Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Στις προηγούμενες εκδόσεις της, η Microsoft, και πιο συγκεκριμένα, στις εκδόσεις 7, 8, και 8,1 είχε ενσωματώσει εκτός από το Media Player, (το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει σαν standard) και το Media Center. To Media Center βέβαια, ουδεμία σχέση είχε με τον φτωχό Media Player, ο οποίος μόνο μουσική παίζει καλά, γιατί για να παίξει DVD, χρειάζεται να του προσθέσουμε εξωτερικά πακέτα με κώδικες, αλλιώς στις περισσότερες περιπτώσεις βγάζει μηνύματα λάθους. (Δείτε προηγούμενο άρθρο μου για τους κώδικες)

Αντιθέτως το Media Center, (το οποίο καταργήθηκε), έκανε τα πάντα και με μεγάλη επιτυχία. Αυτό το κέντρο ψυχαγωγίας, (έτσι το χαρακτήριζε η ίδια η Microsoft), έπαιζε μουσική, έκανε παρουσίαση φωτογραφιών, έπαιζε όλα τα video, έπαιζε τηλεόραση, (αν είχαμε κάρτα TV Tuner, σε PCI ή USB), κλπ. Όμως επειδή η εφαρμογή, δεν ήταν προϊόν της Microsoft, αλλά συνεργαζόμενου εξωτερικού κατασκευαστή και η Microsoft πλήρωνε δικαιώματα, (πράγμα που καθόλου δεν της άρεσε), αφού όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος, τόσο και πιο τσιγκούνης γίνεται, με την αιτιολογία πως δεν είχε μεγάλη απήχηση στους πελάτες της, στα νέα πολυδιαφημισμένα Windows 10, το κατάργησε.

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10 1-media-center

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Τώρα θα μου πείτε, και τι έγινε, υπάρχουν τόσοι δωρεάν players στο διαδίκτυο, που μπορούμε να κατεβάσουμε όποιον θέλουμε και για προβολή φωτογραφιών και για να βλέπουμε Video και για να ακούμε μουσική. Αν τα έχουμε σε ξεχωριστές εφαρμογές, τι πειράζει!
Σίγουρα δεν πειράζει, όμως το Media Center έχει ένα μεγάλο και μοναδικό προσόν, που είναι και το βασικό του πλεονέκτημα. Μέσα από την εφαρμογή του μπορούμε να δούμε τηλεόραση, αν έχουμε εγκατεστημένο ένα Tv Tuner. θα πει κάποιος, μα αφού το tuner παίζει από μόνο του, στο δικό του παράθυρο, γιατί να το περάσουμε μέσα από το Media Center;

Η απάντηση είναι απλή. Όταν αγοράζουμε μια κάρτα TV, συνήθως η έκδοσή της καλύπτει την τρέχουσα έκδοση των Windows. Αν είχαμε αγοράσει μια κάρτα TV, όταν έτρεχαν τα XP, ή τα Vista, υπήρχε περίπτωση αυτή η κάρτα στα 7 να μην λειτουργούσε. Αυτό συμβαίνει σε πολλές συσκευές, όπως πχ USB κάμερες, ή εκτυπωτές, Bluetooth, κ.α και εξαρτάται από τη θέληση του κάθε κατασκευαστή της περιφερειακής συσκευής, να εκδώσει ενημερώσεις που να καλύπτουν τη νέα λειτουργική πλατφόρμα.

Στα TV Tuner οι ενημερωμένοι οδηγοί, αφορούν κυρίως αποκωδικοποιητές προσαρμοσμένους στους κώδικες του νέου λειτουργικού. Η δική μου κάρτα για παράδειγμα, αγορασμένη την εποχή που έτρεχαν τα Vista, όταν εγκατέστησα τα Windows 7, δεν λειτουργούσε. Τότε την πέρασα μέσα από το Media Center (χωρίς να εγκαταστήσω το λογισμικό της, απλά την τοποθέτησα στην υποδοχή PCI), και έπαιξε τέλεια.

Να σημειώσουμε ότι μια κάρτα TV PCI στοιχίζει από 100€ και άνω. Η δική μου, ήταν της Aver Media και στοίχισε 140€! Τώρα λοιπόν υπάρχει τρόπος να εγκαταστήσουμε το Media Center και στα Windows 10. Όχι επίσημα, από τη Microsoft, ούτε από τον κατασκευαστή του Media Center, αλλά από κάποια τρίτη πηγή, πράγμα που καθόλου δε μας ενοχλεί βέβαια! Η διαδικασία έχει μια ελάχιστη πολυπλοκότητα, αλλά όχι κάτι δύσκολο. Πιο κάτω περιγράφω αναλυτικά τα βήματα.

Κατεβάστε το λογισμικό από εδώ. Όταν κατέβει, επειδή είναι συμπιεσμένο, αποσυμπιέστε το με ένα ‘winrar‘ ή ‘winzip‘ ή τέλος πάντων ό,τι έχετε και πάρτε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο με τα αρχεία της εφαρμογής και κάντε τον επικόλληση στο δίσκο C:\\ μαζί με τα άλλα αρχεία που υπάρχουν εκεί, (windows, αρχεία εφαρμογών, χρήστες, κλπ). Δείτε την εικόνα.

2Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10 -media-center

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Τώρα κάντε διπλό κλικ στο φάκελο για να ανοίξει και να μπορείτε να δείτε τα αρχεία που περιέχει. Από τα αρχεία επιλέξτε αυτό που λέει, ‘_TestRights.cmd‘. Με δεξί κλικ, από το αναπτυσσόμενο menu επιλέξτε, ‘εκτέλεση ως διαχειριστής‘. Θα ανοίξει η κονσόλα των Windows, (αυτό φυσικά φαίνεται και από την κατάληξη του αρχείου που είναι ‘cmd’),

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10 4-media-center

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Θα τρέξουν κάποιες ακολουθίες εντολών, αυτόματα και η κονσόλα θα κλείσει. (Κάποιες φορές δεν κλείνει και πρέπει να την κλείσουμε μόνοι μας).

Μετά θα επιλέξετε το αρχείο που λέει, ‘Installer.cmd‘ και θα το τρέξετε και αυτό με δεξί κλικ σαν διαχειριστές. Δείτε την εικόνα παρακάτω.

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10 3-media-center

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Αυτή η εντολή, αργεί κάπως να εκτελεστεί και θα πρέπει να περιμένετε, μέχρι να σας βγάλει την εντολή, ‘Press any key to exit‘, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10 5-media-center

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Ουσιαστικά τελειώσατε! Αν έχουν πάει όλα καλά, από το menu της έναρξης με τα προγράμματα, θα βρείτε το media center, σαν κοινή εφαρμογή, στην ενότητα ‘Βοηθήματα των Windows‘ και θα το εκτελέσετε κατ ευθείαν, για να ρυθμίσετε την TV σας, ή θα επιλέξετε με δεξί κλικ, να το στείλετε στη γραμμή εργασιών, για να το εκτελείτε καθημερινά με ευκολία. (Αν υπάρξει αποτυχία και το Media Center δε λειτουργήσει σωστά ή δεν το βρείτε στα προγράμματα του menu της έναρξης, τότε επαναλάβετε τη διαδικασία. Είναι μια σπάνια περίπτωση, αλλά μπορεί να συμβεί).

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10 7-media-center

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Εγώ το εγκατέστησα στη γραμμή εργασιών, όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, το ρύθμισα και βλέπω ήδη τηλεόραση.

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10 6-media-center

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

Εννοείται ότι η εφαρμογή ανοίγει και καλύπτει όλη την οθόνη, απλώς εγώ εδώ την έχω μικρύνει, για να φαίνεται ότι παίζει η τηλεόραση στον υπολογιστή!

Αν όμως δεν έχετε κάρτα τηλεόρασης στον υπολογιστή σας και θέλετε να βλέπετε τηλεόραση μέσω Internet (Web TV), τότε η ιδανική λύση για εσάς είναι η εγκατάσταση του KODI. Δείτε το σχετικό άρθρο μου, από τον παρακάτω σύνδεσμο.

Αν θέλετε μπορείτε να δείτε το VIDEO με την εγκατάσταση του Media Cener

Καλή διασκέδαση λοιπόν, με ό,τι κι αν διαλέξετε να εγκαταστήσετε!

Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10

 

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

8 Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Ο/Η Αποστολίδης Γιώργος λέει:

  Aγαπητέ κ. Σφακιανάκη συγχαρητήρια για την καταπληκτική ιστοσελίδα σας.Δυστυχώς από Καρδίτσα είναι δύσκολο να επιχειρήσω αναβάθμιση του η/υ από σας και εγκατάσταση προγραμμάτων, όμως με τις οδηγίες που δίνετε θα το προσπαθήσω… Είμαι δάσκαλος και είχα μια κάρτα TV Gigabyte που δεν υποστηρίζει πλέον Win 10. Διαβάζοντας τις οδηγίες σας για το Windows Media Center θέλω να σας ρωτήσω αν μπορώ να κάνω εγγραφή προγραμμάτων όταν το εγκαταστήσω (π.χ. από το κανάλι της Βουλής που παίζει ιστορικά ντοκιμαντέρ), αλλιώς η αγορά μιας νέας κάρτας θα είναι μονόδρομος για μένα, μια που με την παλιά μου κάρτα “έγραφα” εκπομπές.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
  Και πάλι μπράβο σας για τον εξής λόγο: ό,τι έχω διαβάσει από τα κείμενά σας είναι τόσο μα τόσο κατατοπιστικά και αξιόπιστα (σε ό,τι έχω εγκαταστήσει), ενώ σε άλλες ιστοσελίδες “ενημέρωσης” από τις 10 “προτάσεις” μόνο οι 2-3 είναι καλές με αποτέλεσμα να σε μπερδεύουν και να κάνεις απεγκαταστήσεις μετά… δράμα !
  Συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά έπρεπε…
  Με τιμή
  Γιώργος Αποστολίδης
  Δάσκαλος-Νομικός Α.Π.Θ.

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, κατ αρχήν!! Όσο για την ερώτησή σου, ναι αν πάνε όλα καλά και εγκατασταθεί το media center σωστά, θα πρέπει να πας από το menu εργασίες –> Ρυθμίσεις –> TV –> Τηλεοπτικό σήμα –> Ανίχνευση και να ψάξεις για τα κανάλια. Μόλις συντονίσεις τα κανάλια, από το menu tv –> Ζωντανή, θα μπορείς να ξεκινήσεις να βλέπεις. Όποιο κανάλι επιλέξεις να δεις, μπορείς και να το γράψεις, επιλέγοντας την τελεία που βρίσκεται στο κάτω menu, με τις επιλογές, το οποίο εμφανίζεται μόλις κουνήσεις το ποντίκι σου. Μπορείς ακόμα να προγραμματίσεις και εγγραφή καναλιού, ώστε να γίνει, αυτόματα. Μπορείς επίσης να προγραμματίσεις εγγραφή σειράς!!! Οι εγγραφές σου θα αποθηκεύονται στον κοινόχρηστο φάκελο, μέσα στον υποφάκελο ‘τηλεοπτική εγγραφή’ που δημιουργείται default από το σύστημα. (υπολογιστής -> δίσκος C:\\ -> Χρήστες -> Κοινόχρηστος -> τηλεοπτική εγγραφή). Και πάλι ευχαριστώ και καλή επιτυχία.

   • Ο/Η Γιώργος λέει:

    Το πρόγραμμα WMC εγκαταστάθηκε με επιτυχία ! Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες οδηγίες, όμως ενώ έχω τοποθετήσει από πριν την κάρτα Gigabyte σε θύρα usb 2.0, στις ρυθμίσεις TV μου λέει ότι δεν εντοπίζει τηλεοπτικό δέκτη. (Η κάρτα είναι τοποθετημένη όπως προείπα και τελειώνει σε πρίζα TV). Πρέπει να τρέξω το πρόγραμμα ή τι άλλο ; πώς να την περάσω μέσα από το Windows Media Center ;
    Σας ευχαριστώ και πάλι !

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

     Μπορεί τα windows να μην έχουν κατεβάσει το γενικό οδηγό λειτουργίας της κάρτας (firmeware), ή αλλιώς υλικολογισμικό. Μπορείς να βγάλεις τη συσκευή από το USB και να την ξανά βάλεις και τότε να το κατεβάσει αυτόματα. Αν όχι τότε προσπάθησε να εγκαταστήσεις το λογισμικό της, (και ας μην είναι συμβατό, δεν πειράζει). Το media center, θα την εντοπίσει σίγουρα και θα δουλέψει.

 2. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Και κάτι άλλο η, Σφακιανάκη : Όταν κλείνω το WMC μου δείχνει στην οθόνη αν θέλω να εκτελέσω ένα exe αρχείο μέσα από τον C και συγκεκριμένα στα Windows το ehome/ehtray.exe. Το άνοιξα και το έκλεισα πολλές φορές και μου το βγάζει συνέχεια. Τι θα μπορούσα να κάνω ; Μήπως να κάνω νια απεγκατάσταση και να αγοράσω μια κάρτα για να είμαι ήσυχος ; Είναι δύσκολη η απεγκατάσταση ;
  Θα σας ήμουν ευγνώμων αν είχατε τον χρόνο να με κατατοπίσετε…
  Σας ευχαριστώ…

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Μέσα στο φάκελο ‘WMC’ η προτελευταία επιλογή, είναι η απεγκατάσταση. Αν θέλεις την εκτελείς και το πρόγραμμα απεγκαθίσταται, μέσω της γραμμής εντολών αυτόματα, αλλά μην την απεγκαταστήσεις. Πήγαινε στην αναζήτηση των Windows και γράψε msconfig . Στην κορυφή του παραθύρου αναζήτησης θα σου εμφανίσει το εικονίδιο του config και θα πατήσεις επάνω του, οπότε θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου. Από το μενού του παραθύρου επέλεξε το tab ‘εκκίνηση στοιχείων’ και στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επέλεξε το μπλε σύνδεσμο. Θα σου ανοίξει η επιλογή στοιχείων εκκίνησης και από εκεί θα απενεργοποιήσεις την εκκίνηση πολυμέσων. Μετά κάνε επανεκκίνηση του υπολογιστή και είσαι ok. Δεν θα σου ξανά εμφανίσει το μήνυμα. Εύκολο είναι. Καλή επιτυχία. Αν κολλήσεις κάπου, ξαναγράψε μου.

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Ακολούθησα τις λεπτομερείς σας οδηγίες (ήταν εύκολο έτσι) και στα στοιχεία εκκίνησης ήταν το skype, το Defender και το Malwarebytes. Ανοίγοντας το WMC για πολύ λίγο και πάλι, όταν το έκλεισα ΠΑΛΙ το μήνυμα σε παράθυρο :
  Άνοιγμα αρχείου-Προειδοποίηση ασφάλειας
  “Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση του εκδότη… Είστε βέβαιοι ότι θέλετε να εκτελέσετε αυτό το λογισμικό ;”
  Όνομα : C:/Windows/eHome/ehTray.exe.
  Άγνωστος εκδότης-Εφαρμογή.
  Είτε το κλείσω πατώντας Χ είτε το εκτελέσω αυτό (το παράθυρο) μετά κλείνει (όμως πάντα βγαίνει όταν κλείνω το WMC). Πήγα να διαγράψω τον φάκελο όμως θέλει όχι άδεια διαχειριστή αλλά άλλη…
  Τέλος πάντων, σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας και για την άμεση ανταπόκρισή σας.
  Αυτό δείχνει και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρετε.θα δω τι θα κάνω με αυτό το επίμονο παράθυρο… Όσο για την κάρτα, ενώ έχω i7 δεν την αναγνωρίζει… έτρεξα και το πρόγραμμα, έχω εικονίδιο PRESTO/PVR το οποίο ανοίγει όμως δεν ανταποκρίνεται, δεν βρίσκει τον δέκτη (ο οποίος είναι συνδεδεμένος με καλώδιο TV και από κει με αντάπτορα σε θύρα usb 2.0).
  Θα επιμείνω πάντως, διαβάζοντας τα εξαιρετικά άρθρα σας και βλέποντας τα αναλυτικά video σας, κάτι θα καταφέρω…
  Συγχαρητήρια και πάλι !

  • Ο/Η pcpas.com λέει:

   Άμα τρέξεις το uninstaller, θα γίνει απεγκατάσταση και θα μπορέσεις να το ξανά εγκαταστήσεις, μήπως και πήγε κάτι στραβά την πρώτη φορά. Σού θυμίζω πως πρέπει το φάκελο που κατέβασες από το Internet, θα πρέπει να τον πάρεις από το φάκελο ‘στοιχεία λήψης’, να τον κάνεις επικόλληση απ’ευθείας στους φακέλους που υπάρχουν στο C:\\ και μετά να κάνεις εγκατάσταση. Αν δεν το έχεις κάνει έτσι, ξαναδές το άρθρο πιο προσεκτικά. Επίσης πήγαινε στις ρυθμίσεις των Windows και κάνε ένα Update, γιατί μπορεί με αυτό τον τρόπο, να σου δώσει η ίδια η Microsoft κάποιο γενικό οδηγό (firmware), για τη συσκευή σου και αυτό να διορθώσει τα πράγματα. Τώρα τι άλλο να σου πω. Λυπάμαι που δε μπορείς να το λύσεις. Αν είχα εδώ το μηχάνημα, θα το έφτιαχνα αμέσως, αλλά από μακριά, τι να κάνω!!! Δοκίμασε με τη βοήθεια κάποιου τεχνικού, πρόσεχε όμως γιατί οι περισσότεροι ξέρουν μόνο τα βασικά, και πολλοί δεν τα ξέρουν ούτε αυτά!!! Δες επίσης στο μήνυμα που σου βγάζει (αν εμπιστεύεσαι τον εκδότη του προγράμματος), μήπως υπάρχει κάποιο checkbox που να λέει ‘πάντα αποδοχή σε αυτόν τον εκδότη’, ή κάτι παρόμοιο, και τσεκάρισέ το, για να μην ξαναδείς αυτό το μήνυμα.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top