Ασύρματο Internet WiFi αλλαγή κωδικού και ονόματος SSID στο router
Ασύρματο Internet WiFi αλλαγή κωδικού και ονόματος SSID στο router
Η αλλαγή του ονόματος (SSID), της ασύρματης σύνδεσής, του υπολογιστή μας με το modem-router, καθώς και η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης, είναι κάτι που πρέπει όλοι να ξέρουν πως γίνεται, γιατί η τακτική αλλαγή τους είναι επιβεβλημένη, για λόγους λειτουργικότητας αλλά και ασφάλειας.
Επίσης πολλές φορές απαιτείται και η αλλαγή του καναλιού εκπομπής, αν τυχαίνει στην περιοχή που βρισκόμαστε, πολλά routers να εκπέμπουν στο ίδιο κανάλι, οπότε και τα σήματα συμπλέκονται, με αποτέλεσμα την αστάθεια και την καθυστέρηση μετάδοσης του σήματος, από το router μέχρι τον υπολογιστή μας.
Όλες αυτές οι αλλαγές, γίνονται μέσα στο router και όχι στον υπολογιστή, όπως νομίζουν κάποιοι. Ο κωδικός ασύρματης πρόσβασης, το όνομα της σύνδεσης (SSID) και ο ορισμός του καναλιού εκπομπής, βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα στο πρόγραμμα του router. Ο υπολογιστής μας, είναι το μέσον που χρησιμοποιούμε, για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο προγραμματιστικό περιβάλλον του router.
Για να μπούμε στο router, πρέπει να γνωρίζουμε τη διεύθυνσή του, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Αν δεν ξέρουμε τίποτα από αυτά, ακολουθούμε τον εξής δρόμο.
- Άνοιγμα της κονσόλας εντολών των Windows (CMD)
- Πληκτρολόγηση της εντολής ‘ipconfig /all‘
- Εντοπισμός των στοιχείων που μας ενδιαφέρουν
Πάμε λοιπόν στην αναζήτηση των Windows και πληκτρολογούμε ‘CMD‘. Στην κορυφή του παραθύρου εμφανίζεται το στοιχείο ‘cmd.exe‘, οπότε πατάμε επάνω του, για να ανοίξει η κονσόλα των Windows και πληκτρολογούμε την εντολή ‘ipconfig /all‘, όπως φαίνεται στην εικόνα.
Μόλις πατήσουμε το πλήκτρο ‘enter‘, μέσα στο παράθυρο της κονσόλας θα εμφανιστούν όλα τα στοιχεία, από όλες τις συνδέσεις του υπολογιστή μας, με τον έξω κόσμο, δηλαδή, ασύρματη σύνδεση υπολογιστή/router, συνδέσεις VPN (αν υπάρχουν), σύνδεση ethernet, bluetooth, κλπ. Δείτε την εικόνα παρακάτω.
Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ο αριθμός που φαίνεται δίπλα στο ‘Προεπιλεγμένη πύλη‘, όπως δείχνει και το βέλος στην παραπάνω εικόνα. Στο δικό μου router, είναι ‘192.168.2.1‘. Αυτό αλλάζει, από πάροχο σε πάροχο, μόνο κατά τους 2 τελευταίους αριθμούς. Οι αρχικές ομάδες ‘192‘ και ‘168‘, παραμένουν ίδιες, όμως το ‘2,1‘ στο τέλος μπορεί να είναι ‘1,1‘ ή ‘1,255‘ κλπ, αναλόγως τον πάροχο. Και επειδή η επικοινωνία του υπολογιστή με το router, γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω κάποιου browser, ανοίγουμε όποιον θέλουμε και πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων (URL), τον αριθμό που βρήκαμε και πατάμε ‘enter‘.
Πατώντας enter θα μας ανοίξει τη σελίδα με την πύλη του router, όπου πρέπει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία user και password, ώστε να μας επιτραπεί να βρεθούμε στο εσωτερικό του router και να κάνουμε τις αλλαγές. Αν δεν ξέρετε το Username και το Password, θα τα βρείτε στο αυτοκόλλητο με τα στοιχεία, που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του router σας. Αν κάποιος τεχνικός τα έχει αλλάξει και δεν ξέρετε τα νέα στοιχεία, μπορείτε να πατήσετε παρατεταμένα για 10 δευτερόλεπτα, το κουμπί του reset (σε πολλά routers χρειάζεται καρφίτσα γιατί το reset βρίσκεται σε μια μικρή τρύπα) και το router θα επανέλθει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, οπότε και τα στοιχεία του αυτοκόλλητου θα ισχύουν και πάλι.
Αφού συμπληρώσουμε τα στοιχεία, στα ανάλογα πεδία, πατάμε το πλήκτρο ‘login‘ και βρισκόμαστε μέσα στο προγραμματιστικό περιβάλλον του router μας. Δείτε την παρακάτω εικόνα.
Από εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε τα πάντα γύρω από τις συνδέσεις μας, αλλά εμείς τώρα θα δούμε μόνο την αλλαγή κωδικού και ονόματος, όπως είπαμε. Επιλέγουμε λοιπόν το button ‘network‘ για να ανοίξει το menu network, ώστε να μπορέσουμε να πάμε στις ενότητες που θέλουμε.
Από το menu ‘network‘ ανοίγει ένα submenu και από εκεί επιλέγουμε το button ‘WLAN‘ και από το submenu του wlan, φτάνουμε στη δυο buttons που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή στο ‘SSID settings‘ και στο ‘Security‘, όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα. Αν επιλέξουμε το button ‘SSID settings‘, θα πάρουμε την παρακάτω εικόνα.
Από εδώ, πηγαίνοντας στο πεδίο ‘SSID name‘, μπορούμε να σβήσουμε το υπάρχον SSID, (στο δικό μου router έχω επιλέξει το ‘Innovation”) και να γράψουμε ό,τι θέλουμε. Μετά πατάμε το button ‘Submit‘, για να αποθηκεύσουμε την επιλογή μας και εξερχόμαστε. Τώρα πλέον στη λίστα με τα ασύρματα δίκτυα, που ανιχνεύονται στον υπολογιστή μας, αυτό θα φαίνεται με το όνομα που μόλις ορίσαμε.
Με τον ίδιο τρόπο, επιλέγοντας δηλαδή το button ‘Security‘ θα βρεθούμε στο ανάλογο παράθυρο για να κάνουμε τις αλλαγές, στο password το οποίο χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε ασύρματα στο router και κατ επέκταση στο διαδίκτυο. Δείτε παρακάτω.
Εννοείται πως με τον ίδιο τρόπο αλλάζουμε και το υπάρχων password, με ένα άλλο, (όποιο θέλουμε), με αριθμό χαρακτήρων βέβαια που ορίζεται από την εφαρμογή, πχ 8 – 64 χαρακτήρες. Προσοχή, γιατί μόλις πατήσετε το button ‘Submit‘, ο υπολογιστής σας, θα χάσει τη σύνδεση με το Internet. Θα πρέπει να πάτε στις ρυθμίσεις δικτύου και φυσικά να βάλετε και εκεί τον ίδιο κωδικό που ορίσατε και στο router, γιατί ο υπολογιστής σας έχει ακόμα τον παλιό κωδικό. Είπαμε οτι μπορεί να δουλεύαμε μέσω υπολογιστή, αλλά δουλεύαμε στο Router και όχι στον υπολογιστή!!!
Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και to σχετικό VIDEO.
Δείτε επίσης:
- Εγκατάσταση Media Center σε Windows 10
- Πώς ενσωματώνουμε υπότιτλους σε ταινία
- Πώς θα δω ποιος είναι συνδεδεμένος στο ασύρματο δίκτυό μου
- Πώς φτιάχνουμε αντίγραφο δίσκου, για μελλοντική ανάκτηση
- Μετατροπή αρχείων με το Format Factory
Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.
Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!
Εγγραφή.