Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Το πρωτόκολλο Wi-Fi ax (6) Certified, που θα εμφανιστεί στις αρχές αυτού του έτους (2019) δείχνει να είναι η επανάσταση στην ασύρματη δικτύωση, αφού οι επιδόσεις και οι ιδιότητές του ξεπερνούν κατά πολύ την τελευταία υπάρχουσα σύνδεση 802,11ac. Οι βασική του διαφορά με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι εκτός φυσικά από την ταχύτητα, η ικανότητά του να αντιπαρέρχεται των προβλημάτων που δημιουργούνται από κυκλοφοριακή συμφόρηση, όταν δηλαδή στον ίδιο χώρο και στο ίδιο router, δικτυώνονται πολλές συσκευές.

Οπότε σήμερα που σε κάθε σπίτι, γραφείο, χώρο δουλειάς, κλπ υπάρχουν από πολλές έως πάμπολλες συσκευές που συνδέονται σε κάποιο δίκτυο ασύρματα, το νέο πρωτόκολλο, ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax φαίνεται να λύνει όλα τα προβλήματα που αφορούν κυρίως καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων.

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Πόσες εκδόσεις WI-FI υπάρχουν

Οι εκδόσεις ή καλύτερα τα πρωτόκολλα WI-FI που έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε χρήση, δεν είναι ένα και δύο, είναι πολλά και θα τα περιγράψουμε τώρα, έτσι για να μαθαίνουμε και λίγο ιστορία.

  1. Wi-Fi 1 ( 802.11a) 1999
  2. Wi-Fi 2 (802.11b) επίσης 1999
  3. Wi-Fi 3 (802.11g) 2003
  4. Wi-Fi 4 (802.11n) 2009
  5. Wi-Fi 5 (802.11ac) 2014
  6. Wi-Fi 6 (802.11ax) Είναι δρομολογημένη να λειτουργήσει το 2019

Να πω ότι τα επίσημα ονόματα των εκδόσεων είναι αυτά που βρίσκονται μέσα στην παρένθεση, πχ 802.11a. Τους αριθμούς 1, 2, 3 κοκ τους έχουν δώσει οι οργανισμοί έκδοσης των πρωτοκόλλων, μόνο και μόνο για να τους θυμόμαστε πιο εύκολα, αφού είναι άλλο να θυμάται κάποιος το ‘802.11a’ και άλλο να θυμάται απλώς το’1′.

Το νέο πρότυπο Wi-Fi Certified 6 για την ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax που αναφέρεται στο πρωτόκολλο IEEE 802.11ax, υπόσχεται κατά 40% γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων. Εκτός της ταχύτητας όμως, εξ ίσου σημαντικά είναι και τα άλλα του χαρακτηριστικά, όπως η μεγαλύτερη ευστάθεια σύνδεσης, η ικανότητά του να εξυπηρετεί πολλές συνδεδεμένες συσκευές ταυτόχρονα, χωρίς αισθητή μείωση της ταχύτητας, καθώς και η ικανότητα λήψης και αποστολής δεδομένων σε μεγαλύτερη απόσταση, ξεπερνώντας ακόμα και φυσικά εμπόδια, όπως πολυπλοκότητα χώρου κλπ.

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Με μια ματιά, τα νέα χαρακτηριστικά του Certified 6 είναι τα εξής:

  • Μεγαλύτερο εύρος ζώνης, (αυξημένη χωρητικότητα δεδομένων, για κάθε χρήστη/συσκευή, για μεταφορά δεδομένων).
  • Υψηλότερος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων
  • Βελτιωμένη ισχύς με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας
  • Καλύτερη λειτουργία (σε σχέση με το παρελθόν) σε περιβάλλον με πολλές συνδεδεμένες συσκευές.

Αφού το υλικό δεν έχει υποστεί μεταβολές, θα αναρωτηθεί κανείς πως επιτυγχάνονται όλες αυτές οι βελτιώσεις! Τη διαφορά λοιπόν την κάνει το λογισμικό, δηλαδή η πλατφόρμα πάνω στην οποία λειτουργεί το σύστημα και πιο συγκεκριμένα ένα νέο πρωτόκολλο συμπίεσης δεδομένων. Τίποτα άλλο δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Αυτή η αλλαγή του τρόπου συμπίεσης κατορθώνει το εξής: Μειώνει τον όγκο των δεδομένων, οπότε το σύστημα στην πραγματικότητα, αν και τα δεδομένα παραμένουν ίδια, ο όγκος τους είναι κατά πολύ μικρότερος, με αποτέλεσμα μέσα στον ίδιο χώρο, τώρα χωράνε περισσότερες πληροφορίες. Απλό!

Συγκρίνοντας τα δύο συστήματα

Το 6 μπορεί και εξυπηρετεί πολλές περισσότερες συσκευές και στη συχνότητα 2,4 αλλά και στη συχνότατα των 5 Ghz, η οποία θεωρείτε και η πιο ‘καθαρή’, λόγω έλλειψης παρεμβολών, από άλλες συσκευές (φούρνοι μικροκυμάτων, Bluetooth κλπ).

Το 6 χρησιμοποιώντας τη νέα συμπίεση και στα δύο φάσματα συχνοτήτων, μπορεί και δημιουργεί για το χρήστη περισσότερα διαθέσιμα κανάλια.

Το WI-FI 6 υποστηρίζει ταχύτητες 10 GB/S που σημαίνει έως και 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα, από το σημερινό πρότυπο WI-FI 5.

Τέλος το μεγαλύτερο προσόν του νέου προτύπου είναι κατά τη γνώμη μου, η δυνατότητά του να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Αυτό θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό γιατί σήμερα σχεδόν σε κάθε σπίτι ή γραφείο είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν 2 – 3 υπολογιστές, μια τηλεόραση smart, μερικά smartphones, κάποια συσκευή bluetooth, κλπ, οπότε αυτή η νέα δυνατότητα κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Η τεχνολογία εξυπηρέτησης πολλαπλών χρηστών (MU-MIMO), είναι επίσης πολύ σημαντική στο νέο πρωτόκολλο,γιατί μέσω αυτής, υπάρχει η δυνατότητα  ταυτόχρονης εξυπηρέτησης, από ένα σημείο, (ROUTER). Αυτή η τεχνολογία ενσωματώνει το  σύστημα Ορθογώνιας Πολυπλεξίας Διαίρεσης Συχνοτήτων, (OFDMA), το οποίο αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί τη συχνότητα ενός καναλιού, σαν φέρουσα συχνότητα, να τη διαιρεί και εκεί πάνω να μεταφέρει πολλές διαφορετικές συχνότητες και άρα πολλές συσκευές στο ίδιο κανάλι!!! Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά των δυο προτύπων, αφού στο νέο πρότυπο λειτουργεί ταυτόχρονα, η νέα καλύτερη συμπίεση δεδομένων και ο πολυπλέκτης/διαιρέτης, του συστήματος MU-MIMO/OFDMA.

Ένα πρακτικό και επίσης σημαντικό θέμα που άφησα για το τέλος είναι αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας. Επειδή η σύνδεση και η εξυπηρέτηση γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και ο όγκος των δεδομένων παραμένει μικρός, λόγω του νέου πρωτοκόλλου συμπίεσης, είναι λογικό να επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για τους χρήστες laptop, smartphones, bluetooth, και γενικά για όσους χρησιμοποιούν mobile συσκευές.

Περισσότερα δε χρειάζεται να πω, γιατί είναι άκρως τεχνικά και άρα απολύτως άχρηστα για το μέσο χρήστη.

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Ασύρματη σύνδεση Wi-Fi 802.11ax

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε ήδη πως από τις αρχές τρέχοντος (2019), θα κυκλοφορήσει το νέο πρότυπο. Πολλές εταιρείες κατασκευής Routers όπως η TP-LINK διαθέτουν μοντέλα συμβατά για αυτή την τεχνολογία. Όμως για να επιτύχουμε αυτή τη σύνδεση θα πρέπει όλες οι συσκευές μας να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αν κάποιος διαθέτει Router WI-FI 6 και το κινητό η το laptop του, διαθέτει τεχνολογία WI-FI 4 ή 5, τότε δε θα πετύχει αυτή τη σύνδεση. Όμως η συμβατότητα θα είναι απόλυτη, δηλαδή θα συνεχίσει να συνδέεται χωρίς κανένα πρόβλημα με το κατώτερο πρότυπο, που είχε και πριν. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε από εδώ και πέρα στις αγορές μας σε wi-fi συσκευές (αν θέλουμε να έχουμε τα οφέλη της νέας σύνδεσης), είναι να υποστηρίζουν το πρότυπο WI-FI 6, οπότε σταδιακά να μπούμε στη νέα εποχή δικτύωσης του προτύπου WI-FI 6. Στην Ελλάδα οι πρώτες συσκευές αναμένονται στο τέλος του 2019.

Δείτε επίσης

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top