Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Πρέπει να ξέρετε πως οτιδήποτε περνάει μέσα από τον υπολογιστή μας, καταγράφεται! Και όταν λέμε οτιδήποτε εννοούμε από μια φωτογραφία που μας έστειλε κάποιος, από ένα αρχείο που ανοίξαμε από ένα USB Stick, από την όποια σελίδα επισκευθήκαμε στο διαδίκτυο, τα πάντα!!! 

Και πώς γίνεται αυτό: Τα λειτουργικά είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε για ό,τι φορτώνεται επάνω του δημιουργεί ένα αντίγραφο!!! Αυτά τα αντίγραφα μπορεί να παραμένουν στο δίσκο χωρίς να δεσμεύουν χώρο, γιατί απλά καταγράφονται σε άλλο επίπεδο από αυτό που βλέπουμε εμείς όταν ελέγχουμε τη χωρητικότητα του δίσκου μας.

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου privazer-1

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Τώρα βέβαια το, ‘δεν δεσμεύουν χώρο’, δεν είναι και απολύτως ακριβές, γιατί μπορεί τα αρχεία αυτά καθ αυτά, να μην δεσμεύουν, αλλά υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία, όπως κάποια σημεία στη registry, όπου καταχωρούνται κατάλογοι με τους τύπους των αρχείων, πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ή την κατάλληλη εφαρμογή ανοίγματος, και βέβαια οι διευθύνσεις τους.

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου privazer

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Όλα αυτά καταλαμβάνουν κάποιο χώρο, μικρό σχετικά, αλλά το θέμα είναι ότι αυτές οι καταχωρήσεις μπορεί να δημιουργήσουν μικροπροβλήματα  στο λειτουργικό (με το πέρασμα του χρόνου), και καθυστερήσεις στη λειτουργία του υπολογιστή.

Άλλωστε αν τα αρχεία που περνάνε από τον υπολογιστή, δεν έμεναν κάπου καταχωρημένα, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και ανάκτηση δεδομένων μετά από format!!! Αυτό το αναφέρω γιατί πολλοί νομίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει ή τέλος πάντων γίνεται μόνο στο σινεμά. 

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου Untitled-1

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Τώρα αν θέλουμε να εξαφανίσουμε τα ίχνη μας παντελώς και να μην μπορεί κανείς να ανακτήσει δεδομένα από το δίσκο μας, υπάρχει ένα πρόγραμμα και μάλιστα free, το PrivaZer εφάμιλλο βαρέων επαγγελματικών προγραμμάτων, που μπορεί να κάνει πραγματικό σβήσιμο πολλαπλών επιπέδων, όπου επιτυγχάνεται διπλός στόχος, γιατί όχι μόνο εξαφανίζουμε τα ίχνη μας, αλλά βοηθάμε και τον υπολογιστή μας να δουλεύει πολύ καλύτερα!

Αν συνδυάσετε την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, με την ανώνυμη περιήγηση στο Internet, όπως περιγράφω στo προηγούμενο άρθρο μου: ‘Πώς θα περιηγηθούμε ανώνυμα στο Internet με το CyberGhost VPN‘ ε τότε είναι πραγματικά, σαν να μην υπάρχετε!

Για όποιον ενδιαφέρεται, κατεβάζουμε το πρόγραμμα, http://privazer.com/ και το τρέχουμε όπως θέλουμε (σταθερή εγκατάσταση ή portable). 

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου privazer-2

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Μόλις η εφαρμογή εγκατασταθεί, διαλέγετε το επίπεδο ασφαλείας του σβησίματος και το επίπεδο της ανάλυσης.

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου privazer-3

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Η εφαρμογή θα αναλύσει τον δίσκο, θα βρει όλα τα δεδομένα που ζητήσαμε (ανάλογα με το επίπεδο που ορίσαμε), και θα ξεκινήσει τον καθαρισμό μόλις πατήσουμε εμείς το button καθαρισμού, όπου διαλέγουμε και το βάθος και άρα το χρόνο που θα χρειαστεί, ο οποίος αν το σύστημα είναι παλιό και δουλεμένο, μπορεί να κρατήσει και πάνω από μία ώρα (ανάλογα πάλι με την ταχύτητα του υπολογιστή μας).

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου privazer-4

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

Η πρόοδος καταγράφεται στην οθόνη της εφαρμογής ώστε να ξέρουμε πόσο προχωράει η διαδικασία. Όταν τελειώσουμε θα έχουμε ένα καθαρό σύστημα, απαλλαγμένο από τυχών ‘αμαρτίες’ του παρελθόντος, αλλά και έναν καθαρό και πιο υγιή υπολογιστή. Να αναφέρω επίσης ότι το ‘PrivaZer‘ καθαρίζει και εξωτερικούς δίσκους και φλασάκια, αλλά και διαδικτυακούς δίσκους. Ελπίζω να βοήθησα!

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

Αρχική  Δωρεάν προγράμματα

Πώς θα διαγράψω τα ίχνη των αρχείων από τον υπολογιστή μου

 

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

9 Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Ο/Η Νικος Ιωαννου λέει:

    Καλησπερα και συγχαρητηρια για το αρθροα σας..θα ηθελα να ρωτησω εκτος απο την Ip και ενδεχομενως τα cookies τι αλλα ιχνη αφηνει ο υπολογιστης? πχ φαινεται καπου το serial number η η mac addres? αν καποιος συνδεθει με usb modem broandband με την καρτα sim χωρις; wi-fi εκτος απο την ip και το imei του usb θα φανει και κατι αλλο? ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας..

    • Ο/Η pcpas.com λέει:

      η mac είναι το χαρακτηριστικό του κάθε υπολογιστή και άρα η ταυτότητά του, αφού η mac είναι μοναδική για κάθε υπολογιστή! Το θέμα δεν είναι να βρείς ποιός μπήκε στο δίκτυό σου, αλλά αν μπήκε κάποιος, οπότε να αλλάξεις το pin του router, ώστε να προστατευτείς. Αν κατεβάσεις την εφαρμογή και την τρέξεις, θα δεις τι φαίνεται, από τον δικό σου υπολογιστή. Ό,τι βλέπεις για τον δικό σου, το ίδιο θα δεις και για τους άλλους. Αν συνδέεσαι μέσω κινητής τηλεφωνίας, δεν υπάρχει τρόπος να μπεί κανείς στο δίκτυό σου. Η μέθοδος αυτή αφορά την παράνομη είσοδο, μέσω router, μόνο.

      • Ο/Η Νικος Ιωαννου λέει:

        Σας υπερευχαριστω για την απαντηση σας. Ηερωτηση μου εχει και ενα αλλο σκελος και θα ημουν υποχρεος αν μου απαντουσατε..Μου ζητησε ενας φιλος να του δανεισω το λαπτοπ μου για λιγο καιρο που θα βρισκεται στο εξοχικο του..εκει δεν εχει wi-fi οποτε θα μπαινει με usb modem broandband με την καρτα sim την δικια του..αν κανει καποια “μαιμουδια” θα φαινεται κατι και απο το λαπτοπ μου η μονο η ip του και το IMEI usb modem..σε καποιο αρθρο σας διαβασα οτι εχει ταυτοτητα και ο υπολογιστης μεσα στο chipset της μητρικης..αν δεν σας κουραζω μπορειτε να μας πειτε περισσοτερα περι της ταυτοτητος του υπολογιστη? Eυχαριστω πολυ εκ των προτερων..

        • Ο/Η Βασιλης λέει:

          θα ηθελα να ενημερώνομαι για οτι νεο υπαρχει,
          ευχαριστω Βασιλης

          • Ο/Η pcpas.com λέει:

            Απλά γράψε το mail σου στη φόρμα που υπάρχει, στο τέλος του άρθρου. (Ακριβώς κάτω από εκεί που λέει ‘μείνετε συντονισμένοι’. Ευχαριστώ!

  2. Ο/Η thitakapa λέει:

    Καλησπερα σας και ευχαριστω για ολα. Θα ηθελα παρακαλω μια διευκρινηση. Πως ενοουμε το επιπεδο ασφαλειας και το επιπεδο αναλυσης του PrivaZer

  3. Ο/Η thitakapa λέει:

    Καλημερα σας. Ναι εχετε δικιο και ζητω συγνωμη ηταν κακογραμμενο το ερωτημα. Ομως τελος καλο ολα καλα. Ευχαριστω.

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top