Εγκατάσταση πολλών λειτουργικών σε ένα usb stick
Εγκατάσταση πολλών λειτουργικών σε ένα usb stick
Η εγκατάσταση λειτουργικού στον υπολογιστή, με χρήση USB Stick, επειδή έχει μόνο καλά, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Όλο και λιγότεροι χρήστες για να κάνουν εγκατάσταση λειτουργικού, χρησιμοποιούν τον κλασικό τρόπο, CD/DVD και αυτό γιατί, η εγκατάσταση μέσω USB, είναι γρηγορότερη, οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στο ISO, ευκολότερη. κ.α.
Παλαιότερα η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε, επειδή αυτή η λειτουργία δεν προβλεπόταν από το BIOS της μητρικής και έτσι επικράτησε η μέθοδος του CD. Από το 2006 και μετά όμως, όλες οι μητρικές υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία, οπότε η χρήση του USB, προτιμάται όλο και περισσότερο.
Επίσης αυτή η μέθοδος είναι πολύ χρήσιμη, σε περιπτώσεις που το drive του υπολογιστή δεν λειτουργεί η που έχουμε να κάνουμε με laptop μικρού μεγέθους, που δε διαθέτουν καθόλου drive, για CD/DVD. Βέβαια εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικό drive με σύνδεση μέσω USB, αλλά αυτό είναι που συνηθίζουμε να λέμε ‘πολύ κακό για το τίποτα’.
Και ενώ με ένα ‘στικάκι’ στην τσέπη, μπορούσαμε να κάνουμε εγκατάσταση ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας την κλασική θήκη με τα CD, τώρα τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, αφού μπορούμε, σε ένα μόνο USB Stick, να έχουμε περασμένα και έτοιμα για εγκατάσταση, τα ISO από όσα λειτουργικά θέλουμε!!!
Μπορούμε δηλαδή να έχουμε αποθηκευμένα Windows 7, 8, 8.1, 10, όσα Linux θέλουμε, αλλά και οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό, σε διάφορες εκδόσεις και σε αρχιτεκτονικές 32 ή 64 Bit!!! Αυτή τη δυνατότητα, μας τη δίνει η portable εφαρμογή, ‘Win Setup From USB‘. Η εφαρμογή που λειτουργεί και σε BIOS και σε UEFI, κατεβαίνει, αποσυμπιέζεται και εγκαθίσταται στο USB Stick και μέσα από το λειτουργικό της περιβάλλον μας επιτρέπει τα εξής:
- Εγκατάσταση όσων λειτουργικών Windows θέλουμε
- Εγκατάσταση όσων Linux θέλουμε
- Αποθήκευση εργαλείων διάγνωσης και ανάκτησης Windows, (bootable recovery tools)
- Δυνατότητα δημιουργίας τομέα Syslinux με τη χρήση του ISO των Linux
Από τη σελίδα του κατασκευαστή ‘http://www.winsetupfromusb.com/downloads/‘ βρίσκουμε το σύνδεσμο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα
Πατώντας τον σύνδεσμο, μας ανοίγει μια άλλη σελίδα και εκεί πρέπει να επιλέξουμε το μεγάλο γαλάζιο button, για να ξεκινήσει το κατέβασμα, το οποίο θα κρατήσει αρκετά δευτερόλεπτα, επειδή το αρχείο, αν και συμπιεσμένο, είναι 24 MB.
Αποσυμπιέζουμε το αρχείο με ένα unzip πρόγραμμα και ‘τρέχουμε’ την αρχιτεκτονική των 32 ή 64 bit, αναλόγως με το σύστημα που διαθέτει ο υπολογιστής μας. Αν έχουμε εισάγει το USB Stick, το πρόγραμμα θα το αναγνωρίσει αυτόματα. Αφού ξεκινήσουμε την εφαρμογή, θα ανοίξει όπως φαίνεται παρακάτω, όπου φαίνονται και τα βήματα με τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε με τη σειρά.
- Επιλέγουμε το Stick (αν έχουμε πολλά)
- Τσεκάρουμε για να γίνει αυτόματο format
- Επιλέγουμε σύστημα αρχείων
- Επιλέγουμε έκδοση λειτουργικού (windows ή linux και ποια έκδοση)
- Βρίσκουμε με τον browser, το αποθηκευμένο ISO
- Τσεκάρουμε για να κάνει το σύστημα αυτοδιάγνωση
- Πατάμε ‘GO’ για να ξεκινήσει η διαδικασία
Μόλις επιλέξουμε τον browser (βήμα 5), για να επιλέξουμε το ISO που θέλουμε, ανοίγει ο browser των Windows, όπως φαίνεται παρακάτω.
Αφού επιλέξαμε το ISO και προχωρήσαμε σε όλα τα παραπάνω βήματα, η εφαρμογή θα μας ειδοποιήσει, πως ξεκινάει η διαδικασία και όλα τα δεδομένα από το Stick, θα σβηστούν.
Πατάμε ‘Ναι’ και η εφαρμογή, εμφανίζει και μια δεύτερη ειδοποίηση,
όπου επίσης πατάμε ‘Ναι’, για να ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης και εγγραφής. Μόλις ξεκινήσει η λειτουργία, θα εμφανιστεί στην οθόνη μας, το παράθυρο της εφαρμογής, με τη μπάρα προόδου σιγά σιγά, να γεμίζει. Δείτε την παρακάτω εικόνα.
Τελειώνοντας θα εμφανιστεί στην οθόνη μας, η κονσόλα των windows, με τσεκαρισμένη την επιλογή, να γυρίσουμε στο αρχικό menu της εφαρμογής, ή να ξεκινήσουμε εγκατάσταση των Windows.
Αφού θέλουμε να εγκαταστήσουμε πολλά λειτουργικά συστήματα, δεν επιλέγουμε τίποτα και σε λίγα δευτερόλεπτα η κονσόλα εξαφανίζεται και εμφανίζεται πάλι το παράθυρο της εφαρμογής, με την ειδοποίηση, ‘press any key to restart‘, όπως φαίνεται παρακάτω.
Προσοχή. Δεν πατάμε κανένα πλήκτρο, γιατί τότε θα γίνει restart και ο υπολογιστής μας με την επανεκκίνηση θα ξεκινήσει εγκατάσταση!!! Απλώς με το ποντίκι μας πατάμε το ‘X‘ στην πάνω αριστερή γωνία του παραθύρου, για να το κλείσουμε. Μετά από λίγο, εμφανίζεται το μήνυμα ‘job done‘, που σημαίνει ότι το ISO ενεγράφη επιτυχώς. Δείτε παρακάτω.
Για να εισάγουμε το επόμενο ISO, συνεχίζουμε από το βήμα ‘4’ και μετά. Εννοείται πως αν θέλουμε να εγγράψουμε κάποιο linux, επιλέγουμε το checkbox που βρίσκεται κάτω από αυτό των Windows και λέει ‘Linux ISO/Other Grub…κλπ’. Αν πάμε στο αρχικό παράθυρο του υπολογιστή μας, όπου φαίνονται οι δίσκοι και τα USB Stick, θα δούμε το stick που μόλις φτιάξαμε, ότι είναι έτοιμο για χρήση, όπως φαίνεται παρακάτω.
Έχουμε τελειώσει. Βγάζουμε το Stick από τη θύρα USB και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εγκατάσταση.
Δείτε επίσης:
- Τι είναι το σύστημα αρχείων και πώς λειτουργεί
- Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash
- Πως φτιάχνουμε ISO αρχεία με το πρόγραμμα ImgBurn
- Πως ανοίγουμε ένα αρχείο ISO χωρίς να κάψουμε cd/dvd
- Καθαρή εγκατάσταση windows 10 με format
Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.
Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!