Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

Όσοι ψάχνουν να αγοράσουν μια τηλεόραση νέας τεχνολογίας, σίγουρα θα έχουν προσέξει το χαρακτηριστικό HDR, σαν ένα πρόσθετο προσόν, να διαφημίζεται από τους κατασκευαστές κάποιων, σύγχρονων ακριβών μοντέλων τους. Τι σημαίνει όμως HDR, από που πηγάζει αυτή η νέα τεχνολογία, πόσο χρήσιμη είναι και προπάντων, πότε και σε ποιες συσκευές λειτουργεί. Τέλος θα δούμε αν η τεχνολογία αυτή λειτουργεί με χρήση μόνο της tv ή χρειάζονται κι άλλες συσκευές ώστε να πάρει κάποιος στην οθόνη του, πραγματικό HDR αποτέλεσμα!!!

Κατ αρχή να πούμε ότι η τεχνολογία HDR (High Dynamic Range), έρχεται από τη φωτογραφία και δεν είναι τίποτα άλλο, από την ικανότητα κάποιων εξειδικευμένων φωτογραφικών μηχανών, να λαμβάνουν την ίδια φωτογραφία, (διαφορετικής έκθεσης όμως), πολλές φορές, δηλαδή μια φωτογραφία με 5, 6 ή και περισσότερα καρέ. Το επόμενο βήμα συμπεριλαμβάνει την επεξεργασία των καρέ, σε ειδικό υπολογιστικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, (όπως το photoshop), ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αντίθεση, δίνοντας μέγιστες τιμές, τόσο στις αποχρώσεις του λευκού, όσο και του μαύρου χρώματος. (Μια επιφύλαξη εδώ βέβαια κρατάμε για το μαύρο, αφού στην πραγματικότητα, το μαύρο δηλώνει απουσία χρώματος!!!). Αυτή η επεξεργασία, δίνει ένα ασύλληπτα καλό, έως τέλειο αποτέλεσμα, κάνοντας τις φωτογραφίας μας ποιότητας καρτ ποστάλ.

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση 1-HDR-TV

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

Η φιλοσοφία βέβαια της τεχνολογίας αυτής σε φωτογραφική μηχανή και TV, μπορεί να είναι η ίδια, όμως εδώ μιλάμε για εντελώς διαφορετική κατάσταση, αφού στην κάμερα πρόκειται για λήψη και σύλληψη, ενώ στη TV, για απόδοση και αναπαραγωγή.

Στην τηλεόραση λοιπόν, το HDR λειτουργεί για την τελική αναπαραγωγή εικόνας με πολύ μεγαλύτερη έκταση και εύρος χρωματικής κλίμακας για πολύ πιο φωτεινά άσπρα και πολύ πιο σκούρα μαύρα. Αυτό, αλλά και η πολύ υψηλότερου εύρους απόδοση όλων των ενδιάμεσων χρωμάτων, παράγει μια πιο δυναμική εικόνα που κάνει τις υπόλοιπες  που στερούνται HDR οθόνες, να δείχνουν θαμπές και άτονες, έναντι αυτών που τη διαθέτουν. Να πούμε εδώ ότι το HDR είναι το επόμενο βήμα του 4Κ (Ultra HD).

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση 2-hdr-conon-camera

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

Το πρότυπο που ορίζει τις οθόνες HDR, είναι το Ultra HD Premium. Αυτός ο ορισμός δόθηκε πολύ πρόσφατα από την UHD Alliance, μια ένωση κατασκευαστών TV, εταιριών τεχνολογίας και κινηματογραφικών στούντιο, (τον πλέον έγκυρο φορέα), με στόχο να προλάβουν την παραποίηση του όρου HDR. Πριν τον επίσημο αυτό ορισμό, ο κάθε κατασκευαστής όριζε το HDR όπως ήθελε και με βάση τα δικά του standard. 

Όμως αφού το HDR αφορά βασικά το εύρος των χρωμάτων και την απόλυτη αντίθεση, με το τελευταίο πρωτόκολλο ορίστηκαν οι απόλυτοι αριθμοί, από τους οποίους δεν πρέπει να ξεφεύγει μια οθόνη, προκειμένου να μπορεί να χαρακτηριστεί επισήμως ως HDR.

Απόκριση αντίθεσης (Αντίθεση)
Η αντίθεση (Contrast) είναι το σημαντικότερο μέγεθος που ορίζει το πόσο καλά δείχνει η εικόνα σε μια τηλεόραση. Ουσιαστικά είναι η διαφορά (απόσταση) μεταξύ λευκού και μαύρου. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διαφορά, τόσο καθαρότερη έντονη και διαυγής είναι η εικόνα.

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση 4-HDR-Contrast-Ratio

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

Υπάρχουν δύο τιμές που μας ενδιαφέρουν: η μέγιστη φωτεινότητα και το επίπεδο του μαύρου. Και τα δύο μετρώνται σε nits. Έτσι, για παράδειγμα, μια οθόνη μπορεί να έχει μέγιστη φωτεινότητα 1000 nits και επίπεδο μαύρου 0,01 nits. Η διαφορά των δύο αυτών τιμών είναι γνωστή ως απόκριση αντίθεσης (contrast ratio). Για να πάρει μια οθόνη τον τίτλο HDR, θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τιμές των παραπάνω μεγεθών.

Εύρος Χρωματικής κλίμακας (Χρώμα)
Αυτό είναι το δεύτερο εξίσου χαρακτηριστικό μέγεθος που ξεχωρίζει μια HDR TV από μια κοινή τηλεόραση. Όταν μιλάμε για το χρώμα σαν μέγεθος που πρέπει να έχει μια HDR TV, εννοούμε ότι πρέπει να μπορεί να αναπαράγει 10 bit χρώμα, αντί των 8 bit των κανονικών. Αυτό σημαίνει απλά, μεγάλο βάθος χρώματος. Για να γίνει κατανοητή η τεράστια διαφορά, το 10 bit χρώμα περιλαμβάνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο διαφορετικές αποχρώσεις, ενώ το 8 bit, μόλις 16 εκατομμύρια.

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση 3 HDR color

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό, ότι με το 10 bit χρώμα, οι HDR τηλεοράσεις μπορούν να αναπαράγουν πολύ πιο οξείες αντιθέσεις, πιο έντονες σε εύρος και βαθιές σκιές, πιο απαλές μεταβάσεις και τελικά πολύ πιο ρεαλιστική και τρισδιάστατη εικόνα.

Επίσης, μια HDR TV πρέπει να μπορεί να αναπαράγει αυτό που λέγεται Ρ3 χρώμα, το οποίο ουσιαστικά είναι το εύρος της χρωματικής κλίμακας (colour spectrum) που αφορά το συγκεκριμένο standar. Αυτό το P3 είναι ότι πιο κοντινό, ως προς το πλήρες RGP, που αφορά τα χρώματα του πραγματικού κόσμου. Μέχρι τώρα, πρωτόκολλα όπως το sRGB, ή το Adobe RGB, μας έδιναν το αποτέλεσμα που όλοι ξέρουμε. Το P3 όμως, όλα αυτά τα αφήνει χιλιόμετρα πίσω.

Αν αγοράσω μια TV HDR, θα βλέπω πραγματικά εικόνα επιπέδου HDR

Για να αναπαράγει μια τηλεόραση, εικόνα επιπέδου HDR, εννοείται πως θα πρέπει αυτό να έχει ληφθεί ως HDR. Δηλαδή είτε πρόκειται για λήψη μέσα από studio, εξωτερικό γύρισμα, κινηματογραφική παραγωγή κλπ, η λήψη θα πρέπει να έχει γίνει με τη μέθοδο αυτή.

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση 5-HDR-TV-2

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

Όσον αφορά την οικιακή αναπαραγωγή, αν έχετε ένα δίσκο UHD Blu-ray με HDR περιεχόμενο, για να μπορέσετε να τον δείτε σωστά σε μια HDR TV, θα πρέπει επίσης να έχετε συσκευή UHD Blu-ray με υποστήριξη HDR αναπαραγωγής.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει όλες οι συσκευές, απόδοσης – αναπαραγωγής (και DVD και TV) να έχουν HDR δυνατότητα, όπως επίσης και το περιεχόμενο του οπτικού δίσκου, να έχει παραχθεί κι αυτό, (εννοώ πχ το γύρισμα μιας ταινίας), με HDR τεχνολογία; Αυτό το ερώτημα το απαντάει ο κάθε ένας μόνος του, ανάλογα την οικονομική του δυνατότητα ή και τη ζέση του, στην παρακολούθηση ταινιών, στο σπίτι. Πάντως οι εταιρίες παραγωγής κινηματογράφου, ήδη από το 2016, έχουν αρχίσει να παράγουν περιεχόμενο, με αυτή την τεχνολογία, οπότε αποφασίστε και πράξτε ανάλογα!

Δείτε επίσης

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική Δωρεάν προγράμματα

Τι είναι η τεχνολογία HDR στην τηλεόραση

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top