Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash, μια παλιά ιστορία, παλιά όσο και τα USB Flash, τα γνωστά μας ‘στικάκια’, που δεν θα μπορούσαν να μείνουν απ’έξω στην προσπάθεια των κακόβουλων, να βλάψουν το σύστημά μας. Είναι μια σίγουρη μέθοδος γιατί συνήθως τα παίρνουμε από κάποιον γνωστό ή φίλο και ποτέ δεν κοιτάμε αν είναι ‘καθαρά’

Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, έχει καταστήσει τα USB Flash, τον νούμερο 1 παράγοντα μόλυνσης για τα pc μας!! Αφού το πήρα από

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash usb-flash

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

έναν φίλο μου, τι θα έχει; Αν είχε κάτι, δεν θα το είχε δει εκείνος; Μα τα mallware δεν είναι πάντα καταστροφικά, μπορεί να έχουμε κάποιο, στον υπολογιστή μας, για χρόνια και να μην έχουμε καταλάβει τίποτα, αλλά αυτό, αθόρυβα και στο παρασκήνιο, να μας κλέβει όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ή να κατασκοπεύει όλες τις κινήσεις μας και να στέλνει στον ιδιοκτήτη του μια πλήρη αναφορά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στοχευμένη διαφήμιση, ή ακόμα χειρότερα για αγορές μέσω της πιστωτικής μας!!!

Ο τρόπος που λειτουργούν οι ιοί που είναι φτιαγμένοι για τα στικάκια, είναι αυτός της αυτόματης εκτέλεσης. Αυτό σημαίνει ότι μόλις βάλουμε το stick σε κάποια θύρα, τότε ο ιός αρχίζει και εκτελείται, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε εμείς κάποια ενέργεια, αλλά κυρίως (και εδώ είναι η δύναμή του) χωρίς να καταλάβουμε κάτι!!!

Ευτυχώς για εμάς, πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατασκευής antivirus, διαθέτουν και τέτοια δωρεάν συμπληρωματικά εργαλεία, ώστε να προστατευόμαστε από τέτοιου είδους επιθέσεις. Ο βασικός τρόπος λειτουργίας αυτών των προστατευτικών προγραμμάτων είναι σε πρώτη φάση να σταματούν κάθε πρόγραμμα, (καλό ή κακό), που προσπαθεί να εκτελεστεί αυτόματα και στη συνέχεια, ο έλεγχος των αρχείων και των exe που υπάρχουν μέσα στο USB Flash. Παρακάτω θα δούμε και θα αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας από μερικά τέτοια προγράμματα, τα οποία είναι ελεύθερα (free) για να επιλέξετε και να κατεβάσετε όποιο προτιμάτε, (ένα θα κατεβάσετε, όχι όλα!!).

Panda USB Vaccine

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash 2 hqdefault

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

Απενεργοποιεί από τον υπολογιστή τη λειτουργία autorun, που σημαίνει ότι παύει η αυτόματη εκτέλεση και από CD/DVD, και στη συνέχεια επεμβαίνει και μέσα στο φλασάκι, απενεργοποιώντας όποιο αρχείο ‘autorun.inf‘ βρει. Οπότε το μολυσμένο αρχείο καθίσταται ουσιαστικά ανενεργό. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Ninja Pendisk

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash 3-ninja

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

Το Ninja Pendisk λειτουργεί στο παρασκήνιο και δραστηριοποιείται μόνο του, μόλις αντιληφθεί την είσοδο κάποιου USB. Αυτό που κάνει είναι να εξαλείφει εντελώς αρχεία τύπου autorun.inf και cftmon.exe. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

The USB Program

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash 4-usb program

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

Αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί με άλλο τρόπο. Μετονομάζει το αρχείο autorun.inf και προσθέτει μετά την επέκταση εφαρμογής, ημερομηνία και ώρα. Επίσης καταφέρνει να το αποκαλύπτει ώστε να μπορούμε να το δούμε, παύει δηλαδή να είναι κρυφό. Αν σας αρέσει αυτός ο τρόπος, κατεβάστε το από εδώ.

Bitdefender USB Immunizer

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash 5-rUSBImmunizer

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

Το γνωστό σε όλους Bitdefender, από την επιτυχημένη παρουσία του σαν antivirus, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την κατηγορία. Η δράση του είναι η εξής και κατά τη γνώμη μου είναι και η πιο σωστή. Όχι μόνο καταστρέφει τα μολυσμένα αρχεία, αλλά περνώντας το στικάκι μας από τη διαδικασία Immunizer‘, αποκτά ανοσία και σε μελλοντικές μολύνσεις!!! Αν σας αρέσει ο τρόπος δράσης του Bitdefender μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Autorun Virus Remover

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash 6-autorun-virus

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

Το Autorun Virus Remover, εκτός από τον καθαρισμό των USB Stick, κάνει κι άλλα πράγματα, ξεπερνώντας τη συμβατική του λειτουργία. Αναλαμβάνει να καθαρίσει τη λειτουργική μνήμη, αλλά και τους δίσκους μας HDD από ιούς τύπου autorun που μπορεί να εγκατασταθούν σε κάποιο USB Stick, μελλοντικά. Όσοι προτιμούν αυτή τη λειτουργία, το κατεβάζουν από εδώ.

Δεν θα εκθέσω άλλα, γιατί νομίζω ότι είναι πλεονασμός και δεν χρειάζεται. Αυτά καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις και με το παραπάνω. Να σημειώσω ότι αν έχουμε ένα αξιόπιστο και πληρωμένο antivirus, αυτά τα προγράμματα δεν χρειάζονται για τη βασικά τους λειτουργία, που είναι η αποφυγή κάποιας μόλυνσης. Κάποια από αυτά όμως είναι χρήσιμα γιατί κάνουν παραπάνω πράγματα, όπως η αποφυγή μελλοντικών μολύνσεων ή η αποκάλυψη του κρυφού αρχείου κ.α. Η γνώμη μου λοιπόν είναι να προτιμήσετε κάποιο, αφού είναι και πολύ ελαφριά όλα αυτά και δεν επιβαρύνουν τον υπολογιστή σας.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας από μολυσμένα USB Flash

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top