Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux

Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την εγκατάσταση, ενημέρωση και αναβάθμιση του λογισμικού που αφορά το υλικό του υπολογιστή, (Υλικολογισμικό ή Firmeware) είχαν όλοι οι χρήστες του Linux, σε όλες τις εκδοχές του, είτε δηλαδή έκαναν χρήση του γνωστού μας UBUNTU, είτε του FEDORA είτε του LUBUNTU κλπ. Αν βέβαια κάποιος χρήστης ήταν ταυτόχρονα και προγραμματιστής τότε τα προβλήματα ήταν πολύ μικρότερο, αφού μέσα από τη γραμμή εντολών της κονσόλας μπορούσε πάντα να κάνει κάποιες χειροκίνητες εγκαταστάσεις. Όμως οι χρήστες προγραμματιστές είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Πολλοί ξεπερνούσαν  το πρόβλημα αυτό κάνοντας παράλληλη εγκατάσταση, έχοντας δηλαδή εγκατεστημένα
Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux

Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux LINUX_LOGOS
Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux

μαζί με τα Linux και τα Windows, ή επάνω στον HDD ή εγκαθιστώντας τα Linux μέσα από τα windows σαν WUBI. Αυτό όμως είναι λίγο παράδοξο υπό την έννοια ότι κάποιος που χρησιμοποιεί Linux το κάνει όχι μόνο για τα καλά που έχει αυτό το σύστημα, αλλά και για να απαλλαγεί από τα Windows. Ειδικότερα κάποιες εταιρείες που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν “σπασμένα” Windows και προτιμούσαν για οικονομικούς λόγους τα Linux (τα οποία δέχονται σαφώς και λιγότερες επιθέσεις από ιούς), είχαν αυτή τη δέσμευση και αυτόν τον προβληματισμό.

Τώρα όμως φαίνεται πως αυτό το πρόβλημα είναι κοντά στη λύση του, γιατί όπως σήμερα έμαθα από την Ελληνική κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, τη γνωστή ΕΛ/ΛΑΚ (της οποίας είμαι μέλος), γίνεται μια προσπάθεια, μέσα από το “Linux Vendor Firmware Service“, (δε λειτουργεί προσωρινά),  δημιουργίας βιβλιοθηκών λογισμικού όλων των κατασκευαστών υλικού, όπου μέσω του αποθετηρίου της Linux θα κάνει αυτή τη δουλειά για μας.
Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux

Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux RICHARD_HUGHESΔημιουργός του project είναι o Richard Hughes και με ανάρτηση στο προσωπικό του blog ζητάει από τους ενδιαφερόμενους βοήθεια προκειμένου να αποπερατωθεί αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Να αναλύσουμε εδώ με λίγα λόγια ποιος ακριβώς είναι ο τρόπος λειτουργίας αυτού του προγράμματος.

Αρχικά δημιουργήθηκε ένα αποθετήριο όπου εκεί καλούνται όλοι οι κατασκευαστές να υποβάλουν τις ενημερώσεις τους, καθώς και έναν μηχανισμό για την αποστολή και εγκατάστασή τους, στα μηχανήματα των χρηστών. Οι ενημερώσεις κατά την υποβολή τους ελέγχονται ώστε να εξασφαλιστεί η ορθότητα τους και κατόπιν υπογράφονται ψηφιακά ώστε να εξασφαλιστεί και η εγκυρότητά τους που είναι και το πλέον σημαντικό! Έπειτα τα πακέτα προωθούνται στους διακομιστές  της πλατφόρμας, ενώ τα μεταδεδομένα  τους καταχωρούνται και αυτά σε μια βάση δεδομένων ή μεταδεδομένων καλύτερα.

Έχει συγκροτηθεί ήδη μια υπηρεσία η οποία σαρώνει τα μηχανήματα των χρηστών και ταυτόχρονα τη βάση δεδομένων του συστήματος και όταν διαπιστώσει νέο λογισμικό ειδοποιεί το χρήστη ο οποίος πλέον μπορεί να την πραγματοποιήσει είτε από κάποιο γραφικό πρόγραμμα (π.χ. gnome-software), είτε από κονσόλα ή απ’ ευθείας μέσω του διαύλου D-Bus.

Αυτή τη στιγμή, το LVFS είναι σε στάδιο beta, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του κατ’αρχήν στην πλατφόρμα της Fedora 23 ή 24. Ο σχεδιασμός προς το παρόν αφορά μόνο προσωπικούς υπολογιστές, αλλά οι πληροφορίες μας, λένε πως θα επεκταθεί γρήγορα και σε servers αλλά και σε κινητά τηλέφωνα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει ας επισκεφθεί τη blog του εμπνευστή της ιδέας (στο παραπάνω link). 

Η προσωπική μου γνώμη (αν το project αυτό ολοκληρωθεί κατά 100%)  είναι πως το τέλος των λειτουργικών κλειστού κώδικα έφτασε ή είναι τέλος πάντων προ των πυλών. Ποιος θα αγοράσει Windows για τον υπολογιστή του, αν η Linux μπορέσει και του υποστηρίξει το βασικό αλλά και το περιφερειακό υλικό του. Μάλλον κανένας!!!
Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική – Δωρεάν προγράμματα

Αναβάθμιση υλικολογισμικού (Firmware) στο Linux

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top