Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα

Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα

Έχω ήδη γράψει ένα άρθρο για τους ιούς και τα antivirus, αλλά αυτό το άρθρο είναι συμπληρωματικό και στοχεύει αποκλειστικά σε κάποια ειδικά, θα έλεγα προγράμματα που πρέπει να τρέχουμε παράλληλα με το κλασικό antivirous, μιας και είναι τα μόνα που μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα.

Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα antimalware

Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαιτέρως ότι απαγορεύεται αυστηρά να τρέχουν δύο antivirus μαζί και όταν λέμε antivirus εννοούμε τα κλασικά προγράμματα προστασίας πραγματικού χρόνου, αυτά που συνήθως ξεκινάνε μαζί με τα windows, στο παρασκήνιο, δεν απαιτούν από το χρήστη καμία ενέργεια και όταν αντιληφθούν κάποιο malware, ιό, trojan, horse, rootkit, κλπ, του απαγορεύουν την είσοδο, τον “σκοτώνουν”, τον βάζουν σε καραντίνα μέσα στο κιβώτιο ιών, και πρακτικά παύει να υπάρχει μέσα στο σύστημά μας.

Αν επιχειρήσουμε να “τρέξουμε” δύο τέτοια προγράμματα ταυτόχρονα το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι να τα βραχυκυκλώσουμε, ουσιαστικά το ένα να ακυρώσει το άλλο, λόγω διενέξεων και σε πολλές περιπτώσεις να σταματήσει ακόμα και η λειτουργία των Windows, μπορεί δε να φτάσουμε μέχρι του σημείου να μας εμφανιστούν μπλε οθόνες “blue screen“, δείγμα ασυμφωνίας, ασυμβατότητας προγραμμάτων προς το υλικό, όπου αν επιμείνουμε μπορεί να κινδυνέψει με καταστροφή όλο μας το σύστημα.

Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα bluescreen
Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα

Τι γίνεται όμως όταν, παρά το ότι χρησιμοποιούμε ένα antivirus πραγματικού χρόνου, το σύστημα μας προσβληθεί από κάποιο malware; Και αν προσβληθεί τέλος πάντων, γιατί να συμβεί αυτό! Έχω ξαναπεί πως το antivirous δεν είναι πανάκεια, μπορεί σε κάποια φάση να μην έχει ενημερωθεί πλήρως η βάση να έχει ξεφύγει δηλαδή κάποια υπογραφή ιού από τον πάροχο του προγράμματος ή ακόμα μπορεί κάποιος ιός ή κάποιο malware γενικότερα να είναι καλά καμουφλαρισμένο και να εισέλθει σαν δούρειος ίππος ή ακόμα μπορεί και εμείς οι ίδιοι να επιτρέψαμε την εγκατάσταση του μέσω κάποιου προγράμματος που κατεβάσαμε, χωρίς να προσέξουμε κατα τη διάρκεια της εγκατάστασης όταν πατάγαμε χωρίς να κοιτάμε next-next-next, όπως συνήθως γίνεται!

Η μεγαλύτερη “πληγή” και αιτία όμως, η οποία φέρνει και τα περισσότερα προβλήματα, είναι τα sites που μας επιτρέπουν να βλέπουμε ταινίες real time, ή κάποια άλλα που επιτρέπουν το κατέβασμα και την αποθήκευση στον υπολογιστή μας, είναι επίσης τα διάφορα “torent” τα οποία είναι P2P, σημείο το σημείο δηλαδή, οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται!

Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα adobe-flash-player-logo
Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα

Στα sites κυρίως αυτά με τις ταινίες και τα παιχνίδια πάλι μόνοι μας επιτρέπουμε να κατέβει κάποιο malware “δούρειος ίππος” τα γνωστά horse, όταν μας ζητάει να επιτρέψουμε την εγκατάσταση της τελευταίας δήθεν έκδοσης του Adobe Flash Player, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την Adobe φυσικά, αλλά είναι ο δούρειος ίππος όπου μέσα βρίσκεται το malware! Το γνήσιο λογότυπο της Adobe είναι αυτό που εμφανίζεται στην παραπάνω εικόνα, ενώ τα ψεύτικα είναι λίγο διαφορετικά, σίγουρα κακοφτιαγμένα και με λίγη προσοχή μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε.

Εκείνο πάλι που πρέπει να μην κατεβάζουμε είναι αυτή η περιβόητη τελευταία έκδοση της JAVA. Αυτό είναι ένα λογισμικό 100% δούρειος ίππος που πρέπει να το αποφεύγουμε, ακόμα και αν μας το ζητήσει κάποια επίσημη ιστοσελίδα καλό είναι αν από ανάγκη το εγκαταστήσουμε, αμέσως μετά να το κάνουμε απεγκατάσταση και να κάνουμε και μια σάρωση στον υπολογιστή μας. Προσοχή μην το μπερδεύουμε αυτό με τη γλώσσα προγραμματισμού  JAVA, που είναι ίσως η πιο δυνατή γλώσσα ειδικά στο Internet, ούτε με τα διάφορα java script, τα οποία είναι χρήσιμα προγράμματα.

Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα java
Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα

Η λύση: Αν τελικά έχουμε μολυνθεί με κάποιο malware αυτό που μπορούμε να κάνουμε παράλληλα με το antivirous που έχουμε ήδη εγκατεστημένο, είναι να κατεβάσουμε κάποιο anti malware και να το τρέξουμε κι’αυτό από πάνω. Μπορούμε αν και πάλι δεν τα καταφέρουμε, να κατεβάσουμε κάποιο άλλο, μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από το antivirous που διαθέτουμε, να κάνει μια βαθιά σάρωση (αυτή που κρατάει 2 – 3 ώρες αναλόγως τον υπολογιστή και το μέγεθος των αρχείων) ή ακόμα ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εξωτερικό antivirous “emergency kit“, όπου δεν το κάνουμε εγκατάσταση, αλλά το τρέχουμε από CD. Τέλος αν δε γίνει τίποτα, υπάρχουν και οι ειδικοί, στους οποίους μπορούμε να καταφύγουμε, πρέπει να ξέρετε όμως ότι δεν εξολοθρεύονται όλοι οι ιοί, αν έχουμε μολυνθεί με “rootkit” κατά πάσα πιθανότητα πάμε για format!

Στη σελίδα μας “δωρεάν προγράμματα“, θα βρείτε μερικά τέτοια προγράμματα για να κάνετε τη δουλειά σας. Ελπίζω να βοήθησα.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική – Δωρεάν προγράμματα

Τι κάνουν τα anti malware προγράμματα και γιατί είναι απαραίτητα

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top