Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Τι είναι οι ιοί και τα malware

Έχω αναφέρει ήδη και στην κεντρική σελίδα “δωρεάν προγράμματα” ότι αυτός που περιηγείται στο διαδίκτυο χωρίς κάποιο Antivirus, θυμίζει περισσότερο Ιάπωνα καμικάζι, παρά χρήστη υπολογιστή! Για καλή μας τύχη όμως, δεν είναι υποχρεωτικό αυτήν την υπηρεσία να την πληρώσουμε. Υπάρχουν ένα σωρό δωρεάν Antivirus τα οποία δουλεύουν πολύ καλά, κι ας είναι δωρεάν, επειδή οι εταιρείες που τα διαθέτουν προσβλέπουν στο μέλλον. Περιμένουν δηλαδή από εμάς, μετά από κάποιο χρόνο δωρεάν χρήσης να μείνουμε ευχαριστημένοι και να προβούμε τελικά σε κάποια αγορά του προϊόντος, όπου εννοείτε ότι η προστασία θα είναι λογικά ακόμα καλύτερη.

Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου ANTIVIRUS
Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Ένας άλλος λόγος που αυτά τα ωραία προγράμματα μοιράζονται δωρεάν, είναι η προσπάθεια που κάνουν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης να μας “πασάρουν” και διάφορα add για τους browsers ή να μας αλλάξουν τη μηχανή αναζήτησης και από τη google να βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε με την ASK ή και γω δεν ξέρω με ποια άλλη, και διάφορα τέτοια.

Ποια είναι η διαφορά του free antivirus από το επί πληρωμή; Καμία, αν ξέρουμε να το λειτουργήσουμε και  να το συμπληρώσουμε με κάποια στοιχεία που του λείπουν και υπάρχουν σε άλλα, επίσης δωρεάν προγράμματα όπως είναι το adware cleaner και το Malwarebytes Anti-Malware πχ ή κάποια άλλα παρόμοια. Αρχικά να πούμε ότι το σύνολο των ιών είναι το malware που σημαίνει “malicious software“, δηλαδή κακόβουλο λογισμικό.

Ο ιός είναι κομμάτι των διαφόρων malware και συνήθως αυτό που κάνει είναι να αντιγράφει τον εαυτό του και να διαδίδεται μέσα στο σύστημα, γεμίζοντας το δίσκο, αυτό όμως δεν είναι σίγουρο γιατί υπάρχουν ιοί που μπορεί να διαγράψουν τα αρχεία μας ή ολόκληρο το λειτουργικό και ακόμα χειρότερα να καταστρέψουν και την μητρική πλακέτα του υπολογιστή μας σβήνοντας το BIOS, όπου BIOS= Basic Input/Output System. 

Ο ιός μπορεί να μολύνει τα αρχεία μας ή και τα προγράμματά μας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης και για να διαδοθεί από τον έναν υπολογιστή στον άλλον, πρέπει να υπάρξει ανθρώπινη δραστηριότητα, πχ να στείλουμε κάτι εμείς οι ίδιοι σε κάποιον άλλον και αυτό που στείλαμε να έχει μέσα τον ιό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν παίρνουμε κάποιο “φλασάκι” και καλό είναι πριν το τρέξουμε να το ελέγξουμε με κάποιο antivirus. 

Διάφορα είδη malware συνοπτικά στην παρακάτω λίστα

  • Ιός (virus)
  • Κατασκοπεία (spyware)
  • Ό,τι μας εκθέτει (backdoor, trojan, horse κ.α}
  • Προβολή διαφημίσεων (adware)
  • Διάδοση μέσω διαδικτύου (worm)
  • Τρομακτικά (Scareware)
  • Καταγραφή πληκτρολογίου (keylogger)
  • Κεντρικά (Routkit)
  • Λύτρα (Ransomware)

Τα spyware παρακολουθούν τον υπολογιστή μας και κλέβουν όλα μας τα password (και τα τραπεζικά). Αυτά είναι τα κακοήθη, γιατί υπάρχουν και spyware ανώδυνα που παρακολουθούν τις κινήσεις μας για να μας αποστέλλουν στοχευμένες διαφημίσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι ξενιστές και πρέπει να τους καταργούμε γιατί ό,τι και να είναι καταναλώνουν πόρους και καθυστερούν το σύστημα.

Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου spyware-logo-jpg
Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Τα λεγόμενα backdoor (πίσω πόρτα), trojan, horce και διάφορα άλλα της ίδιας οικογένειας, ανοίγουν πόρτες στον υπολογιστή μας ώστε να μπορεί να έχει κάποιος πλήρη πρόσβαση από μακριά και με αυτόν τον τρόπο κυρίως οι spammers, στέλνουν παράνομα διαφημιστικά μηνύματα αλλά και μας εγκαθιστούν και ό,τι άλλο θέλουν. Συνήθως είναι αθόρυβα για να μην τα αντιλαμβανόμαστε, δεν καθυστερούν τον υπολογιστή μας αλλά με δεδομένο πως ανοίγουν τρύπες για εισβολή στο σύστημά μας, είναι άκρως επικίνδυνα. Αν θέλουμε να τα αποφύγουμε είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε “σπασμένα παιχνίδια” από το Internet, αλλά και “σπασμένα προγράμματα” γιατί τα trojian τα horse και τα backdoor, βρίσκονται κυρίως μέσα στα σπαστήρια !

Adware Αυτά εγκαθίστανται κυρίως στον browser μας είτε σαν μπάρες εργαλείων είτε σαν κρυφά προγράμματα και σκοπό έχουν την προβολή διαφημίσεων συνήθων pop up (εμφανίζονται ξαφνικά όταν επισκεπτόμαστε κάποια ιστοσελίδη) και πολλές φορές όταν περνάμε τον κέρσορα πάνω από λέξεις “κλειδιά”. Πολλές φορές τα συναντάμε μαζί με spyware, για να μπορούν να στέλνουν πιo στοχευμένες διαφημίσεις.

Worm Αυτά λειτουργούν όπως οι ιοί είναι όμως πολύ επιθετικά ως προς τη διάδοση τους, γιατί έχουν την ικανότητα να καταλαμβάνουν τη λίστα με τα e-mail μας και μόνα τους να στέλνουν ,εκ πρώτης όψεως, κανονική mail όπου όμως όσοι τα ανοίξουν μολύνουν και τους δικούς τους υπολογιστές κ.ο.κ. Όπως καταλαβαίνετε η πρόοδος μετάδοσης μέσω διαδικτύου είναι γεωμετρική και θεωρούνται ώς η κύρια αιτία διάδοσης ιών.

Scareware Τα λεγόμενα και τρομακτικά, είναι Adware ή και Spyware και προσπαθούν να μας πείσουν να τα εγκαταστήσουμε μέσω προγραμμάτων που δήθεν έλεγξαν του υπολογιστή μας και βρήκαν 8000 προβλήματα και το πρόγραμμα αυτό, δήθεν θα τα διορθώσει. Το μόνο που θα γίνει είναι να γεμίσουμε διαφημίσεις και το χειρότερο, το θράσος τους είναι τόσο μεγάλο, που μας ζητάνε και λεφτά για να μας επιτρέψουν την εγκατάσταση, δηλαδή με λίγα λόγια μας ζητάνε να τους πληρώσουμε για να μας μολύνουν τον υπολογιστή μας!!!

Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου Spybot-photo-himaira
Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

keylogger Τα keylogger κατ’αρχήν είναι νόμιμα προγράμματα που καταγράφουν ό,τι πληκτρολογούμε και τα χρησιμοποιούν κυρίως εταιρείες για να μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των υπαλλήλων. Όμως διάφοροι hackers μέσω κάποιου backdoor προγράμματος (trojan, horse, κλπ), στέλνοντας το στον υπολογιστή μας καταγράφουν όλη μας τη δραστηριότητα και τα password μας. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα του spy keylogger!!!
Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου antikeylogger
Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Routkit Από το πρώτο συνθετικό το “root” καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια μόλυνση που αφορά τον πυρήνα. Εκεί ακριβώς στοχεύουν τα routkit τα οποία είναι εντελώς αθόρυβα και αόρατα. Δεν φαίνονται ούτε στη διαχείρηση εργασιών ούτε στην έναρξη και δεν υπάρχει τρόπος να τα εντοπίσουμε. Εγκαθίστανται στον πυρήνα των windows, γίνονται μέρος του συστήματος και ελέγχουν απόλυτα τον υπολογιστή μας. Αν μολυνθεί ο υπολογιστής μας από routkit, ο μόνος τρόπος απαλλαγής είναι το format και η εκ νέου εγκατάσταση του λειτουργικού.

Ransomware Αυτό είναι ένα malware “ειδικού σκοπού” που κατασκευάστηκε για να μας εκβιάζει και να ζητάει λύτρα όπως το γνωστό πια σε όλους μας ειδοποιητήριο δήθεν από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Κρατάει όμηρο τον υπολογιστή μας και μας ζητάει να καταθέσουμε κάποιο ποσόν για να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη λειτουργία του. Μερικοί, στην αρχή τουλάχιστον ξεγελάστηκαν και κατέθεσαν ηλεκτρονικά 100 ευρώ για να τους ξεκλειδώσει το σύστημά τους. Το ποσό αυτό εμφανιζόταν τάχα σαν πρόστιμο για δήθεν παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο. Μερικά από αυτά τα malware εγκαθίστανται στον browser, οπότε άμα κλείσουμε και ξανανοίξουμε τον περιηγητή μας όλα είναι εντάξει. Κάποια άλλα όμως κάθονται στην έναρξη και δεν αφήνουν το σύστημα να εκκινήσει.
Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου Ransomware-example-800x555
Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

Αυτή η δεύτερη κατηγορία απαιτεί επίσκεψη σε ειδικό και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί είτε με επαναφορά του υπολογιστή σε προηγούμενο είδωλο συστήματος ή format. Υπάρχει όμως και μια εκδοχή αυτού malware η οποία κάνει κωδικοποίηση των δεδομένων μας CryptoLocker, και μετά απαιτεί κάποιο ποσό για να μας στείλει το κλειδί να μπορέσουμε να κάνουμε αποκωδικοποίηση και να ανοίξουμε τα αρχεία μας. Είναι όμως απίθανο να εμπιστευθει κάποιος αυτούς τους απατεώνες και να τους στείλει χρήματα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν πράγματι θα στείλουν το κλειδί. Αυτό το malware δεν αντιμετωπίζεται και ο μόνος τρόπος να μη χάσουμε αρχεία είναι να παίρνουμε τακτικά backup. Μπορείτε πατώντας εδώ να μεταφερθείτε στη σελίδα “δωρεάν προγράμματα” και να κατεβάσετε κάποιο από τα antivirus που έχουμε επιλέξει για εσάς.

Σημαντικό!!! Τα επί πληρωμή antivirus έχουν όλες τις ασπίδες ενεργές και προστατεύουν σε πραγματικό χρόνο τον υπολογιστή μας από κάθε είδους επίθεση, χωρίς να χρειάζεται να τρέξουμε εμείς χειροκίνητα κάποια συμπληρωματικά εργαλεία, γι’αυτό και η χρήση τους συνίσταται ανεπιφύλακτα ειδικά όταν πρόκειται για χρήστες οι οποίοι δεν είναι ειδικοί και θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς. Η αμέσως καλύτερη περίπτωση βέβαια είναι το free antivirus, αλλά με τίποτα, το καθόλου antivirus, γιατί η δικαιολογία “προσέχω τους ιστοτόπους που επισκέπτομαι” είναι εντελώς αβάσιμη, αφού οι hackers μας βρίσκουν μόνοι τους, και δεν περιμένουν να τους βρούμε εμείς.

Συνιστώ να δείτε και το άρθρο μου που αναφέρεται στο extra antimalware προγράμματα από εδώ.

Δείτε επίσης:

Αν έχετε προβλήματα με τον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να τα λύσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια που δίνω από εδώ, επισκεφθείτε το site μας: http://sfakianakis.net.gr και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας δώσουμε λύση. Επίσης αν θέλετε να εγκαταστήσετε Windows, ή κάποιο άλλο λειτουργικό, πχ Linux, παράλληλα με τα Windows ή μόνα τους, ή ακόμα και κάποιες εφαρμογές, όπως Office, Photoshop, Premier, κλπ, ρωτήστε μας. Έχουμε λύσεις για όλα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  Δωρεάν προγράμματα

Ποιο Antivirus να επιλέξω για τον υπολογιστή μου

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

4 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η Anastasios mpilias λέει:

    Ευχαριστουμε πολυ !!!

  2. Ο/Η Θανος λέει:

    Η ενημερωση που κανετε και οσα γραφετε με εχουν θωρακισει αρκετα
    Ευχαριστω πολυ

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top