Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows

Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες των Windows, όπως εφαρμογές λειτουργιών, πλατφόρμες, frameworks, κ.α που δεν καταργούνται μεν, αλλά εύκολα απενεργοποιούνται, όπως υπάρχουν και άλλες που είναι εγκατεστημένες, αλλά όχι ενεργοποιημένες και βρίσκονται στο σύστημα σε κατάσταση stand by, ώστε αν τις χρειαστούμε να τις ενεργοποιήσουμε μόνοι μας.

Εδώ θα δούμε πόσο εύκολο είναι να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε μια δυνατότητα, αλλά θα δούμε επίσης και ποιες είναι οι περιπτώσεις, που μας αναγκάζουν πολλές φορές να το κάνουμε, προκειμένου να πετύχουμε τη λειτουργία κάποιων εφαρμογών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία, μερικές φορές, του υπολογιστή μας. Υπάρχουν υπηρεσίες όπως πχ η, ‘Internet Information Services’ που αν δεν είναι ενεργοποιημένη, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, κάποιες υπηρεσίες Internet, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, ποια είναι η χρήση της κάθε δυνατότητας, δεν την πειράζουμε! Για να ανοίξουμε τον πίνακα με τις δυνατότητες των Windows, θα πρέπει να πάμε από το button της έναρξης και να ανοίξουμε τον πίνακα ελέγχου.

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows 3-dynatotites

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows

Από εκεί θα επιλέξουμε το ‘προγράμματα και δυνατότητες’, ώστε να μας ανοίξει το εν λόγω παράθυρο. Αν έχουμε windows 7, είναι δύσκολο να θέλουμε να προσθέσουμε κάποια δυνατότητα, αφού όσες δυνατότητες χρειάζονται, όχι μόνο για το μέσο χρήστη, αλλά ακόμα και για τον προχωρημένο, είναι ενεργοποιημένες.

Υπάρχει όμως περίπτωση να θέλουμε να απεγκαταστήσουμε κάποιες, όπως πχ τον Explorer, που κάποιοι τον αντιπαθούν, εγώ όμως νομίζω πως χρειάζεται, αφού κάποια site, όπως αυτό της Intel, που κάνει αυτόματη ανίχνευση της CPU, για να μας δώσει ενημερώσεις, λειτουργεί μόνο στον Explorer, ή το Windows media center, που και αυτό είναι παρεξηγημένο, αφού αν περάσουμε την κάρτα tv (όποιος έχει), μέσα από αυτό, θα διαπιστώσουμε πόσο μεγάλες ευκολίες και δυνατότητες μας δίνει, αλλά τέλος πάντων είπαμε όποιος θέλει μέσα από εκεί μπορεί να το κάνει.

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows 4-dynatotites

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows

Στο παράθυρο ‘προγράμματα και δυνατότητες’ βλέπουμε μια λίστα με προγράμματα εγκατεστημένα, τα οποία με αριστερό κλικ, μπορούμε να τα απεγκαταστήσουμε. Η επιλογή ‘ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση δυνατοτήτων των Windows’ βρίσκεται στην αριστερή μπάρα επιλογών. (δείτε παρακάτω).

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows 2-dynatotites

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows

Πατώντας επάνω στην επιλογή, ανοίγει η λίστα των δυνατοτήτων, για να κάνουμε τις επιλογές μας. Κάποιες επιλογές έχουν μπροστά το σύμβολο ‘+’, που σημαίνει ότι αν το πατήσουμε, θα ανοίξει submenu, με υπό επιλογές τις οποίες μπορούμε να τσεκάρουμε ή να ξετσεκάρουμε, ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε. 

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows 1-dynatotites

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows

Ο βασικός λόγος που γράφω το άρθρο δεν είναι η απενεργοποίηση κάποιων δυνατοτήτων, γιατί θεωρώ ότι δεν έχει νόημα, αφού και όλες τις δυνατότητες να απενεργοποιήσουμε, δεν θα κερδίσουμε παραπάνω από 50 Mb κατανάλωση μνήμης. Ο λόγος είναι η ενεργοποίηση κάποιων δυνατοτήτων οι οποίες είναι απενεργοποιημένες στα Windows 8, 8,1 και 10, και αφορούν κυρίως τα frameworks 2,0 και 3,5.

Μερικές εφαρμογές δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν στο σύστημά μας, αν λείπει κάποιο από αυτά τα frameworks. Το καλό είναι πως αυτές οι εφαρμογές κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, βγάζουν σχετικό μήνυμα, οπότε ξέρουμε τι να κάνουμε (εν μέρει), γιατί ενώ ζητάνε κάποιο στοιχείο που λείπει, εν τούτοις δεν μας οδηγούν στην εγκατάσταση του. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε ότι η λύση βρίσκεται σε αυτή τη διεργασία, ώστε να μην ψάχνουμε για λύσεις, χάνοντας χρόνο. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και το σχετικό VIDEO που δημιούργησα για το θέμα, ώστε να βοηθηθείτε περισσότερο.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  —  Δωρεάν προγράμματα

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των windows

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top