Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Ένα εξαιρετικό πολυεργαλείο, ίσως ο Ελβετικός σουγιάς του υπολογιστή, που δεν επιτρέπεται να λείπει από κανένα σύστημα! Όμως προσοχή, γιατί οι ισχυρές εφαρμογές που διαθέτει, στα χέρια ενός αδαούς, θα μπορούσαν να αποβούν και καταστροφικές, (αυτό ισχύει άλλωστε για όλα τα ισχυρά όπλα).

 Δείτε σε αυτό το άρθρο, όλες τις χρήσεις, τα εργαλεία, τις μεθόδους, αλλά και τον σωστό τρόπο χρήσης του CCleaner, ώστε να μπορέσετε με ασφάλεια να εκμεταλλευτείτε όλες του τις δυνατότητες.

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 1-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Αρχικά πρέπει να κατεβάσουμε τη νέα έκδοση του CCleaner από τη διεύθυνση:  http://www.piriform.com/ccleaner  και το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας, με το γνωστό τρόπο εγκατάστασης. Προσέχουμε η έκδοση να είναι 32 ή 64 bit, ανάλογα με το λειτουργικό μας, (αν επιλέξουμε την portable έκδοση), η οποία και αυτή είναι αποδεκτή, αλλά έχει μια δυνατότητα λιγότερη, δεν μπορεί να μπει σε λειτουργία ‘monitoring‘, δηλαδή δεν μπορεί να παρακολουθεί τον υπολογιστή σε μόνιμη βάση, για άχρηστα αρχεία. Αν δεν σας ενδιαφέρει αυτή η λειτουργία, (εμένα δε με ενδιαφέρει), μπορείτε να κάνετε χρήση της portable έκδοσης, για λιγότερο βάρος στο λειτουργικό.

Το πρώτο εργαλείο που θα δούμε είναι ο απεγκαταστάτης

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 2-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Επιλέγοντας ‘εργαλεία -> απεγκατάσταση‘, μέσα στο παράθυρο της εφαρμογής, βλέπουμε όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα και από εκεί επιλέγουμε όποιο θέλουμε και το απεγκαθιστούμε, με δεξί κλικ, όπως και με το εργαλείο που διαθέτουν ήδη τα Windows. Όμως εδώ υπάρχουν περισσότερες επιλογές, όπως η ΄μετονομασία‘, που μας επιτρέπει να αλλάξουμε το όνομα της εφαρμογής, ‘διαγραφή‘, όπου δεν διαγράφουμε μόνο το πρόγραμμα, αλλά και την καταχώρηση του μέσα στο σύστημα (σαν να μην υπήρξε ποτέ), αρκεί να διαγράψουμε μετά μόνοι μας και το αρχείο ‘uninstall‘ του προγράμματος, υπάρχει επίσης η επιλογή ‘επιδιόρθωση‘, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιδιορθώσει κάποια προβλήματα της εφαρμογής, αν δυσλειτουργεί.

Η τελευταία επιλογή από το menu ‘αποθήκευση σε αρχείο κειμένου‘, είναι πολύ χρήσιμη, γιατί ενώ δεν έχει κάποια δράση, εξάγει ένα αρχείο κειμένου με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα που υπάρχουν στο σύστημά μας, και για να ξέρουμε τι έχουμε, αλλά και για να το χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση Format, ώστε εύκολα να ξανά εγκαταστήσουμε στο νέο μας σύστημα, όλες τις παλιές εφαρμογές. Βέβαια το φόρτε του CCleaner δεν είναι η απεγκατάσταση προγραμμάτων. Αν θέλετε να κάνετε καθαρή, ολική και σε βάθος απεγκατάσταση, επιλέξτε το RevoUninsaller, που είναι και το κορυφαίο της κατηγορίας. Δείτε το σχετικό άρθρο μου, για το RevoUninstaller

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 3-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Το επόμενο εργαλείο που θα δούμε είναι η ‘εκκίνηση‘. Από αυτή την επιλογή, στο παράθυρο της εφαρμογής βλέπουμε όσα προγράμματα ξεκινάνε μαζί μα τα Windows. Πολλά προγράμματα από προεπιλογή ξεκινάνε μαζί με τα Windows, χωρίς να ερωτηθούμε και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να αργεί πολύ να ξεκινήσει ο υπολογιστής μας. Εύκολα, πατώντας επάνω τους μπορούμε να απενεργοποιήσουμε όσες εφαρμογές δεν χρειαζόμαστε από τις επιλογές που βρίσκονται στο δεξί μέρος του παραθύρου. Εννοείτε ότι όποτε θέλουμε μπορούμε να αναστρέψουμε την επιλογή μας. Σε αυτή την ενότητα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε και κάποια plugins που βρίσκονται στους Browsers και καθυστερούν την περιήγησή μας στο Internet.

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 4-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Ανάλυση δίσκου. Ένα εργαλείο που μας δείχνει όχι μόνο πόσο χώρο καταλαμβάνουν τα διάφορα αρχεία στο δίσκο, αλλά ομαδοποιεί τα αρχεία ανάλογα με τον τύπο τους και το είδος, όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα.

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 5-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Η εύρεση των διπλών αρχείων είναι και αυτή μια καινούργια δυνατότητα που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε διπλά αρχεία, πχ φωτογραφίες που έχουμε ίδιες σε διάφορους φακέλους και με δεξί κλικ να τα συγκεντρώσουμε σε έναν φάκελο, προς έλεγχο ή διαγραφή.

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 6-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Επαναφορά συστήματος. Η επαναφορά συστήματος είναι μια διαδικασία που υπάρχει και στα ίδια τα Windows, μόνο που το εργαλείο που διαθέτουν τα windows δεν μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε. Το CCleaner μας επιτρέπει να διαγράψουμε όσα και όποια σημεία θέλουμε, κρατώντας όμως όσα σημεία επαναφοράς ίσως μας χρειαστούν στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα με την διαγραφή, εξοικονομούμε χώρο στο δίσκο. Βεβαίως τα ίδια τα windows δεν επιτρέπουν με κανένα τρόπο να σβήσουμε το τελευταίο σημείο επαναφοράς, που αποτελεί άλλωστε και το μοναδικό αποθηκευμένο αρχείο με το οποίο μπορούμε να επαναφέρουμε το σύστημα μας, αν για κάποιο λόγο αστοχήσει είτε στην εκκίνηση ή οπουδήποτε αλλού.

Μία πολύ ξεχωριστή λειτουργία, είναι αυτή της οριστικής διαγραφής δεδομένων του δίσκου. Πρόκειται για δυνατότητα που έχει το CCleaner να πραγματοποιεί μη αναστρέψιμη διαγραφή, (ασφαλή). Για το θέμα της οριστικής διαγραφής δίσκου μπορείτε να δείτε προηγούμενο άρθρο μου, από εδώ.

Καθαρισμός των Windows

Με το CCleaner έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε βαθύ καθαρισμό του λειτουργικού μας, όσον αφορά αυτό καθ’αυτό το λειτουργικό, αλλά και τους Browsers. Η χρήση του υπολογιστή, κάθε μέρα που περνάει έχει σαν αποτέλεσμα να μαζεύονται σε διάφορα σημεία του συστήματος, ένα σωρό άχρηστα αρχεία, που σιγά σιγά δυσκολεύουν τη λειτουργία του. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις και αστάθειες οι οποίες είναι ανάλογες με τη δύναμη και το μέγεθος του Hardwate. Όσο πιο δυνατό είναι το μηχάνημα, τόσο πιο πολύ θα αργήσει να μας παρουσιάζει τα συμπτώματα. Επειδή όμως το 90% των υπολογιστών είναι της τάξης των 500 ευρώ και άρα δεν αξίζουν τίποτα, τα συμπτώματα αρχίζουν και παρουσιάζονται ακόμα και μετά από έναν ή δυο μήνες λειτουργίας. 

Στην ενότητα εργαλείων ‘καθαριστής‘ και στην επιλογή ‘WINDOWS‘, βρίσκεται η λύση του καθαρισμού. Την πρώτη φορά που θα τρέξετε το CCleaner αφήστε τσεκαρισμένες της default επιλογές, αν όμως το τρέχετε σε τακτικά διαστήματα, (δεν χρειάζεται περισσότερο από μια φορά το μήνα), στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τις ενδεδειγμένες επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αφήσετε και τις default επιλογές μόνιμα τσεκαρισμένες, αν θέλετε.

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 7-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Στην ίδια ενότητα εργαλείων, δηλαδή στην ‘καθαριστής‘ η επόμενη επιλογή είναι το ‘εφαρμογές‘, που θα δούμε τώρα και αφορά Browsers τρίτων κατασκευαστών, (εκτός explorer). Και εκεί μπορούμε να αφήσουμε τις προεπιλογές, αλλά στην παρακάτω εικόνα, δείχνω τις ενδεδειγμένες.

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner 8-CCleaner

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

Καλό είναι την πρώτη φορά που θα τρέξετε τον καθαριστή, να αφήσετε τις default ρυθμίσεις, αλλά αν το τρέχετε τακτικά, θεωρώ ότι οι ρυθμίσεις στην παραπάνω εικόνα είναι οι καλύτερες. Τα cookies αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει στους ιστότοπους που επισκέπτεστε και τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε για να μπείτε σε σελίδες, όπως το facebook ή τα e mail σας. Αν διαγράφετε και τα cookies λοιπόν, θα πρέπει να ξανά βάζετε κωδικούς σε όλα τα site που το ζητάνε. Αν θέλετε να τους κρύψετε από κάποιους, τσεκάρετε και αυτή την επιλογή.

Αν όμως είστε ο μοναδικός χρήστης του υπολογιστή αφήστε το ξετσεκαρισμένο και γλιτώστε την ταλαιπωρία. Καλό είναι επίσης να αφήσετε τσεκαρισμένη την επιλογή ‘συμπίεση βάσης δεδομένων‘, γιατί σας γλυτώνει χώρο στο δίσκο. Αν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να τα τσεκάρετε όλα. Εκτός από μια καθυστέρηση την πρώτη φορά που θα ξαναμπείτε σε κάποιο site, άλλη επίπτωση δεν υπάρχει, (εννοώ πως αποκλείεται να γίνει κάποια ζημιά).Αν θέλετε μπορείτε να δείτε το σχετικό VIDEO που έχω δημιουργήσει και ίσως σας βοηθήσει περισσότερο να κατανοήσετε τη λειτουργία του.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική Δωρεάν προγράμματα

Όλες οι ρυθμίσεις και λειτουργίες του CCleaner

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top