Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς πια, που να μην ξέρει ότι η Microsoft, μέσω των windows συλλέγει όσα περισσότερα προσωπικά δεδομένα μπορεί, χωρίς να ξέρει κανείς από μας, τι θα τα κάνει και πως θα τα χρησιμοποιήσει. Αποκορύφωμα δε αυτής της προσπάθειας είναι η έκδοση του νέου λειτουργικού ‘Windows 10‘, όπου έχει αλλάξει τελείως και την πολιτική απορρήτου!!!

Τα δεδομένα μας  είναι πολύτιμα στοιχεία για κάποιους με πολλές και διάφορες έννοιες. Μπορεί οι κρατικές υπηρεσίες μέσω αυτών, να θέλουν να μας ταξινομήσουν σε κατηγορίες, ελέγχοντας μας στατιστικά, η μπορεί, αν πρόκειται για εταιρείες, να μπορούν να επιχειρούν κάποια στοχευμένη διαφήμιση.

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας windows-kode-1

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας

Πώς το κάνει αυτό η Microsoft, όμως; Πολύ εύκολα, αφού το λειτουργικό το έχει κατασκευάσει η ίδια και εμείς με τη σειρά μας της έχουμε δώσει απεριόριστη πρόσβαση ώστε να μπορεί να μας εγκαθιστά ενημερώσεις, λογικό είναι να μπορεί να περνά από όπου θέλει, όποτε θέλει και να κάνει εγκατάσταση κάποιο αρχείο επιφορτισμένο με αυτή τη λειτουργία, δηλαδή να συλλέγει! 

Μπορούμε να κλείσουμε τις ενημερώσεις όμως; Και βέβαια όχι. Σύστημα που δεν ενημερώνεται είναι πρακτικά νεκρό, αφού δεν θα κλείνει κάποιος τα κενά ασφαλείας, μέσα σε λίγο καιρό το σύστημα θα καταρρεύσει. Υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι, μπορούμε να καταργήσουμε τις ενημερώσεις που αφορούν το θέμα της κατασκοπείας, αλλά και να κλείσουμε την πόρτα, ώστε οι ίδιες ενημερώσεις να μην ξαναέρθουν ποτέ.

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας UPDATE

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας

Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο ίδιος που είχα δείξει, και αφορούσε την αποφυγή της αναβάθμισης, από Windows 7 σε 10, με μικρές διαφορές,  αλλά θα τον ξανα δείξω εδώ αναλυτικά. Οι ενημερώσεις οι οποίες ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση είναι οι εξής: KB3068708, KB3075249 και KB3080149. Ο τρόπος για να απαλλαγούμε είναι απλός, πρώτα από τον πίνακα ελέγχου βρίσκουμε το windows update και το ανοίγουμε. Το παράθυρο αυτό, (που όλοι μάλλον γνωρίζουμε) έχει στην κάτω αριστερή γωνία του, έναν σύνδεσμο που λέει, ‘εγκατεστημένες ενημερώσεις‘. Πατώντας επάνω στο σύνδεσμο ανοίγει το παράθυρο με την τεράστια λίστα των ενημερώσεων που είναι ήδη εγκατεστημένες στο σύστημά μας. 

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας windows-update-2

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας

Για να μην ψάχνουμε, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου αυτού, (στην αναζήτηση) το όνομα της ενημέρωσης, πχ KB3068708 και η υπηρεσία αναζήτησης θα μας εμφανίσει την ενημέρωση μέσα στο κεντρικό παράθυρο. Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ένα δεξί κλικ επάνω στην ενημέρωση, ώστε να εμφανιστεί η εντολή ‘κατάργηση εγκατάστασης‘. Πατώντας επάνω στην εντολή, θα ανοίξει ένα μικρό παράθυρο διαλόγου που θα μας ρωτάει αν θέλουμε πράγματι να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη ενέργεια, και αφού πατήσουμε ‘ναι‘, μετά από λίγη ώρα θα ολοκληρωθεί η απεγκατάσταση. Ενα νεο παράθυρο διαλόγου μετά την απεγκατάσταση θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να κάνουμε επανεκκίνηση ώστε να ολοκληρωθεί η απεγκατάσταση. Στη συγκεκριμένη φάση θα πούμε ‘όχι‘ και θα επαναλάβουμε τη διαδικασία και για τις άλλες δυο ενημερώσεις. Όταν έχουμε κάνει και τις τρεις απεγκαταστάσεις, τότε θα επιλέξουμε την επανεκκίνηση, (μια και καλή).

Μετά την επανεκκίνηση, θα ξαναπάμε στο windows update και θα κάνουμε μόνοι μας ‘έλεγχο για ενημερώσεις‘. Είναι βέβαιο ότι οι πρώτες ενημερώσεις που θα λάβουμε μετά τον έλεγχο, θα είναι αυτές που καταργήσαμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι δεξί κλικ επάνω στην κάθε μια ενημέρωση, και μετά ένα αριστερό κλικ στην επιλογή ‘απόκρυψη ενημέρωσης‘, ώστε οι συγκεκριμένες ενημερώσεις να μην ξαναέρθουν ποτέ. Αυτό ήταν, αυτόματα το σύστημά μας έγινε πιο γρήγορα και πιο ασφαλές.

Δείτε επίσης:

Αν σας αρέσουν τα άρθρα του PCpas.com μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην παρακάτω φόρμα και θα σας στέλνουμε στο e-mail σας ό,τι νέο υπάρχει. Μείνετε συντονισμένοι!!!

ΑρχικήΔωρεάν προγράμματα

Πώς δεν θα επιτρέψουμε στη Microsoft να συλλέγει τα δεδομένα μας

About the Author

Ο Αντώνης Σφακιανάκης είναι computer engineer & web developer και έχει δημιουργήσει αυτό το site, του οποίου γράφει και τα τεχνικά άρθρα

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top