Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop

Η μπαταρία του laptop, όπως και οποιαδήποτε άλλη μπαταρία, με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς φορτίσεις – εκφορτίσεις, σιγά σιγά χάνει μέρος της χωρητικότητάς της, μέχρι να φτάσει τελικά σε σημείο να μην αποθηκεύει ρεύμα, ούτε για πεντάλεπτη χρήση, οπότε και αν θέλουμε να διατηρίσουμε τη φορητότητα της συσκευής μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αντικατάστασή της.

Αυτή η κατάσταση είναι νομοτελειακή και μη αναστρέψιμη, για όλες τις μπαταρίες. Υπάρχουν βέβαια τρόποι και τεχνικές, που βοηθούν στο να παραταθεί ο κύκλος ζωής της, (δείτε προηγούμενο άρθρο μου), όμως ό,τι και να κάνουμε, αργά η γρήγορα, η αντικατάσταση είναι αναπόφευκτη.

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop laptop4

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop

Όμως προσοχή, γιατί μερικές φορές συμβαίνει η μπαταρία μας να μην έχει εξαντληθεί και απλώς να μη φορτίζεται από το τροφοδοτικό του laptop. Αυτό το φαινόμενο, ένας άπειρος χρήστης, μπορεί να το παρεξηγήσει και να θεωρήσει ότι η μπαταρία του είναι άχρηστη και να προχωρήσει (άδικα), στην αντικατάστασή της.

Τι πρέπει να κάνουμε αν διαπιστώσουμε ότι η μπαταρία μας δεν φορτίζεται: Πρώτα πρέπει να πούμε λίγα πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιας μπαταρίας. Η μπαταρία του laptop, δεν είναι μια κοινή μπαταρία, που το μόνο συστατικό είναι τα στοιχεία της. Εκτός από τα στοιχεία που αποθηκεύει ρεύμα η μπαταρία του laptop διαθέτει και ηλεκτρονικά κυκλώματα με θύλακες μνήμης, καθώς και ολοκληρωμένο κύκλωμα με προ αποτυπωμένο πρόγραμμα λειτουργίας, (firmware), που ελέγχει τη λειτουργία της και της επιτρέπει να συνεργάζεται με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, (windows). 

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop Laptop1

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop

Με απλά λόγια, η μπαταρία ελέγχεται πλήρως από το λειτουργικό, το οποίο ‘βλέπει’ το firmware της και αναλόγως πράττει, δηλαδή, οδηγεί το τροφοδοτικό του laptop, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί ή δεν τροφοδοτεί τη μπαταρία με ρεύμα. Επειδή λοιπόν το τροφοδοτικό, για να φορτίσει τη μπαταρία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρει εντολή από το λειτουργικό, (windows), αυτό σημαίνει ότι μια αστοχία σε κάποιο υποσύστημα (ενσωματωμένος driver) του λειτουργικού, μπορεί να ακυρώσει αυτή τη διαδικασία και να προκύψει το φαινόμενο, η μπαταρία να μη φορτίζεται, τη στιγμή που τα στοιχεία της είναι ok.

Η λύση είναι απλή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε τη μπαταρία, από το laptop, (με το laptop κλειστό φυσικά). Τώρα ανοίγουμε το laptop, που τώρα τροφοδοτείται με ρεύμα, μόνο μέσω καλωδίου, (τροφοδοτικό). ‘Μόλις φορτωθεί το λειτουργικό, ανοίγουμε την εκτέλεση των windows, πατώντας ταυτόχρονα το πλήκτρο των windows και το πλήκτρο ‘R’. Στο παράθυρο της εκτέλεσης πληκτρολογούμε ‘hdwwiz.cpl‘.

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop 1-laptop-batery

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πάμε στο αριστερό μέρος του και επιλέγουμε την ενότητα μπαταρίες και από εκεί, από την υποενότητα που ανοίγει από κάτω, επιλέγουμε το σύνδεσμο που λέει ‘μπαταρία μεθόδου ελέγχου συμβατού με ACPI της microsoft‘ και μετά στο εικονίδιο της μπάρας εργαλείων με το ‘x‘ ώστε να καταργηθεί η συσκευή. (Δείτε παρακάτω).

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop 2--laptop-batery

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop

Τώρα κλείνουμε τον υπολογιστή, βάζουμε τη μπαταρία στη θέση της και εκκινούμε ξανά τον υπολογιστή. Τώρα το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί.

Εννοείται ότι πριν κάνουμε όλα αυτά, κάνουμε έναν έλεγχο στο τροφοδοτικό, (μήπως έχει καεί), αλλά και στα καλώδιά του. Επίσης πάντα ελέγχουμε και την πρίζα, ώστε να βεβαιωθούμε πως έχει ρεύμα!!! Πολλές φορές μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τη φόρτωση της μπαταρίας, εξ αιτίας συγκέντρωσης σκόνης στους ακροδέκτες, οπότε ο καθαρισμός τους με μια μπατονέτα, μπορεί να λύσει το πρόβλημα, εύκολα και γρήγορα!!!

Ένας σημαντικός και συχνός μάλιστα λόγος, που δεν φορτίζεται η μπαταρία, είναι η υπερθέρμανση του laptop. Καλό είναι λοιπόν να δούμε τη θερμοκρασία της συσκευής μας και να κάνουμε (σε κάποιον τεχνικό) ένα καλό καθάρισμα στο cooler της, πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε τα υπόλοιπα.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, (ειδικά αν σε παλαιότερο μηχάνημα έχουμε εγκαταστήσει νέο λειτουργικό), πχ αγοράσαμε το laptop με Windows 7 και εγκαταστήσαμε αργότερα Windows 10, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειάζεται αναβάθμιση το BIOS. Μου έτυχε προσωπικά, σε laptop Lenovo, όπου φόρτιζε μέχρι το 60% και εκεί σταματούσε η φόρτιση. Αφού έκανα όλα τα παραπάνω και έψαξα όλο το διαδίκτυο, αναζητώντας λύση, τελικά έκανα update το BIOS και το πρόβλημα λύθηκε!!!

Δείτε επίσης:

Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Γιατί δε φορτίζει η μπαταρία του laptop

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top