σε δίσκο IDE …. τώρα που έβαλα SATA … όλα στραβά …
  Θα δοκιμάσω να βάλω τα win8.1 στον SATA … που έχω ήδη σε δίσκο IDE ….
  Εν τω μεταξύ στον δίσκο IDE είχα κάνει εγκατάσταση τα windows10 kai όταν έβαλα τον SATA μου εμφανίζει από το sihost.exe kai explorer.exe μήνυμα “Uknown hard error” και έκτοτε σχεδόν δεν λειτουργούν … ίσως να φταίει άλλο … τυχαίο …
  άν έχεις πρόταση …. η μητρική παλιά με AMD athlon 64χ2 dual core και μητρική msi 7253
  Τρεις σκληρούς 60gb ide , 160gb ide (απο το παλαιότερο σύστημα που είχα πριν κάνω αργότερα αλλαγή μητρικής και CPU ) kai 500gb sata
  σε κούρασα … αν έχεις πρόταση …… ούτως ή άλλως φχαριστώ ….!!!
  ενημερωτικά τον παρακάτω ιστότοπο τον κατασκεύασα ο ίδιος LOL αν και τελευταία τον παράτησα λίγο …

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Δίσκοι sata ide κλπ, ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται από το BIOS. Δες προσεκτικά το BIOS και ίσως εκεί να βρεις τη λύση. Η μπλε οθόνη σημαίνει είτε βλάβη σε κάποιο υλικό, είτε ασυμβατότητα μεταξύ υλικού και λογισμικού. Δε μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο από μακριά. Αφού είσαι σχετικός πάλεψέ το λίγο και θα τα καταφέρεις. Σίγουρα θα δουλέψει.

 13. Ο/Η Κωστας λέει:

  Θέλω να αγοράσω ένα PC χωρίς τα windows από γνωστό καταστημα το λειτουργικο το έχω από download για να τα εγκαταστήσω η διαδικασια είναι ιδια με το φορματ; μέσω bios και όταν λετε σε μορφη iso αν είναι σε ελευθερη με setup δεν 6α τρεξουν;

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Η microsoft σου δίνει τα windows σε μορφή ISO, δηλαδή εικόνα δίσκου κόμπακτ (αδιαίρετη). Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τη γράψεις σε ένα DVD. Μετά με αυτό το DVD θα κάνεις εγκατάσταση.

 14. Ο/Η ανδρεας λέει:

  καλησπερα . προσπαθω να κανω format φορητο υπολογιστη acer 5610z ( παλιος) έχοντας windows 10 pro εκδοση 1803 απο αναβαθμιση στην εκδοση 1809 αλλα μολις παει να ξεκινησει να διαβαζει ειτε το dvd εγκαταστασης η to usb stick εμφανιζεται μονο το σημα των windows και τιποτα παραπανω σαν να εχει κολλήσει. οποιαδηποτε βοηθεια ευπρόσδεκτη

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Είναι τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να δημιουργούν το πρόβλημα, που από μακριά, ό,τι και να πω αποκλείεται να σε βοηθήσω. Νομίζω ότι πρέπει να σε βοηθήσει κάποιος ειδικός.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top